Ματωμένη Τρίτη σε Τελ Αβίβ και Γάζα με περισσότερους από 30 νεκρούς

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε να αυξήσει την ένταση των επιθέσεων στη Γάζα μετά από μια ημέρα άγριων συγκρούσεων που άφησαν πίσω τους 31 ανθρώπους νεκρούς -ανάμεσά τους πολλά παιδιά- κι ενώ ισραηλινές δυνάμεις και παλαιστίνιοι μαχητές πραγματοποιούν αεροπορικούς βομβαρδισμούς και επιθέσεις με ρουκέτες.

Καθώς οι γιατροί και στις δύο πλευρές ανακοίνωναν τον θάνατο 28 Παλαιστινίων -συμπεριλαμβανομένων δέκα παιδιών- και τριών Ισραηλινών, ο Νετανιάχου, σε διάγγελμα αργά το βράδυ της Τρίτης, διεμήνυσε πως δεν θα υπάρξει παύση των συγκρούσεων αγνοώντας ουσιαστικά τις εκκλήσεις

της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός.

«Αποφασίστηκε τόσο η ένταση όσο και η συχνότητα των επιθέσεων να αυξηθούν» δήλωσε, εκτοξεύοντας απειλές προς τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος» για την ολοκλήρωση της αποστολής.

Σκηνικό ανάφλεξης

Κάτοικοι στην πόλη της Γάζας ανέφεραν βομβαρδισμούς σε πολυώροφα κτίρια, καθώς οικογένειες πέρασαν το προηγούμενο βράδυ σε καταφύγια. Την Τρίτη το απόγευμα, ένα κτίριο 13 ορόφων που στεγάζει διαμερίσματα και γραφεία αξιωματούχων της Χαμάς χτυπήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επίθεση και κατέρρευσε.

Οι κάτοικοι είχαν προηγουμένως λάβει εντολή να εκκενώσουν το κτίριο. Σε απάντηση, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς εκτόξευσε 130 ρουκέτες προς το Τελ Αβίβ με αποτέλεσμα να ηχήσουν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής και να σημειωθούν εκρήξεις σε προάστιο της πόλης.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις ρουκέτες που έπληξαν την περιοχή του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε η υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ, ενώ μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12 TV, ένας πύραυλος έπληξε κτίριο στο προάστιο Χολόν, καθώς και ένα λεωφορείο.

Βίντεο – ντοκουμέντο που κυκλοφορεί στα social media δείχνει τη στιγμή της επίθεσης μέσα στο κέντρο της πόλης, με δεκάδες πολίτες να βρίσκονται στο σημείο. Όλοι τρέχουν έντρομοι, ενώ έχουν ξεσπάσει φωτιές σε πολλά σημεία.

Το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν ανέστειλε τη λειτουργία του και οι πτήσεις ανακατευθύνονται στην Κύπρο.

VIDEO: Footage of the moment of impact of a rocket in Holon, south of Tel Aviv tonight. – @TheIsraelink pic.twitter.com/aE1PZcIP7z

— Conflict News (@Conflicts) May 11, 2021

Νωρίτερα, δύο γυναίκες, ηλικίας 40 και 65 ετών, είχαν χάσει τη ζωή τους στην πόλη Ασκελόν του νότιου Ισραήλ που δέχθηκε επίσης επίθεση. Από το βράδυ της Δευτέρας, όταν και η κατάσταση ανεφλέγη, έχουν εκτοξευτεί περισσότερες από 700 ρουκέτες προς το Ισραήλ, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.

Millions of Israelis are under heavy rocket fire by Hamas from #Gaza this evening.

Israel has every right to protect its citizens from Hamas’ barbaric terroriam.

direct rocket hit in the city of Holon

pic.twitter.com/Vb1reYi4M6

Israel Foreign Ministry (@IsraelMFA) May 11, 2021

Σφυροκοπείται η Γάζα

Το μπαράζ στο Τελ Αβίβ ήταν η εκδίκηση της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ για την ισοπέδωση κτιρίου 13 ορόφων σε ισραηλινό χτύπημα στη Γάζα. Η επίθεση είχε προαναγγελθεί για τις 21.00 ώρα Ελλάδος σε «απάντηση για τη «στοχοθέτηση πολυκατοικιών και πολιτών» για να ακολουθήσουν περισσότερες από 130 ρουκέτες.

Το Ισραήλ σφυροκοπά αδιάκοπα από τη Δευτέρα τη Λωρίδα της Γάζας, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φθάσει τους 28, κατά τις τελευταίες πληροφορίες. Ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες βρίσκονται τουλάχιστον δέκα παιδιά.

Arab foreign ministers urge the ICC to investigate Israel’s possible war crimes against the Palestinians, including the planned eviction of Palestinian families from #SheikhJarrah.

Follow our LIVE updates: https://t.co/p3W2a7d52A pic.twitter.com/BlWfVneL2N

Al Jazeera English (@AJEnglish) May 11, 2021

Οι ένοικοι του πολυώροφου κτιρίου στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και όσοι κατοικούσαν γύρω από αυτό, κλήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή περίπου μία ώρα πριν από τον βομβαρδισμό. Δεν κατέστη άμεσα σαφές εάν το κτίριο είχε εκκενωθεί πλήρως ή εάν υπήρξαν θύματα.

H «φωτιά» που «καίει» εδώ και ημέρες γύρω από το τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ έχει πλέον οδηγήσει στη χειρότερη ανάφλεξη της από το 2017, και επί του παρόντος πέφτουν στο κενό οι διεθνείς εκκλήσεις προς αμφότερες τις πλευρές για αποκλιμάκωση.

Χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα για αυτοσυγκράτηση του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η κλιμάκωση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων «πρέπει να σταματήσει αμέσως» υπογράμμισε, δηλώνοντας ότι «ανησυχεί σοβαρά» για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να ελέγξουν την προσφυγή τους στη βία», τόνισε ο Γκουτέρες. «Η τυφλή εκτόξευση ρουκετών και βλημάτων όλμων προς κατοικημένες περιοχές του Ισραήλ είναι απαράδεκτη» πρόσθεσε.

«Τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται με όλες τις πλευρές για να αποκλιμακώσουν την κατάσταση» επεσήμανε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

The moment a multi-storey residential tower in western Gaza City collapsed after Israeli airstrikes targeted the building.

LIVE updates: https://t.co/p3W2a7d52A pic.twitter.com/kVwMfwSpSY

Al Jazeera English (@AJEnglish) May 11, 2021

Keywords
Τυχαία Θέματα