Ο Τζέιμς έφυγε από το Κλίβελαντ και άφησε πίσω του… συντρίμμια

The LeBron James Εffect: Σε όποια πολιτεία και σε οποιαδήποτε ομάδα έχει επιλέξει να αγωνιστεί στην καριέρα του ο ΛεΜπρον Τζέιμς (Μαϊάμι-Χιτ, Κλίβελαντ-Καβαλίερς), ο ερχομός του είναι αναζωογονητικός. Και αν για το αθλητικό κομμάτι η επιρροή του είναι γνωστή, το εντυπωσιακό είναι το πώς ωφελούνται οι τοπικές οικονομίες από την παρουσία του. Σύμφωνα με έρευνες, όπου… κυριαρχεί ο Βασιλιάς, οι οικονομικοί

δείκτες που αντιπροσωπεύουν τους τομείς στους οποίους οι Αμερικανοί ξοδεύουν τα πιο πολλά χρήματα (το top 7 της λίστας), γνωρίζουν αξιοσημείωτη άνοδο.

Πάμε τώρα στο ανάποδο. Η φυγή του Τζέιμς από μια ομάδα και τι προκαλεί στην τοπική κοινωνία. Το παράδειγμα του Κλίβελαντ είναι χαρακτηριστικό. Ο ΛεΜπρον Τζέιμς έφυγε μετά από τέσσερα χρόνια από τη γενέτειρά του, με προορισμό το Λος Άντζελες. Πρώτο… κρούσμα της φυγής αυτής και ορατό δια γυμνού οφθαλμού, είναι η μείωση της διάθεσης εισιτηρίων στην Quickens Loans Arena, έδρα των Καβς.

Από την άλλη η πρόσφατη έρευνα από το «Harvard Kennedy School», συγκρίνει τους τζίρους των καταστημάτων στα πέριξ του γηπέδου και σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου. Εκεί και στις δύο περιόδους παρουσίας του Τζέιμς στην ομάδα του Κλίβελαντ, (2003-2010 και 2014-2018) ο τζίρος παρουσιάστηκε ανεβασμένος κατά 23.5%, την ώρα που φέτος με τον «LJ» απόντα τα αντίστοιχα οικονομικά στοιχεία είναι κατά 13% μειωμένα.

Φανταστείτε τώρα τη «δυναμική» του Βασιλιά που αδιαμφισβήτητα υπάρχει, πόσο θα μεγεθυνθεί αγωνιζόμενος σε μια πόλη 4 εκατομμυρίων που αποτελεί και ένα από τα παγκόσμια οικονομικά και εμπορικά κέντρα, σε σχέση με τη… μικρή κοινωνία του Κλίβελαντ των 386.000 κατοίκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα