Ουκρανία: Ακυρώνει σύνοδο που μποϊκοτάρει η ΕΕ λόγω Τιμοσένκο

Η πρώην Πρωθυπουργός συνεχίζει την απεργία πείνας και ενδέχεται να διακομιστεί την Τετάρτη από τις φυλακές της ανατολικής Ουκρανίας σε νοσοκομείο της περιοχής για να δεχθεί τη θεραπεία γερμανών γιατρών για τους πόνους που αντιμετωπίζει στη μέση.

«Η Ουκρανία θεωρεί εύλογο να αναβάλει για αργότερα τη σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών της κεντρικής Ευρώπης που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Γιάλτα, καθώς οι πρόεδροι πολλών ευρωπαϊκών χωρών δεν μπορούν να συμμετάσχουν» ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβάλλει πολιτικό μποϊκοτάζ στην Ουκρανία εξαιτίας της φυλάκισης της τέως πρωθυπουργού και αρχηγού της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών για κατάχρηση εξουσίας.

Η ίδια, εκ των ηγετών της «Πορτοκαλί Επανάστασης» της Ουκρανίας το 2004, καταγγέλλει πως είναι θύμα πολιτικής βεντέτας εκ μέρους του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος τη νίκησε οριακά στις προεδρικές εκλογές το Φεβρουάριο του 2010.

Η 51χρονη Τιμοσένκο πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 20 Απριλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταχείρισή της στις φυλακές, όπου καταγγέλλει ότι ξυλοκοπήθηκε από δεσμοφύλακες κατά την πρόσφατη αναγκαστική μεταφορά της σε νοσοκομείο -όπου αρνήθηκε να δεχθεί θεραπεία και επέστρεψε στη φυλακή.

Οι καταγγελίες οδήγησαν στο «κόκκινο» τις σχέσεις της Ουκρανίας με τη Δύση, η οποία καταγγέλλει πολιτικά υποκινούμενη καταδίκη της τέως πρωθυπουργού της Ουκρανίας.

Η Τιμοσένκο αρνήθηκε να μεταφερθεί την Τρίτη σε νοσοκομείο για να δεχθεί θεραπεία από Γερμανούς γιατρούς για πόνους στη μέση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς της την Τετάρτη.

Η Τιμοσένκο εξήγησε την απόφασή της λέγοντας ότι χρειάζεται πρώτα περισσότερο χρόνο για να συζητήσει την κατάστασή της με τους δικηγόρους της, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Ανακοίνωση που εκδόθηκε από την υπηρεσία φυλακών της Ουκρανίας αναφέρει ότι η τέως Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γερμανό νευρολόγο Λουτς Χαρμς του πανεπιστημιακού νοσοκομείο του Βερολίνου Σαριτέ, ο οποίος έφθασε τη Δευτέρα στην πόλη Χαρκίβ της ανατολικής Ουκρανίας για να της παράσχει ιατρικές φροντίδες στο τοπικό νοσοκομείο.

Δεν έχει «αρνηθεί τη θεραπεία», αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ επισημαίνει ότι η Τιμοσένκο είναι πιθανό να δεχθεί να διακομιστεί στο νοσοκομείο ακόμη και αργότερα την Τρίτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να μποϊκοτάρει σε πολιτικό επίπεδο και τη διοργάνωση του Euro 2012 που συνδιοργανώνει η Ουκρανία με την Πολωνία τον Ιούνιο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Ζοζέ Μπαρόζο έχει ανακοινώσει διά εκπροσώπου του ότι δεν θα μεταβεί στην Ουκρανία δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στη χώρα, ενώ κατά πληροφορίες του Spiegel την επίσκεψή της θα ακυρώσει και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εφόσον δεν αποφυλακιστεί η Τιμοσένκο.
Keywords
ουκρανια, euro 2012, απεργια, εκλογες, euro, spiegel, μερκελ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, απεργια μμμ, απεργια οσε, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 7 απριλιου, απεργια μμε, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, euro 2012, χωρες, ανγκελα μερκελ, δευτερα, επτα, ετων, ιδια, υπηρεσια, πολωνια, τεως, τριτη, φυλακη, ενωση, euro, φυλακες, γερμανο, χωρα, νοσοκομειο, πληροφοριες, spiegel
Τυχαία Θέματα