Πέτσας για κοροναϊό: Η μάχη είναι δύσκολη αλλά η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες

«Η στρατηγική μας για την αντιμετώπιση του κοροναϊού είναι δυναμική» ανέφερε ο κυβερνητικός Στέλιος Πέτσας μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η μάχη είναι δύσκολη καθώς καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

«Αντιμετωπίζουμε μία αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων ειδικά στην Αττική. Ήδη συνεργεία του ΕΟΔΥ έχουν ξεκινήσει ελέγχους σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικά φορτίο» σημείωσε.

Τόνισε ότι αξιοποιούνται ξενοδοχεία καραντίνας για ασυμπτωματικούς

ασθενείς, μια εξέλιξη όπως είπε που θα απελευθερώσει πολλές κλίνες από τα νοσοκομεία.

Ο κ. Πέτσας ωστόσο ανέφερε για μία ακόμη φορά ότι η κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες είναι καλύτερη.

Ενίσχυση του ΕΣΥ

Σημείωσε ακόμη ότι συνεχίζεται η ενίσχυση του ΕΣΥ τονίζοντας ότι μέσα στον Οκτώβριο θα προστεθούν 67 κλίνες ΜΕΘ ενώ τον Δεκέμβριο αναμένεται να προστεθούν άλλες 174 από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Η παλέτα των μέτρων είναι μεγάλη, έχουμε θέσει το ερώτημα στην επιτροπή των ειδικών να παρουσιάσει διαφορετικές επιλογές ώστε να υλοποιούνται νέα μέτρα όταν χρειάζεται» σημείωσε αναφορικά με τα νέα μέτρα.

Για το κλείσιμο των περιπτέρων, είπε πως συνδέεται και με το κλείσιμο της εστίασης.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ξεχωριστό μέτρο για τους πολίτες άνω των 65 ετών.

Έξαρση της πανδημίας σε πολλές χώρες

«Τις τελευταίες εβδομάδες η πανδημία σημειώνει έξαρση σε πολλές χώρες.  Η Ελλάδα, χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και χάρη στην ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα που επέδειξε και εξακολουθεί να επιδεικνύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, παρουσιάζει σταθεροποίηση στα ημερήσια κρούσματα κοροναϊού» σημείωσε στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Πέτσας στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Στην ενημέρωση της προηγούμενης εβδομάδας, επισημάνθηκε ότι η σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με παρόμοιο πληθυσμό, αποδεικνύει πως η Πατρίδα μας εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας από πολλές άλλες χώρες, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και σε αριθμό θανάτων.

Αυτό φαίνεται για παράδειγμα και από τα χθεσινά στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται παγκοσμίως για τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, η Ολλανδία είχε 2.995 νέα κρούσματα κορονοϊού και 8 θανάτους, το Βέλγιο 1.827 κρούσματα και 5 θανάτους, η Πορτογαλία 665 κρούσματα και 9 θανάτους, ενώ η Ελλάδα 218 κρούσματα και 3 θανάτους.

Ωστόσο, η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό, αλλά σε εγρήγορση και προσπάθεια βελτίωσής της. Όπως η πανδημία εξελίσσεται δυναμικά, έτσι και η στρατηγική μας απέναντι στον κοροναϊό είναι δυναμική.

Αντιμετωπίζουμε ήδη μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων, αλλά και διασωληνωμένων, ιδίως στην Αττική και πιο συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας.

Ήδη, συνεργεία του ΕΟΔΥΥ  έχουν  ξεκινήσει ελέγχους σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες γειτονιές της Αθήνας και θα συνεχίσουν το έργο τους και τις επόμενες μέρες» τόνισε για να προσθέσει.

Ξενοδοχεία καραντίνας

«Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά στην αξιοποίηση ξενοδοχείων καραντίνας προκειμένου να φιλοξενήσουν, με την αναγκαία ιατρική φροντίδα, πολίτες – κυρίως αλλοδαπούς – που έχουν προσβληθεί από τον ιό, είναι ασυμπτωματικοί, αλλά φιλοξενούνται στα νοσοκομεία.

‘Ήδη σήμερα ξεκινά η μεταφορά των πρώτων εξ’ αυτών σε ξενοδοχείο καραντίνας, γεγονός που θα απελευθερώσει πολλές απλές κλίνες COVID – 19 μέσα σε λίγες μέρες. Έτσι, και τα νοσοκομεία θα αποσυμφορηθούν και θα περιχαρακωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Επιπλέον προετοιμαζόμαστε για την αντιμετώπιση και των εποχικών ιώσεων, ιδίως της γρίπης που αναμένεται να πιέσουν το σύστημα υγείας τους επόμενους μήνες».

Εμβολιασμός για τη γρίπη

Από τις 15 Οκτωβρίου, όπως είπε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για την γρίπη. Υπενθυμίζεται ότι το 2018 είχαν γίνει κάτι παραπάνω από 2 εκατομμύρια εμβόλια. Το 2019, ύστερα από σχετική καμπάνια, έγιναν περισσότερα από 3 εκατομμύρια. Και φέτος έχουν παραγγελθεί 4,2 εκατομμύρια εμβόλια.

Ανακοινώσεις για το πρόγραμμα εμβολιασμού θα γίνουν στις 14:00 το μεσημέρι από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ για να αντέξει στις όποιες πιέσεις από την «διπλή απειλή», του κορονοϊού και της γρίπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα