Πανούκλα, η άλλη πρωταγωνίστρια του «Hamnet»
Η ταινία «Hamnet» της Chloé Zhao παρουσιάζει τον πόνο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και της συζύγου του για τον θάνατο του γιου τους λόγω της πανούκλας, μιας ασθένειας που έχει προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους στην ιστορία πριν ανακαλυφθούν τα αντιβιοτικά. Σήμερα, στην Ευρώπη δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται μεμονωμένα περιστατικά. Οι τρεις χώρες με υψηλή ενδημικότητα είναι η Μαδαγασκάρη, το Περού και η Δημοκρατία του Κονγκό.
Βασισμένη στο βιβλίο της Maggie O’Farrell, η ταινία δείχνει πώς η κόρη της οικογένειας μολύνεται από την βουβωνική πανώλη, με φλεγμονή των λεμφαδένων στον λαιμό, ενώ ο γιος τους Hamnet μολύνεται επίσης και πεθαίνει. Η κόρη καταφέρνει να αναρρώσει.
Η Yersinia pestisΗ Yersinia pestis ευθύνεται για την ασθένεια, εξηγούν οι ειδικοί. Πρόκειται κυρίως για μόλυνση ζώων, όπως αρουραίους, ποντίκια και κουνέλια, που μεταδίδουν το βακτήριο μέσω των ψύλλων τους. Οι οικιακοί αρουραίοι θεωρούνται πιο επικίνδυνοι για μετάδοση στους ανθρώπους.
Η πανούκλα μπορεί να εμφανιστεί σε τρεις μορφές: βουβωνική, σηψαιμική και πνευμονική. Η βουβωνική, όπως στη κόρη του Σαίξπηρ, προκαλεί ταχεία φλεγμονή και πόνο στους λεμφαδένες, κυρίως στη βουβωνική περιοχή αλλά και στον λαιμό. Χωρίς θεραπεία, ο θάνατος μπορεί να επέλθει σε λιγότερο από τρεις μέρες.
Η σηψαιμική πανούκλα προσβάλλει το αίμα χωρίς φλεγμονή λεμφαδένων, προκαλεί γάγγραινα και πιθανόν συνδέεται με τον όρο «μαύρος θάνατος». Η πνευμονική μορφή μεταδίδεται μέσω αναπνοής, προκαλεί σοβαρές επιδημίες και απαιτεί προσεκτικά μέτρα απομόνωσης.
Ιστορικές επιδημίεςΣτην εποχή του Σαίξπηρ, τα αντιβιοτικά δεν υπήρχαν και η επιβίωση εξαρτιόταν από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η πανούκλα έχει στοιχίσει εκατομμύρια ζωές στην Ευρώπη, με πάνω από 50 εκατομμύρια θανάτους σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στη Βενετία και τη Φλωρεντία δημιουργήθηκαν «συμβούλια υγείας» για την προστασία του κοινού, την καραντίνα των μολυσμένων και την ενημέρωση για επιδημίες.
Οι γιατροί φορούσαν χαρακτηριστικές μάσκες με μεγάλο ράμφος, γεμισμένες με αρωματικά βότανα, πιστεύοντας ότι η ασθένεια μεταδιδόταν μέσω κακοσμίας. Αυτές οι μάσκες αποτέλεσαν τη βάση για τις γνωστές μάσκες του βενετσιάνικου καρναβαλιού.
Σήμερα η πανούκλα θεραπεύεται με αντιβιοτικά, ενώ μεταξύ 2010 και 2015 καταγράφηκαν 3.248 παγκόσμια κρούσματα, με 584 θανάτους. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη ενδημικότητα παραμένουν η Μαδαγασκάρη, η Δημοκρατία του Κονγκό και το Περού.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έξαλλη η Μελάνια Τραμπ: Υπάρχει άλλη!
- Τέλος συνεργασίας για Κώστα Δόξα στο «Just the 2 of Us» - Η ανακοίνωση του OPEN
- Στο τραπέζι ηλικιωμένου ζευγαριού στον Έβρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφίες)
- Ιωάννα Παπαντωνίου: «Έφυγε» από τη ζωή η κορυφαία σκηνογράφος και ενδυματολόγος
- Εξωγήινοι υπάρχουν, αλλά δεν έχουν έρθει στη Γη, λέει επιστήμονας της NASA
- Ελλάδα μάνα μας γλυκιά
- Συναγερμός στην Πεντέλη για εξαφάνιση 15χρονου
- Ταξιδεύοντας στη Θράκη με το τρένο
- ΑΣΟΕΕ: "Ήταν τρομακτική επίθεση", κατέθεσε ο πρώην πρύτανης Μπουραντώνης
- Ακρίτα κατά Καρανίκα: «Να του δώσουν μια θεσούλα στην κυβέρνηση για να ηρεμήσει ο λακές του Άδωνι»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Μητσοτάκης από Έβρο: Ανακοίνωσε έργα υποδομής ύψους 30 εκατ. ευρώ
- Επικίνδυνες ισορροπίες
- Πανούκλα, η άλλη πρωταγωνίστρια του «Hamnet»
- Μπάλες
- Μεξικό: Το πολυτελές κρησφύγετο του «Ελ Μέντσο» όπου έζησε τις τελευταίες ώρες πριν τη θανάσιμη ενέδρα (φωτογραφίες)
- «Μια στιγμή αγριότητας που δεν θέλω να θυμάμαι»: Η συγκλονιστική κατάθεση του πρώην πρύτανη Δ. Μπουραντώνη
- Τέσσερα χρόνια μετά την εισβολή: Μήνυμα αντίστασης από το καταφύγιο της Μπάνκοβα
- Νίκος Μακρόπουλος: Ακυρώνει εμφανίσεις λόγω προβλήματος υγείας
- Νέα έφοδος στις φυλακές Δομοκού – Μαχαίρια, μεταλλικές λάμες και κινητά στα κελιά
- Μέσι: «Μετανιώνω που δεν έμαθα αγγλικά – Έχασα την ευκαιρία να επικοινωνήσω με σπουδαίους ανθρώπους»
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Πανούκλα, η άλλη πρωταγωνίστρια του «Hamnet»
- Η υπερδύναμη Ευρώπη
- Βιολάντα: Μια υπογραφή που προκαλεί πονοκέφαλο – Τι είχε εγκρίνει ο Δ. Παπαστεργίου ως µηχανικός
- Χιράλδες: «Έχει απουσίες ο ΠΑΟΚ, αλλά παραμένει μια ομάδα που έχει παίκτες που μπορούν να μας κάνουν ζημιά»
- Ο Γιώργος Αθανασίου μιλά στα «ΝΕΑ»: «Το Οτιδήποτε είναι η τεχνική που χρησιμοποιούν οι χαρακτήρες για να φτάσουν στην δημιουργία»
- Εικόνες χάους στον Έβρο: Πώς το νερό έφτασε τα έξι μέτρα – Καλύφθηκαν από μπασκέτες μέχρι πινακίδες
- Επικίνδυνες ισορροπίες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αποζημιώσεις 11,8 εκατ. ευρώ για τις κακοκαιρίες Adel και Byron - Ο απολογισμός των ασφαλιστικών
- Ξεσπάθωσε ο Ασλανίδης: «Εγκληματίας ο Καραμανλής, εγκάθετος ο Φλωρίδης»
- Κώστας Δόξας: Εκτός J2US – Το Open διέκοψε τη συνεργασία τους
- Φάμελλος σε ρητορικό παροξυσμό: Από το νομοσχέδιο στη θεωρία «καθεστώτος»
- Η ομιλία Τραμπ «ενεργοποίησε» τη Siri σε iPhone
- Το Κρεμλίνο εξετάζει την παροχή βοήθειας σε καύσιμα στην Κούβα
- Γ. Βαρουφάκης: Παραπέμπεται σε δίκη για τις δηλώσεις περί ναρκωτικών
- Καταδίωξη στην Κηφισιά: Αναβλήθηκε ξανά η δίκη του μάνατζερ
- Ιράν: «Θετικός ορίζοντας» για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ – Στη Γενεύη η νέα συνάντηση