«Νάρκη» για τις συντάξεις ο ΑΦΜ της πολυκατοικίας
«Βόμβα» στις συντάξεις βάζει ο ΑΦΜ στις πολυκατοικίες καθώς διαχειριστές που έλαβαν ΑΦΜ για την πολυκατοικία τους διαπιστώνουν τώρα ότι δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη αφού «κόβονται» αυτόματα από τον ΕΦΚΑ.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μηχανικού από την Κέρκυρα ο οποίος ενώ κατέθεσε τα χαρτιά του για σύνταξη και ζήτησε τη διαγραφή του από το ταμείο ασφάλισης ΤΣΜΕΔΕ – ΕΦΚΑ η αίτησή του απορρίφθηκε γιατί ο ΕΦΚΑ «βλέπει» στην ΑΑΔΕ ότι είναι ενεργός επαγγελματίας.
Η μοναδική «δραστηριότητα» που έχει ο συγκεκριμένος μηχανικός είναι ότι είναι διαχειριστής στην πολυκατοικία του με «φορολογική ταυτότητα». Μάλιστα, ο ΕΦΚΑ τού χρεώνει και ασφαλιστικές εισφορές.
Ο Δ.Α., με τον οποίο επικοινώνησαν «ΤΑ ΝΕΑ», είναι σε απόγνωση καθώς το Ταμείο του δεν προχωρά σε διαγραφή ασφάλισης και έτσι συνεχίζει να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, παρά το γεγονός ότι έχει σταματήσει να εργάζεται τους τελευταίους έξι μήνες. Και όλα αυτά επειδή είναι διαχειριστής στην πολυκατοικία όπου διαμένει και για την οποία ο ίδιος φρόντισε να εκδοθεί ΑΦΜ για τεχνικούς λόγους, όπως πληρωμή δαπανών πολυκατοικίας, άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ».
«Βρίσκομαι σε διαδικασία συνταξιοδότησης ως μηχανικός (έχω καταθέσει πλήρη φάκελο) και στην προσπάθεια να διαγραφώ από το ΤΣΜΕΔΕ – ΕΦΚΑ (διαγραφή ασφάλισης) επιστρέφεται η σήμανση από την πλατφόρμα «ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΕΡΓΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ» και δεν προχωρά η διαγραφή», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο μηχανικός.
Οπως μας εξηγεί, ο ΑΦΜ της πολυκατοικίας έχει διασυνδεθεί για φορολογικούς λόγους με τον προσωπικό του ΑΦΜ και με τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 68321101, ο οποίος είναι ο ίδιος με αυτόν που ισχύει για τις εταιρείες διαχείρισης κτιρίων πολυκατοικιών. Για τον λόγο αυτό εμφανίζεται στα ηλεκτρονικά συστήματα του ΕΦΚΑ ως ενεργός επαγγελματίας.
«Σε όσους οργανισμούς και υπηρεσίες έχω αποταθεί (ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ, 1555 κ.λπ.) το θεωρούν όλοι, αν μη τι άλλο, υπερβολικό, αν όχι λανθασμένο, αλλά κανείς δεν δίνει λύση. Μόνο εάν παραιτηθώ από διαχειριστής και παραδώσω σε άλλον τη διαχείριση θα μπορέσω να συνταξιοδοτηθώ».
Σε ομηρεία«Το πρόβλημα είναι σοβαρό», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, «γιατί οδηγεί σε πραγματική ομηρεία τους ενδιαφερομένους και αποτελεί αντικίνητρο για την ανάληψη διαχειριστικών καθηκόντων».
Οπως σημειώνει, το πρόβλημα δημιουργείται «από το ότι σήμερα αφενός υπάρχει μόνον ένας επαγγελματικός ΚΑΔ των επιχειρήσεων διαχείρισης πολυκατοικιών με τίτλο «68321101 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ», ο οποίος αναγκαστικά πλην εσφαλμένα αποδίδεται και στους συνιδιοκτήτες – άμισθους διαχειριστές πολυκατοικιών, αφού δεν είναι επαγγελματίες που «προσφέρουν υπηρεσίες» επ΄ αμοιβή, και αφετέρου γιατί ο ΑΦΜ του συνιδιοκτήτη διαχειριστή «διασυνδέεται» φορολογικά με τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, χωρίς η συνιδιοκτησία να έχει αυτοτελή νομική προσωπικότητα, όπως π.χ. μια εταιρεία».
Η πρότασηΣύμφωνα με τον Στράτο Παραδιά, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος ΚΑΔ που θα αποδίδεται από την ΑΑΔΕ στους μη επαγγελματίες (συνιδιοκτήτες) διαχειριστές πολυκατοικιών χωρίς να διασυνδέονται με τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, ώστε να μη θεωρούνται πλέον από τον ΕΦΚΑ ότι δήθεν ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα. Ετσι η ιδιότητα του διαχειριστή πολυκατοικίας δεν θα αποτελεί κώλυμα συνταξιοδότησης, ούτε λόγο ενδεχόμενης απομείωσης μιας ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης.
«ΤΑ ΝΕΑ» έθεσαν το θέμα στην ΑΑΔΕ και, αφού διαπιστώθηκε το πρόβλημα που υπάρχει με τον ΕΦΚΑ, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής αναμένεται να υπογράψει σήμερα ή αύριο απόφαση με την οποία θα δημιουργηθεί νέος ΚΑΔ για τους διαχειριστές πολυκατοικιών που δεν θα προκαλεί κανένα πρόβλημα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Fuel Pass 2: Άγνωστη η ημερομηνία πληρωμής
- Κορωνοϊός: Ο απρόσμενος παράγοντας που θωρακίζει από σοβαρή νόσηση – Ποιοι ωφελούνται
- Λάτση εξ ουρανού για τη Νόρα Βαλσάμη
- Περιστέρι: Σήμα σε λιμάνια, τελωνεία και αεροδρόμια για τον 20χρονο – Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τη ζωή της 17χρονης
- Fuel Pass 2: Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς
- Περιστέρι: Η 17χρονη είχε καταθέσει υπέρ του Πακιστανού για αιματηρό επεισόδιο
- 22χρονη ξεφτίλισε εργοδότη που της ζήτησε να δουλέψει για 280 ευρώ
- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Την απέβαλαν από γαλλικό δικαστήριο – Αιχμές σε Μητσοτάκη – Μακρόν
- Ακίνητα: Πώς τα πάρκινγκ στις πιλοτές «μπλοκάρουν» τις μεταβιβάσεις ακινήτων
- Ηγουμενίτσα: Άφησε την τελευταία του πνοή σε σπίτι φίλου του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- «Νάρκη» για τις συντάξεις ο ΑΦΜ της πολυκατοικίας
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μεγάλος Αδελφός από την Εφορία
- Ολυμπιακός – Σλόβαν Μπρατισλάβας 1-1: Ζωντανοί οι πρωταθλητές με Ματιέ και Ελ Αραμπί…
- Πελοπόννησος: Οι συναρπαστικές παραλίες στα δυτικά
- Περιστέρι: «Η Νικολέττα του είπε να χωρίσουν και αυτός τη σκότωσε», καταγγέλλει η μητέρα της
- Τουρκία: Χτίζει αφήγημα απέναντι στην Ελλάδα με καταγγελίες για «τρομοκρατία» και «παραβίαση» της διεθνούς νομιμότητας
- Περιστέρι: Ποιος είναι ο νούμερο ένα ύποπτος για τη δολοφονία της 17χρονης Νικολέτας
- Ταϊβάν: Πόσο πιθανό είναι η κρίση να κλιμακωθεί σε ανοιχτή σύγκρουση
- Κυψέλη: Τραγικό τέλος για το ζευγάρι ηλικιωμένων – Πέθαναν αβοήθητοι – Ήταν νεκρός επτά μέρες
- Μακάμπι Τελ Αβίβ – Άρης 2-0: Πάλευε μόνος του ο Κουέστα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καιρός σήμερα Παρασκευή: Η πρόγνωση της ΕΜΥ
- Κρήτη | Όλοι οι καλοί χωράνε… Νοικιάζουν σε τουρίστες ακόμα και ταράτσα πολυκατοικίας!
- Fuel Pass 2: Άγνωστη η ημερομηνία πληρωμής
- Ουκρανία: Να επεκταθεί η συμφωνία για τα σιτηρά και σε άλλα προϊόντα
- Κίνα: Εκτόξευσε πυραύλους κοντά στην Ταϊβάν – Παγκόσμια ανησυχία και καταδίκη από Λευκό Οίκο
- Πανεπιστήμιο Γέιλ: Πώς οι κυρώσεις της Δύσης «διαλύουν τη Ρωσία»
- Παιχνίδια πολέμου ανάμεσα σε Κίνα και Ταϊβάν – Συνεχίζονται οι στρατιωτικές ασκήσεις (videos)
- Αδειάζει η Αθήνα: Σχεδόν στο 100% οι πληρότητες σε πλοία και ΚΤΕΛ