Οι Γάλλοι πιέζουν την Αθήνα να αγοράσει τις υπερσύγχρονες φρεγάτες

Πολλαπλά μέσα πίεσης χρησιμοποιούν το τελευταίο διάστημα οι Γάλλοι προκειμένου να πείσουν την Ελλάδα να προχωρήσει μια συμφωνία για τις φρεγάτες BELH@RRA. Επιδίωξή τους είναι δηλαδή να δεσμεύσουν εκ των προτέρων την Αθήνα - αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό που έχει ως προτεραιότητά του την ένταξη νέων πλοίων επιφανείας στον ελληνικό στόλο - πως θα επιλέξει να προμηθευτεί τις υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες BELH@RRA, ακόμη και

εν ευθέτω χρόνο, καθώς τώρα το μεγάλο αγκάθι είναι το χρηματοδοτικό.

Το Παρίσι εδώ και μήνες αντιλαμβάνεται πως λόγω και της παρατεταμένης άνοιξης που διανύουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, η Ελλάδα μπορεί να πέσει στην αγκαλιά του «θείου Σαμ» και να αποφασίσει να προμηθευτεί φρεγάτες «made in USA».

Πράγματι, οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται να μας προσφέρουν καινούργιες φρεγάτες, αλλά μέχρι εκεί. Οι συζητήσεις μαζί τους δεν είναι τόσο προχωρημένες όσο με τους Γάλλους. Η Αθήνα πολιορκείται ταυτόχρονα από μεγάλα brand names στον τομέα των εξοπλισμών όχι μόνο από τη Γαλλία και την Αμερική αλλά και από άλλες χώρες. Φαίνεται δε ότι οι επίδοξοι «μνηστήρες» βλέποντας ότι η Τουρκία επιμένει να συντηρεί την ένταση στο Αιγαίο, έχουν σπεύσει να εκμεταλλευτούν το τάιμινγκ και τις αυξημένες ανάγκες της χώρας μας για θωράκιση της άμυνάς της, απλώνοντας πάνω στο τραπέζι φακέλους προμηθειών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ!

Πάντως το φλερτ των Γάλλων στην Αθήνα και το ελληνικό υπουργείο Αμυνας έχει ενταθεί, κυρίως δε στο παρασκήνιο. Η πίεση προς την Αθήνα είναι σε κάποιες περιπτώσεις τόσο ασφυκτική που εκδηλώνεται με άκομψο τρόπο και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» έχει προκαλέσει ενόχληση. Η γαλλική πλευρά δηλαδή επιχειρεί να εξασφαλίσει προκαταβολικά ένα «oui» της Αθήνας για τις γαλλικές φρεγάτες, το οποίο όμως θα έχει πιο επίσημη μορφή και συνακόλουθα θα «κλειδώνει» μία μελλοντική συμφωνία.

Οι Γάλλοι ποντάρουν στην παραδοσιακή συνεργασία με την Ελλάδα στο πνεύμα του «Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία». Στη συντονισμένη γαλλική κίνηση με στόχο το ελληνικό ΠΝ να μην ψάξει σε άλλες αγορές για φρεγάτες, συμμετέχουν η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, η γαλλική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) αλλά και η εταιρεία που κατασκευάζει τις BELH@RRA (η Naval group).

Δεν είναι τυχαίο πως μέσα σε περίπου ένα μήνα μία δεύτερη γαλλική φρεγάτα, η τύπου Fremm «Languedoc», πρόκειται να καταπλεύσει τις επόμενες μέρες στον Πειραιά μετά την ανθυποβρυχιακή «Latouche-Treville». Και αυτός ο κατάπλους δε, θα συνοδευτεί από ειδική εκδήλωση που διοργανώνουν οι Γάλλοι. Στην παρουσίαση της «Latouche-Treville» στις αρχές Μαρτίου οι Γάλλοι είχαν δώσει μία πρώτη γεύση των προθέσεών τους δηλώνοντας πως υπάρχει κοινή επιθυμία για συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας στα εξοπλιστικά, ενώ αποκάλυψαν ότι ζήτησαν να συμμετάσχουν ως παρατηρητές στην κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου «Μέδουσα» που θα διεξαχθεί προσεχώς στην Αίγυπτο.

Πηγές του ελληνικού Υπουργείου Αμυνας και του Πολεμικού Ναυτικού διαμηνύουν πάντως πως δεν υπάρχει προοπτική να αποκτήσουμε καινούργιες φρεγάτες αν δεν υπάρξει μία διακρατική συμφωνία (τύπου Foreign Millitary Sales) με κάποια από τις χώρες που μας τις προσφέρουν. Δηλαδή μία συμφωνία που θα δίνει τη δυνατότητα να τις αποπληρώσουμε με δόσεις και σε βάθος χρόνου. Κι αυτό διότι προς το παρόν λεφτά δεν… υπάρχουν.

Γερμανικό μπλόκο

Οι τέσσερις BELH@RRA κοστίζουν περίπου 1,3 δισ. ευρώ, χρήματα που δεν έχει η ελληνική πλευρά. Η αρχική πρόταση που είχε καταθέσει ο Μακρόν στον Τσίπρα πριν από ενάμιση χρόνο προέβλεπε μέρος της χρηματοδότησης της αγοράς των φρεγατών να υλοποιηθεί από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που θα έπρεπε να επιστρέψει η Γαλλία στην Ελλάδα. Ο σχεδιασμός αυτός όμως δεν προχώρησε καθώς φαίνεται ότι μπλοκαρίστηκε από τη Γερμανία. Κάπως έτσι οι συζητήσεις των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά το οικονομικό είναι και πάλι στο σημείο μηδέν. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν επίσης πως οι συζητήσεις κυρίως με τη Γαλλία είναι τόσο προχωρημένες που αν υπήρχε μία συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο θα ήταν εφικτό να είχαμε λύση πολύ σύντομα.

Πάντως, η ένταξη νέων φρεγατών στο ΠΝ κρίνεται απαραίτητη ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η Τουρκία επιμένει στις προκλήσεις και εξοπλίζεται διαρκώς. Θα πρέπει να γίνει «χθες» όπως είχε επισημάνει ο Ευάγγελος Αποστολάκης λίγο πρι από την υπουργοποίησή του. Ο στόχος είναι οι φρεγάτες να έχουν δυνατότητες αεράμυνας περιοχής: δηλαδή αυξημένες ικανότητες αναχαίτισης πυραύλων, αεροσκαφών και εναέριων απειλών χάρη στους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους που θα φέρουν και τα εξελιγμένα ραντάρ.

Ανώτατες πηγές του «Πενταγώνου» θεωρούν επίσης ότι κομβικής σημασίας για να προχωρήσει η αγορά φρεγατών είναι να λειτουργήσουν επιτέλους κανονικά τα ελληνικά ναυπηγεία (Σκαραμαγκά και Ελευσίνας) – τα οποία σήμερα βρίσκονται σε μαρασμό – και μάλιστα υπό ιδιωτική ομπρέλα. Τόσο οι Γάλλοι όσοι και οι Αμερικανοί έχουν διαμηνύσει πως θα ήθελαν κάποιες από τις φρεγάτες να ναυπηγηθούν εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα