Μεγάλη κοροϊδία Τσίπρα με τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών

Ούτε ένα ευρώ δεν είχε δεσμεύσει η προηγούμενη κυβέρνηση για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών από τις ζημιές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα της περιόδου 2018-2019 παρά τις προχθεσινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε εκδήλωση στη Σπάρτη ισχυρίστηκε ότι για το 2019 η κυβέρνησή του είχε δεσμεύσει 110 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών, επικρίνοντας τη σημερινή κυβέρνηση και τον

υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη πως «αυτά τα χρήματα δεν δόθηκαν ποτέ». Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε για τα λεγόμενά του ότι «πέρυσι τέτοια εποχή ζήτησα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη να απευθυνθεί στον επίτροπο της ΕΕ Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν στέλνοντάς του αίτημα έκτακτης ενίσχυσης». Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, ο Αραχωβίτης έθεσε το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και ο Χόγκαν δεσμεύτηκε για ενίσχυση με ποσό 60 εκατ., ενώ ήδη η κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της και 50 εκατ. ευρώ από τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis)».

«ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιεύουν σήμερα την επιστολή του Σταύρου Αραχωβίτη προς τον επίτροπο με ημερομηνία 8 Μαΐου 2019 - λίγο πριν από τις εκλογές και όχι περσινή, όπως υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας - με την οποία, αφού παραθέτει στοιχεία για τη ζημιά που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, των έντονων βροχοπτώσεων την περίοδο ανθοφορίας και καρπόδεσης καθώς και της έντονης προσβολής από έντομα και ασθένειες. Ο υπουργός ζήτησε, σύμφωνα με το περιεχόμενο της επιστολής, «τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης υπό μορφή εφάπαξ χρηματοδότησης» για τους παραγωγούς.

«ΤΑ ΝΕΑ» επίσης δημοσιεύουν και την απάντηση του Χόγκαν με ημερομηνία 24 Ιουλίου του 2019, την οποία παρέλαβε ο σημερινός υπουργός Μάκης Βορίδης, αφού μεσολάβησαν οι εθνικές εκλογές και η αλλαγή της κυβέρνησης.

Από το περιεχόμενο της απάντησης δεν προκύπτει η εξασφάλιση, κατά τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα, του ποσού αποζημίωσης των 60 εκατ. ευρώ, αλλά αντίθετα ο επίτροπος σημειώνει ότι «κατά τη συνάντηση με τον κ. Αραχωβίτη στις 17 Ιουνίου 2018 ανακοίνωσα ότι θα παρουσιάσω μία σύνοψη των διαφόρων δυνατοτήτων που υπάρχουν βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου για τη στήριξη των ελλήνων ελαιοπαραγωγών. Οι δυνατότητες αυτές δεν περιλαμβάνουν τα συνήθη μέσα της αγοράς». Ετσι, ο Χόγκαν παραθέτει τη δυνατότητα άντλησης κονδυλίων από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και από «εθνικά κονδύλια για την άμβλυνση των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί». Και στη συνέχεια ο επίτροπος παραθέτει συγκεκριμένες επιλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα