Ουκρανικό δάκτυλο δείχνουν νέα στοιχεία για την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream

Στην Ουκρανία οδηγούν τα νέα στοιχεία σχετικά με τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με ομάδα γερμανικών, σουηδικών, πολωνικών και δανικών ΜΜΕ που ερευνούν την υπόθεση.

Όπως μεταδίδουν η Ραδιοτηλεόραση Βόρειας Γερμανίας NDR, η Ραδιοτηλεόραση Βορειοδυτικής Γερμανίας WDR και η Sueddeutsche Zeitung,

νέες έρευνες «δείχνουν» προς την κατεύθυνση της Ουκρανίας για τους υπεύθυνους της δολιοφθοράς των αγωγών που μετέφεραν ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα ίχνη ξεκινούν από το ιστιοφόρο «Ανδρομέδα» στη Βαλτική και οδηγούν σε ύποπτες εταιρείες οι οποίες υπάρχουν μόνο «στα χαρτιά», αλλά και σε ένα άτομο με πιθανές διασυνδέσεις με τον ουκρανικό στρατό. Όπως επισημαίνεται, ωστόσο, παραμένει ακόμη ασαφές εάν επρόκειτο για μια πράξη αντίδρασης στη ρωσική επίθεση ή για προβοκάτσια και οι Γερμανοί εισαγγελείς στην πραγματικότητα ακολουθούν άλλα ίχνη.

Η αρχή της ιστορίας

Το σκάφος «Ανδρομέδα» αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτιο από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και την εφημερίδα Die Zeit. Όπως είχαν μεταδώσει τότε τα δύο γερμανικά ΜΜΕ, πέντε άνδρες και μία γυναίκα απέπλευσαν με αυτό από το Ροστόκ στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2022, ενώ το σκάφος είχε μισθώσει πολωνική εταιρία – ταξιδιωτικό πρακτορείο – ουκρανικής ιδιοκτησίας.

Η εταιρία όμως, η οποία δεν έχει τηλέφωνο, αλλά μόνο ηλεκτρονική διεύθυνση, δηλώνει ως διεύθυνση ένα κτίριο το οποίο δηλώνεται ως έδρα άνω των 100 άλλων επιχειρήσεων.

Μια γυναίκα η οποία εμφανίζεται ως πρόεδρος της εταιρείας ζει στο Κίεβο και δεν θέλησε να απαντήσει στα ερωτήματα των δημοσιογράφων. Ένας άνδρας που προσκόμισε το διαβατήριό του προκειμένου να ενοικιάσει το σκάφος, φέρεται να είναι Ουκρανός, ενώ έδειξε διαβατήριο Ρουμανίας. Ο άνδρας είναι περίπου 20 ετών και έχει υπηρετήσει στο ουκρανικό πεζικό. Η οικογένειά του δηλώνει ότι και αυτό το διάστημα υπηρετεί στον ουκρανικό στρατό.

Χωρίς απάντηση

Όπως επισημαίνουν τα Μέσα που διεξάγουν την έρευνα, πολλές φορές οι μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν τέτοια σχήματα «εταιρειών» προκειμένου να καμουφλάρουν ή να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις τους. Οι ουκρανικές Αρχές δεν έχουν, πάντως, τοποθετηθεί σχετικά με τις έρευνες της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Γερμανίας.

Σύμφωνα με άλλες θεωρίες, ρωσικά πλοία – ερευνητικά και στρατιωτικά, εξοπλισμένα με υποβρύχια drones – βρίσκονταν στην περιοχή των αγωγών τις ημέρες πριν από τις εκρήξεις.

Όπως τονίζουν ωστόσο τα NDR, WDR και SZ, οι γερμανικές έρευνες δεν έχουν βρει στοιχεία για εμπλοκή των ρωσικών πλοίων στις εκρήξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα