Κρίση στην αυτοκινητοβιομηχανία στην ΕΕ – Μειωμένη ζήτηση, έρχονται απολύσεις
Ενώπιον σημαντικών αλλαγών στην παραγωγή αυτοκινήτων στο έδαφός της βρίσκεται η Ευρώπη, με εργοστάσια πολλών αυτοκινητοβιομηχανιώννα παράγουν μικρότερες ποσότητες από το δυναμικό τους. Αυτό προκαλεί πιέσεις στις εταιρείες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τη διπλή πρόκληση της μετάβασης σε οχήματα νέας πιο φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας αλλά και του μεγάλου ανταγωνισμού από την Κίνα που έχει ξεκινήσει «εισβολή» στην ΕΕ, ειδικά όσον αφορά τα ηλεκτρικά (EV).
Πρόκειται για κοκτέιλ που αρχίζει να απειλεί πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας σε εργοστάσια αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ευρώπη, αφού πλέον εγείρονται ξανά θέματα παραγωγικότητας και ασφάλειας απασχόλησης. Αυτά πηγάζουν από το γεγονός ότι οι υψηλές πλέον τιμές πώλησης αυτοκινήτων, το πολύ πιο υψηλό κόστος επισκευής λόγω πολυπλοκότητας και οι ντε φάκτο αμφιβολίες καταναλωτών για την ωριμότητα τεχνολογιών όπως τα ηλεκτρικά – όπως δείχνει η βουτιά πωλήσεων σε μεγάλες αγορές όπως η Γερμανία – οδηγούν τη μεσαία κυρίως τάξη της ΕΕ να αγοράζει λιγότερα οχήματα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Volkswagen, η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων εντός έδρας – και έδωσε μια πρώτη εικόνα της κατάστασης που πιθανώς έρχεται – όταν ανακοίνωσε ουσιαστικά πως στη χώρα «περισσεύουν» δύο εργοστάσια.
Εάν κλείσουν μονάδες παραγωγής εκεί κι αλλού στην ΕΕ, θα ενισχύονταν οι ανησυχίες ότι η ήπειρος αντιμετωπίζει παρατεταμένη ύφεση αφού υστερεί έναντι των ανταγωνιστών της όπως η Κίνα. Για αυτό προειδοποίησε άλλωστε ανοικτά και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι παρουσιάζοντας τη Δευτέρα στην Εκθεση Ντράγκι των 400 σελίδων την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ.
«Η αγορά απλά δεν υπάρχει» ήταν τα λόγια του οικονομικού διευθυντή της VW, Ανρο Ανλιτζ, σε συγκέντρωση 25.000 εργαζομένων στο κεντρικό εργοστάσιο της εταιρείας στο Βόλφσμπουργκ της Γερμανίας. Ο ίδιος ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου έχει συρρικνωθεί μετά την πανδημία και πως η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με μείωση στη ζήτηση που φτάνει τα 500.000 οχήματα. Τόση είναι η παραγωγή δύο εργοστασίων της εταιρείας. Το πρόβλημα αυτό φαίνεται ότι δεν το αντιμετωπίζει μόνο η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης. Τα στοιχεία που παρουσίασε το Bloomberg είναι αποκαλυπτικά. Σχεδόν το ένα τρίτο των μεγάλων εργοστασίων επιβατικών αυτοκινήτων από τις πέντε μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης – BMW, Mercedes-Benz, Stellantis, Renault και VW – υπολειτουργούσε πέρυσι. Παρήγαγαν λιγότερα από τα μισά οχήματα που έχουν την ικανότητα να κατασκευάσουν, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων της εταιρείας Just Auto για το Bloomberg News.
Η Volkswagen που απειλεί με περικοπές θέσεων εργασίας στη Γερμανία και προειδοποιεί ότι μπορεί να κλείσει εργοστάσια εκεί για πρώτη φορά στην Ιστορία δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν φτάσει σε σταυροδρόμι όσον αφορά την παραγωγή στη Γηραιά Ηπειρο, όπου βρίσκονται και οι περισσότερες εγκαταστάσεις τους.
Οι πωλήσεις οχημάτων στην Ευρώπη σε ετήσια βάση παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την περίοδο πριν από την πανδημία – με περίπου 3 εκατ. λιγότερες πωλήσεις.
Αυτό θέτει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε κίνδυνο και ήδη η VW ανακοίνωσε ότι καταργεί το πρόγραμμα εγγύησης απασχόλησης στη Γερμανία που απολάμβαναν οι εργαζόμενοι εδώ και δεκαετίες.
Η απροσδόκητη επιβράδυνση της ζήτησης ειδικά για ηλεκτρικά οχήματα και ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός σε βασικές εξαγωγικές αγορές – ΗΠΑ και Κίνα – σημαίνουν ότι οι κατασκευαστές πρέπει να εξοικονομήσουν χρήματα στην Ευρώπη για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.
Πέφτουν οι μετοχέςΕίναι ενδεικτικό των ανησυχιών ότι ο δείκτης Stoxx 600 Autos & Parts Index παρουσιάζει φέτος τις δεύτερες χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη μετά το Μεταλλευτικό λόγω της χαμηλής ζήτησης για αυτοκίνητα και των εμπορικών εντάσεων με την Κίνα. Ο δείκτης σημείωσε βουτιά 24% από το υψηλό του Απριλίου, φθάνοντας σε χαμηλό 10 μηνών αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καιρός – Μαρουσάκης: Έρχονται επικίνδυνα φαινόμενα – Οι SOS περιοχές
- Συντάξεις: Οι 6 κατηγορίες δικαιούχων για τα αναδρομικά - Οι πίνακες με τα ποσά για επικουρικές - Δώρα ανά Ταμείο
- Απόστολος Γκλέτσος: «Να μας πει κουκουλοφόρους ο Κασσελάκης; Έχε χάρη που δεν ήμουν εκεί»
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου
- ΣΥΡΙΖΑ: «Έκπτωτος» ο Κασσελάκης και στη Βουλή – Τι αλλάζει στα προνόμια του
- Survivor: Απρόσμενη εξέλιξη με την πρώτη αποχώρηση – Ξεκίνησαν από νωρίς οι ανατροπές στο παιχνίδι επιβίωσης
- Έφυγε από τη ζωή ο Π. Τσούμας, μάχιμος “εραστής” της δημοσιογραφίας και της ελευροτυπίας
- Αλέξανδρος Πατούλης: Οι πρώτες δηλώσεις του γιου του Γιώργου Πατούλη, για την εγκυμοσύνη της συντρόφου του πατέρα του
- Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει σήμερα Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου
- Καιρός: Φθινόπωρο με βροχές, κεραυνούς και χαλάζι σε έξι περιοχές σήμερα - Πιο δύσκολη η Τετάρτη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Τραμπ: Η στιγμή της σύλληψης του Ράιαν Ρουθ – Το ποινικό μητρώο του 58χρονου
- Τρεις προκλήσεις για την ακτοπλοΐα
- Predator: Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε Μπίτζιο και στελέχη Intellexa
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: 5 λίμνες Μαραθώνα χάνονται τον χρόνο
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Νίκος Παππάς απαντά στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για πρόεδρος
- «Η ντροπή πρέπει να αλλάξει στρατόπεδο»
- Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος: Νέες επεκτάσεις και υπογειοποιήσεις γραμμών
- Θα δώσουν οι ΗΠΑ το πράσινο φως στο Κίεβο για τα δυτικά όπλα;
- Κακοκαιρία Boris: Εικόνες «Αποκάλυψης» στην κεντρική Ευρώπη – Εκκενώνονται περιοχές, ξεχειλίζουν ποτάμια – Ανησυχίες για δεύτερο κύμα
- Ακίνητα: Σενάρια για πάγο στις αντικειμενικές τιμές
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Κρίση στην αυτοκινητοβιομηχανία στην ΕΕ – Μειωμένη ζήτηση, έρχονται απολύσεις
- Ακίνητα: Σενάρια για πάγο στις αντικειμενικές τιμές
- Κούρεμα φοροπροστίμων έως 50%
- Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος: Νέες επεκτάσεις και υπογειοποιήσεις γραμμών
- Τρεις προκλήσεις για την ακτοπλοΐα
- «Πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για τον δανεισμό των Γλυπτών»
- Ιωάννης Διώτης: Ο άγνωστος ρόλος του στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη
- «Η ντροπή πρέπει να αλλάξει στρατόπεδο»
- Θα δώσουν οι ΗΠΑ το πράσινο φως στο Κίεβο για τα δυτικά όπλα;
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: 5 λίμνες Μαραθώνα χάνονται τον χρόνο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συντάξεις Οκτωβρίου: Ο «χάρτης» των πληρωμών – Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα σε μισθωτούς και μη μισθωτούς
- Θαλασσινό, υφάλμυρο ή επαναχρησιμοποιημένο νερό: Η «μάχη» της πισίνας στη «σκιά» της λειψυδρίας
- ΣΥΡΙΖΑ: Σε κλίμα ακραίας τοξικότητας συνεδριάζει η ΠΓ, πότε ανοίγει τα χαρτιά του ο Κασσελάκης, τι ζητάει ο Πολάκης
- Καιρός: Βροχές και καταιγίδες και ψύχρα - Μπαίνει για τα καλά το φθινόπωρο
- Εορτολόγιο 2024: Γνωστή γιορτή σήμερα 17/9, μη ξεχάσετε τα χρόνια πολλά
- Χαράτσι στα ακίνητα υπέρ ασφαλιστικών εταιρειών
- Ε. Μίχος: «Αρέσει στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ ο Βαγιαννίδης, η Μπράγκα έδινε 2,8 εκατομμύρια»
- Τα καλύτερα φάουλ στην ιστορία του Champions League
- Φωτιά: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα στην Π.Ε Ρόδου – Δείτε τον χάρτη
- Χρήστος Πετρίκογλου: Ο θεσσαλονικιός σεφ που κάνει το Αυστρία-Ελλάδα με... ποδήλατο