Ουκρανία: Τι φοβούνται το Κίεβο και η «Συμμαχία των Προθύμων» για το τηλεφώνημα Τραμπ και Πούτιν

Στις 17:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) θα μιλήσουν τηλεφωνικά οι Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν, με τη «Συμμαχία των Προθύμων» για την Ουκρανία, στην οποία ηγούνται Κιρ Στάρμερ και Εμανουέλ Μακρόν, να επιχειρεί να επηρεάσει τον Αμερικανό πρόεδρο για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στον Ρώσο ομόλογό του.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ζητήσει από τον Τραμπ να πιέσει τον Πούτιν να αποδεχθεί την πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών χωρίς όρους.

Σύμφωνα με μεταμεσονύχτια ανάρτηση του Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε με τον Τραμπ, τον Στάρμερ, τον Φρίντριχ Μερτς και την Τζόρτζια Μελόνι.

«Ο πρόεδρος Πούτιν πρέπει να δείξει ότι θέλει την ειρήνη, αποδεχόμενος την εκεχειρία 30 ημερών χωρίς όρους, η οποία έχει προταθεί από τον πρόεδρο Τραμπ και υποστηρίζεται από την Ουκρανία και την Ευρώπη», σημείωσε ο Μακρόν.

Η σχετική ανάρτηση στο Χ:

I spoke tonight with @POTUS, @Keir_Starmer, @Bundeskanzler and @GiorgiaMeloni after our talks in Kyiv and Tirana.

Tomorrow, President Putin must show he wants peace by accepting the 30-day unconditional ceasefire proposed by President Trump and backed by Ukraine and Europe.

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) May 18, 2025

Επίσης, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ συζήτησε την Κυριακή για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας με τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Πώς φτάσαμε στο σημερινό τηλεφώνημα

Το Reuters θυμίζει πώς φτάσαμε στο σημερινό τηλεφώνημα ανάμεσα στους ηγέτες των ΗΠΑ και Ρωσίας.

Την περασμένη εβδομάδα, αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και συζήτησαν για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων από κάθε πλευρά, ενώ οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, σε ημερομηνία που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

Νωρίτερα, ο Πούτιν είχε προτείνει άμεσες συνομιλίες με την Ουκρανία, ενώ οι Ευρωπαίοι και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχαν απαιτήσει άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Τα θέματα του τηλεφωνήματος θα είναι η διακοπή του ‘λουτρού αίματος’ που σκοτώνει, κατά μέσο όρο, περισσότερους από 5.000 Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες την εβδομάδα, και το εμπόριο», έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα του, το Truth Social.

«Ας ελπίσουμε ότι θα είναι μια παραγωγική μέρα, ότι θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός και ότι θα τελειώσει αυτός ο πολύ βίαιος πόλεμος, ένας πόλεμος που δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει συμβεί», πρόσθεσε.

Το Reuters σημειώνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει τονίσει επανειλημμένα ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει αν δεν συναντηθούν αυτός και ο Πούτιν.

Επίσης, ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόσθετες κυρώσεις εάν δεν λάβει σοβαρά υπόψη της τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε ότι θα μιλήσει σήμερα επίσης με τον Ζελένσκι και διάφορα μέλη του ΝΑΤΟ.

Η στάση του Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, οι δυνάμεις του οποίου ελέγχουν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας και προελαύνουν, έχει παραμείνει σταθερός στους όρους του για τον τερματισμό του πολέμου, παρά τις δημόσιες και ιδιωτικές πιέσεις του Τραμπ και τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Την Κυριακή, η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου.

Η υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας δήλωσε ότι πιστεύει επίσης ότι η Μόσχα σκόπευε να εκτοξεύσει διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο την Κυριακή, αν και δεν υπήρξε επιβεβαίωση από τη Ρωσία.

Τον Ιούνιο του 2024, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει επίσημα τις φιλοδοξίες της για το ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά της από το σύνολο της επικράτειας των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που διεκδικεί η Ρωσία.

Τι φοβούνται το Κίεβο και η «Συμμαχία των Προθύμων»

Οι Financial Times, σε άρθρο τους εν όψει του σημερινού τηλεφωνήματος Τραμπ και Πούτιν, αναφέρονται στους φόβους της «Συμμαχίας των Προθύμων».

Το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του φοβούνται ότι αν η κυβέρνηση Τραμπ εγκαταλείψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες θα σταματήσει ή θα μειώσει τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, δίνοντας ένα περαιτέρω πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης στη Μόσχα.

Ο Ζελένσκι συντονίζεται στενά με τους Ευρωπαίους ηγέτες και συμμετείχε στην τηλεφωνική τους επικοινωνία με τον Τραμπ την Παρασκευή, υπογραμμίζουν οι FT.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Ρώμη την Κυριακή, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι η ερχόμενη εβδομάδα (σ.σ. δηλαδή αυτή που ξεκίνησε σήμερα) «θα είναι κρίσιμη» στην προσπάθεια να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία.

Πηγή: in

Keywords