«Μάχη» με το χρόνο στο υπουργείο Υγείας για τους νέους γιατρούς

Μάχη με τον χρόνο δίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την υπογραφή συμβάσεων τουλάχιστον 800 γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να αυξηθεί η επικίνδυνα χαμηλή στάθμη της «δεξαμενής» των συμβεβλημένων γιατρών ενόψει (και) του επικείμενου κύματος γρίπης.

Παράλληλα, υγειονομικοί φορείς της χώρας χτίζουν τείχος προστασίας για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, με ενημερωτικές καμπάνιες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εποχικού εμβολιασμού.

Ειδικότερα, και μετά τη χαρτογράφηση των κενών,

οι ιθύνοντες στην οδό Αριστοτέλους έχουν εντοπίσει τις γεωγραφικές αδυναμίες ανά ειδικότητα, δρομολογώντας συνεπακόλουθα τη σύναψη στοχευμένων συμβάσεων ανάλογα με τις ανάγκες.

Και καθώς η «στελέχωση» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με ιδιώτες γιατρούς γίνεται σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε παιδιάτρους και ειδικούς γιατρούς - όπως είναι οι καρδιολόγοι και οι μαιευτήρες γυναικολόγοι - έπειτα από σχετικά αιτήματα του κλάδου.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι παιδίατροι με τον ΕΟΠΥΥ - άρα δωρεάν πρόσβαση σε παιδιάτρους για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού - σε τουλάχιστον 28 περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Επιπλέον, και έπειτα από παρέμβαση του ΠΙΣ, εξετάζεται να δοθεί προτεραιότητα σε ειδικευμένους γιατρούς που έχουν ανοίξει ιατρείο μετά το 2012 και οι οποίοι παραμένουν αποκλεισμένοι από τον ΕΟΠΥΥ - έκτοτε ο Οργανισμός δεν έχει συνάψει νέες συμβάσεις.

«Εμπόδια» με υπογραφή Πολάκη

Παρ' όλα αυτά, οι ιδιώτες γιατροί - μέσω των εκπροσώπων τους στον ΠΙΣ - κρατούν στάση αναμονής, καθώς δεν έχουν ακόμη λάβει στα χέρια τους τις νέες, βελτιωμένες συμβάσεις.

Ομως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμη αγκάθι που προκαλεί δυσλειτουργίες στον πολύπαθο τομέα της ΠΦΥ, καθώς η «εμβληματική», όπως είχε χαρακτηριστεί, μεταρρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης εξελίχτηκε σε Βατερλώ διογκώνοντας τη μαύρη τρύπα των ελλείψεων.

Πιο συγκεκριμένα, οι περίπου 700 συμβεβλημένοι γενικοί γιατροί προειδοποιούν με αποχώρησή τους από το σύστημα στην περίπτωση που δεν βελτιωθούν οι όροι συνεργασίας, όταν για την κάλυψη των πληθυσμιακών αναγκών θα έπρεπε να προσφέρουν υπηρεσίες μέσω του ΕΟΠΥΥ 2.800 ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί (παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι).

Αφορμή για τις νέες αναταράξεις είναι η εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης - που, σημειωτέον, φέρει την υπογραφή τού τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη -, βάσει της οποίας η αποζημίωσή τους έπειτα από τον πρώτο χρόνο μετατρέπεται από πάγια (ήτοι 1.800 ευρώ μεικτά μηνιαίως) σε αμοιβή per capital (δηλαδή, ανά εγγεγραμμένο πληθυσμό).

Δεδομένου δε ότι οι πολίτες δεν έχουν ανταποκριθεί στο σχετικό κάλεσμα περί εγγραφής τους σε οικογενειακό γιατρό, η αποζημίωσή τους σε αρκετές περιπτώσεις δεν αγγίζει ούτε καν τα 1.000 ευρώ μηνιαίως.

«Εάν αναλογιστεί κανείς ότι για κάθε οικογενειακό γιατρό θα έπρεπε να αντιστοιχούν 2.200 ασθενείς, συμπεραίνει ότι το κράτος δαπανά μόλις 10 ευρώ ετησίως για την πρωτοβάθμια περίθαλψη ανά πολίτη, όταν στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσό σκαρφαλώνει στα 100 ευρώ» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο Ευάγγελος Φραγκούλης, γενικός γιατρός και β' αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής.

Υπό τα δεδομένα αυτά, όπως ο ίδιος προσθέτει σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του κλάδου με την ηγεσία του υπουργείου την περασμένη εβδομάδα, αιτήθηκαν η ετήσια αποζημίωση ανά ασφαλισμένο να φτάσει τα 40 ευρώ ετησίως, κατά μέσο όρο.

Εκστρατεία ενημέρωσης

Εν τω μεταξύ, δράση αναλαμβάνουν και οι υγειονομικοί φορείς της χώρας ώστε να οχυρώσουν τον πληθυσμό από το κύμα της εποχικής γρίπης. Ενδεικτικά, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ έχει οργανώσει εκστρατεία ενημέρωσης, όπου μεταξύ άλλων θα προβληθεί σχετικό σποτ, στο οποίο θα πρωταγωνιστούν η Μαρία Κορινθίου, ο Ακης Σακελλαρίου και άλλοι επιφανείς καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και αθλητές.

Αντίστοιχα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) έχει διοργανώσει για σήμερα ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τον αντιγριπικό εμβολιασμό, λειτουργώντας υπενθυμιστικά για το απαραίτητο ετήσιο ραντεβού των πολιτών, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, με τον γιατρό τους ώστε να εμβολιαστούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα