Κίνδυνος για την καρδιά: Τι είναι η ουρική αρθρίτιδα και πώς μας απειλεί
Εκείνοι που έχουν διαγνωστεί με ουρική αρθρίτιδα δεν πρέπει να φροντίζουν μόνο τις αρθρώσεις τους. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με τη συγκεκριμένη νόσο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια και αρρυθμίες
Γιατί όμως συνδέεται η ουρική αρθρίτιδα, που αποτελεί μορφή αρθρίτιδας, με τις καρδιακές παθήσεις; Η σχέση είναι σύνθετη και δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές πιθανές εξηγήσεις. Και, όπως επισημαίνει ο δρ Robert Shmerling, ανώτερο μέλος της συντακτικής ομάδας του Harvard Health Publishing και πρώην επικεφαλής της Κλινικής Ρευματολογίας στο Beth Israel Deaconess Medical Center, «όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της νόσου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τρόπο ζωής και τη διατροφή, ό,τι είναι καλό για την ουρική αρθρίτιδα είναι καλό και για την καρδιά».
Αναλυτικότερα, η ουρική αρθρίτιδα εμφανίζεται όταν υπερβολική ποσότητα ουρικού οξέος συσσωρεύεται στο αίμα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο οργανισμός αποβάλλει αποτελεσματικά αυτό το άχρηστο προϊόν του μεταβολισμού, κυρίως μέσω των ούρων. Στα άτομα με ουρική αρθρίτιδα, όμως, το σώμα είτε παράγει υπερβολική ποσότητα είτε δεν αποβάλλει επαρκή ποσότητα. Εξαιτίας του πλεονάσματος που προκύπτει δημιουργούνται κρύσταλλοι ουρικού οξέος στις αρθρώσεις.
Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε αυτούς, προκαλώντας φλεγμονή, πόνο και οίδημα – τα βασικά συμπτώματα μιας κρίσης ουρικής αρθρίτιδας. Εν τω μεταξύ, αν και η ακριβής αιτία της ουρικής αρθρίτιδας δεν είναι πλήρως γνωστή, είναι πιθανό να παίζει ρόλο η γενετική προδιάθεση.
Υπάρχουν, όμως, και άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο.
ΟΙ ΠΑΘΉΣΕΙΣ. Στο πλαίσιο αυτό, ο δρ Shmerling αναφέρεται σε συγκεκριμένες παθήσεις που φαίνεται να συνδέονται με την ουρική αρθρίτιδα και παράλληλα αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε αυτές περιλαμβάνονται η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ομως, η ίδια η ουρική αρθρίτιδα ενδέχεται να αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Και αυτό διότι κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί έντονη φλεγμονώδη αντίδραση με συνέπεια ακόμη και στα μεσοδιαστήματα να παραμένει στον οργανισμό μια χαμηλού βαθμού φλεγμονή.
Η χρόνια φλεγμονή, με τη σειρά της, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, μεταξύ άλλων, επειδή ευθύνεται για βλάβες στο εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων. «Τα καλά νέα είναι ότι η ουρική αρθρίτιδα αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά», συμπληρώνει με νόημα ο δρ Shmerling. Για παράδειγμα, οι αλλαγές στη διατροφή και άλλες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι με ουρική αρθρίτιδα χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή, που όπως όλα δείχνουν συμβάλλει παράλληλα και στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων.
ΦΆΡΜΑΚΑ. Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο JAMA Internal Medicine διαπίστωσε ότι τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα που, χάρη στη φαρμακευτική αγωγή, μείωσαν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα κάτω από 6 mg/dL, είχαν κατά 9% μικρότερη πιθανότητα να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ο ειδικός της Ιατρικής Σχολής του Harvard διευκρινίζει ότι στους ασθενείς, συνήθως συνταγογραφούνται φάρμακα δύο κατηγοριών. Η πρώτη χορηγείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια μιας κρίσης και περιλαμβάνει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Η δεύτερη κατηγορία αφορά φάρμακα, τα οποία λειτουργούν προληπτικά έναντι μελλοντικών κρίσεων, μειώνοντας τα επίπεδα ουρικού οξέος. Αυτά τα φάρμακα συνήθως συνιστώνται σε άτομα με σοβαρές ή συχνές κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας, δηλαδή δύο ή περισσότερες κρίσεις τον χρόνο.
«Συζητήστε με τον γιατρό σας για τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Εκτός από την παρακολούθηση των επιπέδων ουρικού οξέος, είναι σημαντικό να ελέγχετε την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και τη χοληστερόλη. Εφόσον χρειάζεται, υπάρχουν φαρμακευτικές θεραπείες που βοηθούν στη ρύθμιση όλων αυτών των παραγόντων», καταλήγει.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Σταματά προσωρινά τις συναυλίες του – Η ανακοίνωση για την υγεία του
- Δημοσιογράφος «τα πήρε» με τη Βούλτεψη: «Μας προσβάλλετε - Δεν θα μου κάνουν μάθημα οι Τσιπραίοι»
- Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Το ρήγμα των Πριγκιποννήσων προκαλεί συναγερμό μετά από 100+ δονήσεις στο Μαρμαρά
- Συναγερμός στο FIR Λευκωσίας: Πώς αποφεύχθηκε η σύγκρουση επιβατικού Boeing με τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος
- Επικίνδυνες καταστάσεις στο Αιγαίο – Επαναφορά σε μη «ήρεμα νερά» βλέπει η Αθήνα
- Καιρός: Νέο κύμα καύσωνα σαρώνει τη χώρα - Σε ποιες περιοχές ο υδράργυρος θα «χτυπήσει» κόκκινο
- Άλπεις: Παγετώνας έλιωσε και αποκάλυψε τις σορούς δύο ορειβατών που αγνοούνταν από το 1992
- Απόστολος Στάικος, Ίριδα Πολύζου και Ντίνα Βαΐου στο Δεύτερο Πρόγραμμα
- Ρουμανία: F-16 κατέστρεψε ρωσικό θαλάσσιο drone
- Βρέθηκαν οι σοροί δύο Βέλγων πεζοπόρων που αγνοούνταν στις Άλπεις από το 1992
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Επικίνδυνες καταστάσεις στο Αιγαίο – Επαναφορά σε μη «ήρεμα νερά» βλέπει η Αθήνα
- Τρία μέτωπα δοκιμάζουν το Μαξίμου
- Παναγιώτης Κουνάδης στα «ΝΕΑ»: «Δεν φοβήθηκα ποτέ, αγάπησα, ερεύνησα, διέσωσα μνήμες»
- Η «λύση» Λυκογιάννη
- Η αντίδραση του Τεντόγλου στα εγκωμιαστικά λόγια του Πάουελ: «Τρελό…»
- Τραγωδία στην Πενσιλβάνια: Μικρό αεροσκάφος συγκρούστηκε στον αέρα με ελικόπτερο – Ένας νεκρός και δύο τραυματίες
- Τριγωνικό παζάρι στην Κεντροαριστερά
- Ανατροπή στο αιματηρό επεισόδιο με πρωταγωνιστές 31χρονο και 25χρονη στη Θεσσαλονίκη – Τι ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.
- Ηλικιωμένοι οδηγοί: Πότε πρέπει να αφήνουν το τιμόνι – Τι προτείνουν οι εκπαιδευτές
- Team USA: Με Μάικ Τζέιμς, Νάναλι και Μπλόσομγκεϊμ στα προκριματικά του Μουντομπάσκετ
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Κίνδυνος για την καρδιά: Τι είναι η ουρική αρθρίτιδα και πώς μας απειλεί
- Τριγωνικό παζάρι στην Κεντροαριστερά
- Καρχαρίας ή… κάτι άλλο; Αναστάτωση στην Ψάθα από το μυστηριώδες ψάρι που εμφανίστηκε στα ρηχά
- Ιερέας τραυματίστηκε σε τροχαίο με ηλεκτρικό πατίνι στην Καλλιθέα
- Τρία μέτωπα δοκιμάζουν το Μαξίμου
- Η αντίδραση του Τεντόγλου στα εγκωμιαστικά λόγια του Πάουελ: «Τρελό…»
- Ανατροπή στο αιματηρό επεισόδιο με πρωταγωνιστές 31χρονο και 25χρονη στη Θεσσαλονίκη – Τι ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.
- Παναγιώτης Κουνάδης στα «ΝΕΑ»: «Δεν φοβήθηκα ποτέ, αγάπησα, ερεύνησα, διέσωσα μνήμες»
- Πέλλα: Ηλικιωμένη έπεσε θύμα τηλεφωνικής απάτης – Της πήραν χρυσές λίρες και 15.000 ευρώ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αγιάσος: Δύο ημέρες γνώσης και νέων ιδεών για την Κοινωνική Οικονομία και την τοπική ανάπτυξη
- Θεσσαλονίκη: Πρωτοφανείς βανδαλισμοί δέντρων με καρφιά, χλωρίνη και τσιμέντο
- Το rebrand του ΝΑΤΟ 3.0 είναι σαν “κραγιόν σε γουρούνι”, λέει πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ
- Το Περιστέρι απέκτησε τον Γαβριηλίδη και τον παραχώρησε δανεικό στο Ψυχικό
- Η Δανάη Μπάρκα περιγράφει το φετινό καλοκαίρι ως μία ξεχωριστή και διδακτική εμπειρία
- Η Ιζαμπέλ Ιπέρ μιλά για την καριέρα και τις επιλογές της σε αποκλειστική συνέντευξη
- FIFA: UEFA, AFC και CONCACAF εξετάζουν πρόταση μομφής κατά του Ινφαντίνο
- Απόστολος Στάικος, Ίριδα Πολύζου και Ντίνα Βαΐου στο Δεύτερο Πρόγραμμα
- Πέλλα: Συνελήφθη άνδρας για τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένης – Μαζί με συνεργούς του της απέσπασαν 15.000 ευρώ