Μάχη κυβέρνησης - τραπεζών για «κόκκινα δάνεια» και νόμο Κατσέλη

Ασφυκτικά είναι τα περιθώρια του χρόνου όσον αφορά την ανάγκη οριστικοποίησης του σχεδίου σε σχέση με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στις ελληνικές τράπεζες.

Οι «θεσμοί» περιμένουν τις ελληνικές προτάσεις μέχρι την Παρασκευή, γεγονός που θα τεθεί και στο περιθώριο του Eurogroup που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες σήμερα και στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη

Τσακαλώτο ως «υπενθύμιση», αφού η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα ως θέμα.

Η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι εξάλλου από τις σοβαρότερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, έστω και αν το Μαξίμου επιλέγει για ακόμα μία φορά τα επικοινωνιακά παιχνίδια με προεκλογικό χρώμα αδιαφορώντας για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, δε, έχει ανοίξει ξανά η συζήτηση για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία όπως πάντα θα επιβαρύνει τον ελληνικό λαό.

Σήμερα στο Μαξίμου αναμένεται και η πολύ κρίσιμη σύσκεψη με τους επικεφαλής των τραπεζών προκειμένου να βρεθεί η λύση στο πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαφορές κυβέρνησης - τραπεζών εξακολουθούν να μένουν αγεφύρωτες σε ό,τι αφορά το πώς θα προστατεύονται οι πρώτες κατοικίες μετά τις 28 Φεβρουαρίου και το τέλος του νόμου Κατσέλη. Η κυβέρνηση εξετάζει τη διεύρυνση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, κάτι που οι τράπεζες απορρίπτουν καθώς εκτιμούν ότι θα πλήξει την κεφαλαιακή τους επάρκεια και θα ανατρέψει τα σχέδια για τιτλοποιήσεις δανείων.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν έρθει πολλά σενάρια στο φως, από τη θέσπιση ορίου προστασίας τις 250 χιλιάδες ευρώ (που πιάνει τους πάντες μιας και το 80% των ακινήτων είναι αξίας έως 100 χιλ. ευρώ), μέχρι και κούρεμα δανείου και μάλιστα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Η εν λόγω πρόταση θα συναντούσε την έντονη αντίδραση τόσο των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και των τραπεζών, που ζητούν να μπει ο πήχης στην περιοχή των 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η κυβέρνησησυζητά και όριο προστασίας ύψους 150.000 ευρώ, ενώ θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει συμβιβασμός στα 120.000 ευρώ.

Πληροφορίες θέλουν μάλιστα να βρίσκεται σε εξέλιξη «μάχη» δύο γραμμών, ανάμεσα σε Αλέκο Φλαμπουράρη ο οποίος θέλει λύση με εκλογικό αντίκρυσμα και το Γιάννη Δραγασάκη να προειδοποιεί για τον κίνδυνο να πληγούν οι τράπεζες και τη θέση του να προκαλεί πρόβλημα στο Μαξίμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη τόσο των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και των ελληνικών τραπεζών δήλωναν την ανησυχία τους όχι μόνο για τη μεγάλη καθυστέρηση στη διευθέτηση των δύο βασικών προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, αλλά και για τις αλληλοσυγκρουόμενες διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο σχετικά με το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

Στα αγκάθια πρέπει να συμπληρώσουμε και το αν τελικά θα ενταχθούν στο διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη δάνεια επιχειρήσεων και επαγγελματιών που έχουν ως εγγύηση πρώτη κατοικία, μ ετην κυβέρνηση να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση και τις τράπεζες να είναι αρνητικές.

Οι τράπεζες διαφωνούν και σε ενδεχόμενη θέσπιση οριζόντιου κουρέματος, καθώς η πλευρά της κυβέρνησης θα ήθελε«κούρεμα», εφόσον το ανεξόφλητο κεφάλαιο του στεγαστικού δανείου ξεπερνά την εμπορική αξία του ακινήτου.

Να σημειωθεί ότι για το σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων μέσω τιτλοποιήσεων, η Τράπεζα της Ελλάδος θα παρουσιάσει την πρόταση της σήμερα και αύριο σε επενδυτές στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.

Keywords
Τυχαία Θέματα