Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Δεν έχει τέλος το θρίλερ με τις τέσσερις μεγάλες πυρκαγιές στην Εύβοια, οι οποίες μαίνονται πάνω από 24 ώρες σε πολλαπλά μέτωπα. Οι αναζωπυρώσεις δημιουργούν νέα προβλήματα, ενώ το μήκος ορισμένων από τα πύρινα μέτωπα φτάνει τα 5 με 7 χιλιόμετρα.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης ζήτησε την κήρυξη των πληγεισών από τις πυρκαγιές περιοχών της Εύβοιας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Νέο πύρινο μέτωπο

Σύμφωνα με

την Πυροσβεστική, στις 13:52 σήμερα, εκδηλώθηκε πυρκαγιά, σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Τραχήλι, του δήμου Κύμης – Αλιβερίου, στην Εύβοια. Άμεσα έσπευσαν στο σημείο πυροσβεστικές δυνάμεις, που επιχειρούν στις πυρκαγιές που μαίνονται από χθες, στην ευρύτερη περιοχή και πιο συγκεκριμένα, στην Τοπική Κοινότητα Μανίκια, καθώς και στις Τοπικές Κοινότητες Πυργί και Άγιος Γεώργιος, που ανήκουν επίσης στον προαναφερόμενο δήμο.

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν και αυτή τη στιγμή και στις τέσσερις πυρκαγιές συνολικά επιχειρούν: 331 πυροσβέστες με 101 οχήματα.

Αναλυτικά: 195 πυροσβέστες, με 85 υδροφόρα οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, με 104 πυροσβέστες, 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.), ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 12 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου, η ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β. και η Δασική Υπηρεσία.

Από αέρος, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, επιχειρούν εκ περιτροπής συνολικά 8 Α/Φ και 9 Ε/Π.

Σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς επιχειρούν δυνάμεις από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρίσκεται από χθες στην περιοχή, διερευνώντας τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Νωρίτερα για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες δόθηκε εντολή προληπτικά να εκκενωθεί ο οικισμός στην περιοχή αλλά την τελευταία στιγμή, όπως και χθες, ο άνεμος άλλαξε πορεία και έτσι ο κίνδυνος απομακρύνθηκε από το συγκεκριμένο χωριό.

Σε εξέλιξη νέα δασική #πυρκαγιά στην περιοχή Τραχήλι του δήμου Κύμης – Αλιβερίου στην Εύβοια πλησίον των πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη. Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 5, 2019

Την ίδια στιγμή σε ορισμένες περιοχές οι άνεμοι φτάνουν ακόμη και τα εννιά μποφόρ γεγονός το οποίο δυσκολεύει τις κινήσεις από την πλευρά των πυροσβεστών. Αναζωπυρώσεις έχουμε την τελευταία ώρα και στο χωριό Θαρούνια όπου και χθες δοκιμάζονταν χωρίς όμως η φωτιά να πλησιάσει τα σπίτια.

Ολόκληρη η περιοχή είναι γεμάτη από καπνούς και έχει δημιουργηθεί μια ασφυκτική κατάσταση ιδιαίτερα για τους κατοίκους που έχουν σοβαρά προβλήματα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Εύβοια

Την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των περιοχών της Εύβοιας όπου έχουν εκδηλωθεί από χθες πυρκαγιές ζήτησε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. Πρόκειται για τις Δ.Ε. Αυλωναρίου , Δ.Ε. Κονίστρων , Δ.Ε. Ταμυναίων του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.

Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα λοιπά σώματα ασφαλείας, οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και οι εθελοντές επιχειρούν συνεχώς, για την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του φυσικού περιβάλλοντος και της περιουσίας.

Η Περιφέρεια επιχειρεί με 20 υδροφόρες, 9 ερπυστριοφόρα και 4 οχήματα τύπου Unimog.

Η νύχτα προβλέπεται μακρά και συστήνεται σε όσους διαμένουν ή διέρχονται από την περιοχή να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Πολλαπλά τα μέτωπα

Πέρα από το νέο μέτωπο στο Τραχήλι, συνολικά υπάρχουν τρεις πυρκαγιές με τουλάχιστον οκτώ μέτωπα – κάποια βρίσκονται σε ύφεση, ενώ άλλα συνεχίζουν να κατακαίουν δασικές εκτάσεις σε δύσβατα κυρίως σημεία.

Γύρω στις 4 το απόγευμα, οι κάτοικοι στο χωριό Δάφνη Αυλωναρίου ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς έβλεπαν τις φλόγες να έχουν πλησιάσει τα όρια του χωριού τους και οι καπνοί να έχουν καλύψει ακόμη και τα σπίτια τους. Λίγο αργότερα, την προέλαση της φωτιάς ανέκοψαν τα εναέρια μέσα.

Επιπλέον, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις διαρκείς αναζωπυρώσεις στα προηγούμενα ενεργά μέτωπα που κατακαίνε από χθες εκτάσεις του δήμου Κύμης – Αλεβερίου, στην Κεντρική Εύβοια και εξακολουθούν να απειλούν το χωριό Γαβαλάς.

Ανησυχητικό είναι και το πύρινο μέτωπο που έχει κατεύθυνση προς Λάττα και Αγ. Λουκά Αλιβερίου.

Νωρίτερα, είχε σημειωθεί αναζωπύρωση και στα Μανίκια, όπου υπάρχει πύρινο μέτωπο από χθες.

Οι ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι σπρώχνουν το σύννεφο στάχτης και καπνού προς τη Χαλκίδα με τις Αρχές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευπαθείς ομάδες. Η οσμή καμένου ακόμα και στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι πολύ έντονη ενώ, σε συνδυασμό με τον καύσωνα και την ατμοσφαιρική ρύπανση, δημιουργείται ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» για τον οργανισμό.

Εκκενώσεις οικισμών

Πέρα από το Τραχήλι, ήδη από χθες το βράδυ οι καμπάνες χτύπησαν σε πολλά χωριά στον Δήμο Κύμης. Στον Γαβαλά, η εκκένωση ξεκίνησε από τις 7 το πρωί της Παρασκευής, με τη φωτιά να φτάνει στην κυριολεξία έξω από το χωριό.

Εκκενώθηκε επίσης η τοπική κοινότητα Μακρυχωρίου, καθώς και οι οικισμοί Λοφίσκος, Δάφνη και Νεοχώρι.

Μετά την εκκένωση των χωριών άνοιξε το κλειστό γυμναστήριο της περιοχής για να φιλοξενήσει τους κατοίκους, ενώ παράλληλα εξασφαλίστηκαν χώροι για τους ηλικιωμένους και όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα.

Σύλληψη 64χρονου για εμπρησμό

Όπως όλα δείχνουν, η αιτία και των τριών πυρκαγιών στην περιοχή ανάμεσα σε Κύμη και Αλιβέρι στην Εύβοια ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού.

Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας συνελήφθη την Πέμπτη, από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κύμης, ένας 64χρονος Έλληνας, ως υπαίτιος πρόκλησης της αγροτοδασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή Μανίκια Εύβοιας, η οποία εκδηλώθηκε χθες, στις 14:15, το μεσημέρι.

Ο συλληφθείς φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, για την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας του. Θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας. Καθώς ήταν ημέρα για την οποία υπήρχε προειδοποίηση υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς με σαφείς προειδοποιήσεις και απαγορεύσεις για θερμές εργασίες εν υπαίθρω, θα κρίνει ο Εισαγγελέας αν θα αποδοθεί κατηγορία για εμπρησμό από αμέλεια ή πρόθεση.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

«Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας συνελήφθη χθες, από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κύμης, 64χρονος ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης αγροτοδασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή Μανίκια Εύβοιας, η οποία εκδηλώθηκε χθες, στις 14:15.

Ο συλληφθείς φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, για την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας του. Θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Νωρίτερα, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θάνος Καρακάντζας μιλώντας στο One Channel έκανε λόγο για ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, ωστόσο, όπως είπε, η πυρκαγιά ευνοείται από αυτούς που τη στροβιλίζουν εξαιτίας του ότι μπροστά είναι το Αιγαίο Πέλαγος.

Σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα το μεγάλο μέτωπο είναι σε ύφεση και μειώνεται ο κίνδυνος να περάσει η πυρκαγιά στο χωριό, στο οποίο μάλιστα δεν υπάρχουν κάτοικοι. Διευκρίνισε δε, πως τα διαμερίσματα από τα οποία έχει περάσει η πυρκαγιά δεν κινδύνεψαν.

Εκτός ελένχου το μέτωπο στην περιοχή Κρεμαστού στην Εύβοια.

Δημοσιεύτηκε από Forecast Weather Greece στις Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2019

Στο νοσοκομείο πέντε άτομα

Εξαιτίας της πυρκαγιάς, πέντε πολίτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, έχοντας αναπνευστικά προβλήματα. «Πέντε άτομα έχουν διακομισθεί με αναπνευστικά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ, Μιλτιάδης Μυλωνάς, με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να ενημερώνει πάντως το πρωί της Παρασκευής πως οι τρεις έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ δεν εμπνέει λόγους ανησυχίας η κατάσταση της υγείας των άλλων δύο.

Keywords
Τυχαία Θέματα