Πώς θα αποφύγουμε καθημερινούς κινδύνους για παιδιά στο σπίτι

Σοκ και θλίψη προκάλεσε τη Δευτέρα η είδηση του θανάτου παιδιού 2,5 ετών που κλείστηκε σε μπαούλο. Δυστυχώς, όσο απίθανο κι αν μας φαίνεται, σε εχθρικό περιβάλλον για τους λιλιπούτειους της οικογένειας μπορεί να εξελιχθεί ο χώρος του σπιτιού, στον οποίο  σημειώνονται τα περισσότερα σοβαρά παιδικά ατυχήματα.

Σύμφωνα με τις έρευνες, το 60%-80% των ατυχημάτων σε παιδιά κάτω των 5 ετών και το 35% του συνολικού αριθμού των ατυχημάτων στην παιδική ηλικία συμβαίνουν εκεί που εμείς αισθανόμαστε πιο ασφαλείς για τα παιδιά μας.

Κι

ενώ έχουμε, για παράδειγμα, καλύψει κάθε πρίζα και μαζέψει κάθε καλώδιο, είναι πολλές ακόμη οι παγίδες για ένα παιδί στο σπίτι.

Οι πτώσεις, τα εγκαύματα και οι δηλητηριάσεις αποτελούν στα παιδιά προσχολικής ηλικίας τις συχνότερες κατά σειρά αιτίες επίσκεψης για ατύχημα στα Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων. Στην ηλικία αυτή, το παιδί καταφέρνει να ανοίγει δοχεία και μπουκάλια καθώς και συρτάρια όπου είναι αποθηκευμένα αιχμηρά αντικείμενα. «Παίζει» με τους διακόπτες με πιθανότητα να ανάψει το μάτι της κουζίνας ή το ηλεκτρικό σίδερο. Μπορεί να ανάψει σπίρτα και να προξενήσει πυρκαγιά ή να ανοίξει τη βρύση και να καεί με το ζεστό νερό. Διασκεδάζει να σκαρφαλώνει στα κάγκελα της βεράντας και να κάνει τσουλήθρα στην κουπαστή της σκάλας.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε;

Για αρχή καλό είναι να επανεξετάσουμε κάθε σπιθαμή του σπιτιού μας και να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα όπου χρειάζεται.

Ακόμη και τότε, όμως, το καλύτερο μέτρο ασφάλειας είναι να έχουμε τα παιδιά υπό διαρκή επίβλεψη αφού λίγα δευτερόλεπτα απροσεξίας αρκούν για να σημειωθεί ένα ατύχημα.

Παράλληλα συνετό είναι να διδάσκουμε το παιδί υπομονετικά θέματα ασφαλούς συμπεριφοράς, χωρίς να ξεχνάμε ότι ακόμη κι αν καταλαβαίνει τις οδηγίες, ενδέχεται να τις ξεχάσει όταν ενθουσιάζεται ή το απορροφήσει κάτι άλλο.

Η πτώση είναι η συχνότερη αιτία ατυχήματος, οπότε μην αφήσετε το παιδί ούτε μία στιγμή μόνο σε μέρη από όπου μπορεί να πέσει π.χ. κρεβάτι, τραπέζι, καρέκλα.

Σε περίπτωση που το σπίτι έχει δύο ή περισσότερους ορόφους, που επικοινωνούν μεταξύ τους με σκάλα, επιβάλλεται η τοποθέτηση πόρτας που θα κλείνει με ειδικό τρόπο και ν’ ανοίγει δύσκολα. Απαραίτητη είναι η εγκατάσταση προστατευτικών κάγκελων σε μπαλκόνια αλλά και παράθυρα, ώστε να μην χωράει να περνάει το παιδί -και ιδίως το κεφαλάκι του μέσα από αυτά.

Στο παιδικό κρεβάτι ή στην κούνια ή από την κουρτίνα ή τις περσίδες δεν πρέπει να κρεμιούνται σχοινιά, κορδέλες κτλ, γιατί υπάρχει κίνδυνος να τυλιχθεί το παιδί με αυτά.

Μην αφήνετε σε μέρη προσιτά για το παιδί κουμπιά, χάντρες, φουρκέτες, καρφίτσες, απορρυπαντικά, φάρμακα, οινοπνευματώδη, σπίρτα, αναπτήρες.

Μην το αφήνετε ούτε μία στιγμή μόνο του στην μπανιέρα και μην αφήνετε κλειδί στην πόρτα του μπάνιου.

Μη βάζετε επικίνδυνες ουσίες (χλωρίνη,νέφτι,οινόπνευμα, κλπ) σε μπουκάλια πορτοκαλάδας, κόκα κόλας που μπορεί να το παραπλανήσουν.

Μην του δίνετε τα φάρμακα λέγοντας του ότι είναι γλυκό και να πιει το περιεχόμενο.

Φροντίστε επίσης να κλειδώνετε όλα τα ντουλάπια και συρτάρια με τα φάρμακα και τ’ απορρυπαντικά και τα σαμπουάν και κρέμες με τις ειδικές κλειδαριές

Καλύψτε τις μυτερές γωνίες των επίπλων.Τα χαμηλά έπιπλα δεν πρέπει να τοποθετούνται κοντά σε παράθυρα, καθώς το παιδί μπορεί να σκαρφαλώσει πάνω τους και να πέσει από ψηλά

Έπιπλα που μπορεί να ανατραπούν (μπουφές, συρταριέρα, τηλεόραση κλπ) θα πρέπει να στερεωθούν/βιδωθούν κάπου ή να κρατηθούν με ειδικούς ιμάντες.

Μεγάλη προσοχή χρειάζονται οι αποθηκευτικοί χώροι παιχνιδιών, τα μεγάλα ψυγεία και τα μπαούλα ώστε το παιδί να μην μπορεί να εγκλωβιστεί μέσα σ' αυτά.

Τοποθετήστε ειδικά προστατευτικά αυτοκόλλητα στα τζάμια, που προστατεύουν σε περίπτωση θραύσης του τζαμιού, αλλά και ειδικά αυτοκόλλητα που δείχνουν ότι το τζάμι είναι κλειστό για να μην πέφτει πάνω τους.

Μην το αφήνετε να παίζει με ζώνες σχοινιά, σπάγγους και πλαστικές σακούλες γιατί μπορεί να πνιγεί ή να πάθει ασφυξία. Οι νάιλον συσκευασίες από τα παιχνίδια του παιδιού και οι σακούλες πρέπει να απομακρύνονται αμέσως.

Στην κουζίνα, θα πρέπει τα χερούλια από τις κατσαρόλες να είναι γυρισμένα προς τα μέσα, ώστε το παιδί να μη μπορεί να τα φτάσει/αναποδογυρίσει. Ασφαλίστε επίσης διακόπτες που ανάβουν τις εστίες και σιγουρευτείτε ότι το παιδί μας δεν μπορεί να ανοίξει τα συρτάρια και τα ντουλάπια.

Μην ξεχνάτε την προστατευτική σχάρα τζακιού και μην καίτε κεριά χωρίς επιτήρηση.

Διαλέξτε ασφαλή παιχνίδια και ελέγξτε τα τακτικά μήπως έχουν σπάσει και είναι επικίνδυνα.

Πακέτα τσιγάρων και τσιγάρα δεν πρέπει να αφήνονται εκτεθειμένα ή να πετάγονται στο έδαφος όταν σβήνονται. Έστω και απλή υποψία να υπάρχει, ότι το παιδί ενδέχεται να κατάπιε ολόκληρο τσιγάρο ή τμήμα αυτού, πρέπει να μεταφερθεί αμέσως στο νοσοκομείο.

Σε κάθε περίπτωση αν, παρά όλες τις προφυλάξεις, συμβεί κάποιος τραυματισμός στο παιδί ή κινδυνεύσει με άλλο τρόπο αφού προβείτε σε εκτίμηση της κατάστασης ανάλογα με το είδος και το σημείο του ατυχήματος (π.χ. αιμορραγία στο κεφάλι), και τις αντιδράσεις του παιδιού (π.χ. απώλεια αισθήσεων, πονοκέφαλος, ναυτία/έμετος, υπνηλία, προβλήματα όρασης ή κινητικότητας ή ομιλίας, σπασμοί), επικοινωνήστε με τον παιδίατρο και εάν χρειάζεται σπεύστε στο νοσοκομείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα