Ο «σεισμός» συνεχίζεται
Στη δίνη σκανδάλου βρίσκεται εγκλωβισμένη η Πρέμιερ Λιγκ τις τελευταίες ώρες, με την αξιοπιστία του πλουσιότερου πρωταθλήματος στον κόσμο να αμφισβητείται έντονα.
Το γκολ του Έρλινγκ Χάαλαντ που έκρινε το κυριακάτικο ντέρμπι του Μάντσεστερ αποτελεί την πέτρα ενός άνευ προηγουμένου σκανδάλου, στο οποίο εμπλέκονται οι διαιτητές του αγώνα, η Πρέμιερ Λιγκ αλλά και η αρμόδια επιτροπή διαιτησίας (Pro Ref).
«Συγγνώμη, λάθος» ήταν η απολογητική επιστολή που έστειλε η τελευταία στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, υπονοώντας σαφώς στην ανακοίνωσή της πως το γκολ του Νορβηγού ήταν εκτός κανόνων και δεν έπρεπε να καταλογισθεί. Ένα mea culpa που δικαιώνει απόλυτα τον Γκάρι Νέβιλ, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αμφισβήτησε την ποδοσφαιρική νομιμότητα στο γκολ και προέβλεψε πως η επιτροπή διαιτησίας θα απολογηθεί στη Γιουνάιτεντ.
Ωστόσο, ενώ φαίνονται όλα τόσο απλά, το «λάθος», η «συγγνώμη» και «πάμε παρακάτω», η ιστορία είναι πιο περίπλοκη, ενώ τα πρώτα θύματα της είναι ο VAR του αγώνα Ματ Ντόναχι και ο βοηθός του Μπλέικ Αντρομπας που εξαιρέθηκαν από τα επόμενα παιχνίδια.
Όταν ο Χάαλαντ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα στο 60ό λεπτό, ο διαιτητής ακύρωσε άμεσα το γκολ θεωρώντας πως ο Νορβηγός ήταν σε θέση οφσάιντ. Όπως ήταν τοποθετημένες οι κάμερες, ο Χάαλαντ φαινόταν εκτεθειμένος. Υστερα από τρία λεπτά εξέτασης της φάσης από τον VAR, το γκολ θεωρήθηκε νόμιμο και ο Χάαλαντ πανηγύρισε το ένατο γκολ του σε ντέρμπι του Μάντσεστερ, αριθμός που τον έφερε στην πρώτη θέση ιστορικά. Η ιστορία όμως έχει συνέχεια.
Στη φάση του τέρματος είναι εκτεθειμένος ο Έντσο Φερνάντες προκαλώντας πολλά ερωτήματα για το αν έπρεπε να ακυρωθεί τελικά το γκολ. Στη διάρκεια του ντέρμπι η Πρέμιερ Λιγκ έσπευσε να διευκρινίσει μέσω του Χ: «Το VAR έλεγξε την απόφαση του διαιτητή για ακύρωση του γκολ λόγω οφσάιντ – και διαπίστωσε ότι ο Χάαλαντ βρισκόταν σε θέση κανονική θέση και συνέστησε να κατακυρωθεί το γκολ. Το VAR έκρινε επίσης ότι ενώ βρισκόταν σε θέση οφσάιντ, ο Φερνάντες δεν επηρέαζε τη φάση».
Η απολογίαΗ ανακοίνωση της Πρέμιερ Λιγκ δεν ηρέμησε τα πνεύματα στην πλευρά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τον Μάικλ Κάρικ και τους παίκτες του να μιλούν για αδικία και να αναρωτιούνται πώς λειτουργούν εντέλει το οφσάιντ και το VAR.
Δύο ώρες αργότερα ακολούθησε ανακοίνωση της Pro Ref (της ένωσης επαγγελματιών διαιτητών), στην οποία αναλύεται επίσης η φάση για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο Εντσο Φερνάντες δεν επηρέαζε τη φάση, αλλά ο VAR δεν αναγνώρισε τον πιθανό αντίκτυπο της θέσης του και θα έπρεπε να συστήσει επανεξέταση στο γήπεδο από τον διαιτητή.
Με άλλα λόγια, η Pro Ref θεωρεί πως την τελική απόφαση έπρεπε να τη λάβει ο διαιτητής Ολιβερ που βρισκόταν στο γήπεδο, χωρίς αυτό να σημαίνει υποχρεωτικά πως θα ακύρωνε το γκολ. Η επιτροπή διαιτησίας όμως έσπευσε να απολογηθεί στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «για να αναγνωρίσουμε αυτό που θεωρούμε λάθος κρίσης».
Μια δήλωση που ερμηνεύτηκε από τον Τύπο ως απολογία για τη λάθος απόφαση στο γκολ του Χάαλαντ, τη στιγμή που υπεισέρχονται ο παράγοντας της υποκειμενικότητας και η γνώμη του διαιτητή Ολιβερ που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα ήταν η δική του απόφαση.
Ο αμυντικός της Γιουνάιτεντ Λισάντρο Μαρτίνες ήταν από τους πρώτους που αναφέρθηκαν στις δηλώσεις του για αδικία: «Στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου έχεις τις καλύτερες ομάδες του κόσμου, τους καλύτερους παίκτες του κόσμου και πρέπει να επιστρέψεις στο σπίτι με αυτή την αδικία. «Θεωρώ ότι ήταν αδικία. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι οι κανονισμοί. Κάθε σεζόν έρχονται στο κλαμπ και μας τους εξηγούν για 1,5 ώρα. Μοιάζουν τόσο σίγουροι και μετά πέντε ή έξι άνθρωποι κάνουν αυτού του είδους τα λάθη. Είναι απαράδεκτο».
Κι άλλα παράποναΠαράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών έχει όμως και η Άρσεναλ. Οι πρωταθλητές προτίθενται να διαμαρτυρηθούν στον επικεφαλής της Pro Ref Χάουαρντ Γουέμπ και να ζητήσουν εξηγήσεις, καθώς θεωρούν πως το πέναλτι που καταλογίστηκε εις βάρος τους στο παιχνίδι με τη Σάντερλαντ ήταν «απαράδεκτο» κατά δήλωση του Μικέλ Αρτέτα. Στην επίμαχη φάση ο αμυντικός της Αρσεναλ Εζρι Κόνσα φαίνεται να γκρεμίζει τον Νταν Μπάλαρντ. Σύμφωνα με τον Αρτέτα, ο Μπάλαρντ ήταν αυτός που με κίνηση που θύμιζε τζούντο παρέσυρε τον Κόνσα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανθή Βούλγαρη: Αποκάλυψε πως είχε πάει στο ιατρείο που πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης – «Να τα πούμε όλα εδώ πέρα»
- Σφοδρό τροχαίο με εγκλωβισμένους και τραυματίες στο Ναύπλιο – Συγκλονίζουν οι εικόνες από το σημείο
- Προειδοποίηση για επικίνδυνη κακοκαιρία από σήμερα – Οι περιοχές που πλήττει, τι αναμένεται στην Αττική
- Έξω φρενών ο Στραβελάκης με τη Μάνου για τον Μαζωνάκη: «Ντροπή, ντροπή! Είναι νεκρός»
- ΗΠΑ: Απαγόρευση εισόδου στον Νίκο Μαζιώτη ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Αποφυλακίζεται σήμερα
- Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία: Ποιες εξετάσεις και επεμβάσεις δεν γίνονται νόμιμα
- Αποφυλακίστηκε ο Ηλίας Κασιδιάρης - Ανακοίνωσε την ίδρυση κόμματος
- Τηλεθέαση: Πρεμιέρα για τη νέα σειρά του ΣΚΑΪ Μπλε Ώρες - Τα ποσοστά που σημείωσε
- Κασιδιάρης, η αποφυλάκιση: «Επιστρέφω με ένα νέο ισχυρό εθνικό κόμμα»
- Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μαζιώτης - Οι ΗΠΑ του απαγορεύουν την είσοδο στην χώρα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Ολυμπιακός: Η τρόικα της αλλαγής
- Ο «σεισμός» συνεχίζεται
- ΠΑΟΚ: Νίκησε διότι το είδε ως ντέρμπι
- Αρχές Σεπτέμβρη δεν υπάρχει κόπωση
- Ηλίας Κασιδιάρης: Η επόμενη πρόκληση μετά την αποφυλάκιση
- Ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών: Η Ρωσία αναζητά 800.000 νέους στρατιώτες
- Stoiximan GBL: Το πλήρες πρόγραμμα της σεζόν 2026/27
- Ναύπλιο: Τροχαίο με εγκλωβισμένους και τραυματίες – Πώς έγινε το ατύχημα (βίντεο)
- Θάνατος Μαζωνάκη: Τα alarm που αγνοήθηκαν, η επανεκκίνηση στο μηχάνημα πλασμαφαίρεσης και η αργοπορημένη κλήση στο ΕΚΑΒ
- Τα 15 SOS για την επίσκεψη στο ιατρείο – Τι πρέπει να ξέρετε πριν από κάθε ραντεβού
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Ο «σεισμός» συνεχίζεται
- Καιρός: Έρχεται 48ωρο κύμα κακοκαιρίας – Ποιες περιοχές απειλούνται με πλημμύρες
- Ναύπλιο: Τροχαίο με εγκλωβισμένους και τραυματίες – Πώς έγινε το ατύχημα (βίντεο)
- ΠΑΟΚ: Νίκησε διότι το είδε ως ντέρμπι
- Γαλλία: Βίντεο-σοκ με αστυνομικό να ρίχνει 29χρονο στο έδαφος – Πέθανε 13 μέρες αργότερα
- Ολυμπιακός: Η τρόικα της αλλαγής
- Παναθηναϊκός: Βλέπει τα «θέλω» του
- K. Πιερρακάκης στη Handelsblatt: «Η Ελλάδα μπορεί να εμπνεύσει τη Γερμανία»
- Αποφυλακίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο Ηλίας Κασιδιάρης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καταγγελία Γιαννάκου στο OPEN για εγκληματικές παραλείψεις και ιατρικά λάθη κατά την προσπάθεια ανάνηψης του Μαζωνάκη
- Στο Μόναχο ο τελικός του Champions League του 2028 – Το Καμπ Νου πήρε αυτόν του 2029
- Πρόεδρος Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας: Το μηχάνημα που είχε η κλινική για πλασμαφαίρεση δεν έχει σχέση με αυτά που γνωρίζουμε
- «Η Επανάσταση των Φλαμίνγκο» στα Ιωάννινα – Συζήτηση για το μέλλον του Αώου–Vjosa
- Τανάγρα: Τμήματα του Phantom βρέθηκαν στον σάκο μεταφοράς της μιας σορού
- Έργα φυσικού αερίου και δρόμοι-«παγίδες» δοκιμάζουν οδηγούς και κατοίκους
- Πρωτογενές πλεόνασμα 6,5 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο – Ξεπέρασε τον στόχο κατά 1,5 δισ.
- Κασιδιάρης, η αποφυλάκιση: «Επιστρέφω με ένα νέο ισχυρό εθνικό κόμμα»
- Αποφυλακίστηκε ο Νίκος Μαζιώτης – Την απαγόρευση εισόδου του στις ΗΠΑ ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρμεντ
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσία της ΕΕΑΑ στην 90η ΔΕΘ