Μήπως γίνονται λάθη με τον κοροναϊό και θα τα πληρώσουμε ακριβά;

O πόλεμος κατά του κοροναϊού μπαίνει σε επικίνδυνη φάση, ίσως στην πιο κρίσιμη περίοδο από την έναρξη αυτής της περιπέτειας. Μπορεί να μην έχουμε τρεις και τέσσερις νεκρούς καθημερινά ή μπορεί για ορισμένους ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε επαναλαμβανόμενη φάση να είναι ανησυχητικός, όμως, αλλού είναι το πρόβλημα.

Και το είχαμε επισημάνει πολλές φορές.

Είναι η Ελλάδα έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτό το δεύτερο ισχυρό κύμα πανδημίας;

Έπραξε η πολιτεία τα δέοντα ώστε να μη θρηνήσουμε δεκάδες νεκρούς και να μη

δούμε εκατοντάδες συγγενείς, συμπολίτες ή εμάς τους ίδιους να πεθαίνουμε;

Οργανώθηκε ο κρατικός μηχανισμός; Θωρακίστηκε η δημόσια υγεία με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα το δημόσιο σύστημα υγείας;

Διαβάζουμε και πάλι από τους… ερασιτέχνες λοιμωξιολόγους του πληκτρολογίου και «επαγγελματίες» φεϊσμπουκικοσχολιαστές διάφορες αναλύσεις που μόνο γέλιο προκαλούν.

Πότε από τους ψεκασμένους ηλίθιους του κοροναϊού και πότε από τους επαΐοντες που όλα τα ξέρουν και βρίσκουν λύσεις για όλα από την ξαπλώστρα στην παραλία.

Η ουσία είναι μία και αφορά την ίδια την κυβέρνηση και τους ειδικούς που διαχειρίζονται την υγειονομική κρίση: Έχουν λάβει τα μέτρα τους για να μην γίνουμε Ιταλία;

Διαβάζουμε ότι υπάρχουν δεκάδες κρούσματα σε γηροκομείο και ποιος ξέρει τι άλλο θα δούμε τις επόμενες ημέρες στις προνοιακές δομές της χώρας.

Κι από την άλλη διαβάζουμε ότι ο μέσος όρος της ηλικίας όσων νοσούν έχει πέσει δραματικά. Ο κοροναϊός χτυπά πλέον και τους νέους, 27χρονα παιδιά μπαίνουν στην εντατική και κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Επομένως το πρόβλημα είναι τεράστιο. Και οι νέοι οφείλουν να είναι προσεκτικοί και να σταματήσει αυτή η ανόητη προσέγγιση που λέει ότι «είμαι μικρός σε ηλικία, είμαι άτρωτος».

Αλλά και το κράτος να οργανωθεί καλύτερα και να βρει λύσεις εκεί που ενδεχομένως ολιγώρησε.

Από εβδομάδες οι ερωτήσεις που έχουν τεθεί είναι σημαντικές και δεν έχουν απαντηθεί από κανέναν.

Είχε η κυβέρνηση μήνες να οργανωθεί καλύτερα σε ό,τι αφορά την προστασία των ηλικιωμένων, ειδικά όσων διαμένουν σε γηροκομεία και άλλες προνοιακές μονάδες.

Έχει κάνει αυτά που έπρεπε; Γιατί αν δεν τα έκανε και μετρήσουμε δεκάδες νεκρούς τότε θα πρέπει να λογοδοτήσει. Και η ετυμηγορία του κόσμου θα είναι σκληρή.

Έπραξε η κυβέρνηση αυτά που έπρεπε για να οργανωθούν καλύτερα τα νοσοκομεία; Και δεν εννοούμε μόνο την αριθμητική αύξηση των κλινών στις ΜΕΘ.

Εννοούμε την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού, την προμήθεια του απαραίτητου υλικού, τη στήριξη των νοσοκομείων, ειδικά της περιφέρειας.

Μαθαίνουμε ότι πολλά νοσοκομεία είναι σε οικτρή κατάσταση. Δεν έχουν ούτε σεντόνια σε κλινικές, ούτε φάρμακα επίσης και οι συγγενείς φέρνουν από το σπίτι.

Αληθεύει αυτό; Γνωρίζει το υπουργείο Υγείας κάτι; Γιατί αν ισχύει τότε τι να λέμε για μάχη κατά του κοροναϊού. Την έχουμε χάσει από πρώτο χέρι.

Επίσης, έχει γίνει καμιά καμπάνια (και τζάμπα από όλα τα ΜΜΕ) με ευθύνη της κυβέρνησης για να πειστούν οι νέοι ότι ο ιός τους απειλεί;

Τέλος, η κυβέρνηση και οι υπεύθυνοι έχουν μελετήσει σωστά τα μέτρα που λαμβάνουν και ανακοινώνουν καθημερινά; Ή μήπως ορισμένοι βρίσκονται σε ταραχή και δεν ξέρουν τι λένε και τι κάνουν;

Όταν απαγορεύεις τη λειτουργία των μαγαζιών μετά τις 12 και όλοι μαζεύονται στις παραλίες και τις πλατείες τότε τι νόημα έχει αυτός ο πόλεμος που έχει ανοίξει;

Υποτίθεται ότι ανοίξαμε τα μαγαζιά για να μην μαζεύονται οι… απερίσκεπτοι νέοι στις πλατείες και πλακώνονται με τους αστυνομικούς.

Συμπέρασμα:

Η μάχη κατά του κοροναϊού κερδίζεται με συνετές αποφάσεις και με κινητοποίηση του συνόλου των πολιτών. Αλλά κυρίως με τους αρμόδιους να μην βρίσκονται σε σύγχυση και να μην κάνουν λάθη. Ελπίζουμε μόνο να μην τα πληρώσουμε ακριβά.

Keywords
Τυχαία Θέματα