Κοτανίδου: Χαμηλή η θνητότητα στις ΜΕΘ

Για την κατάσταση στις ΜΕΘ μίλησε η Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Αφού ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ για την προσπάθειά τους, η κ. Κοτανίδου ανέφερε ότι δεν ισχύει ότι πεθαίνουν όλοι οι άνθρωποι που εισέρχονται στις ΜΕΘ.

«Φάνηκε

ότι το ΕΣΥ είναι ο πυλώνας του συστήματος υγείας. Η καρδιά του συστήματος υγείας, είναι οι ΜΕΘ που καλούνται 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά. Δεν είναι μόνο τα μηχανήματα. Οι ΜΕΘ είναι το ιατρικό προσωπικό μέχρι τις καθαρίστριες. Δουλεύουν νυχθημερόν για να σώσουν την ζωή των ανθρώπων. Οι ΜΕΘ δεν είναι ένας χώρος για να καταλήξουν οι ασθενείς εν ηρεμία, αλλά για να επιστρέψουν υγιείς στην καθημερινότητά τους», σχολίασε.

60 θάνατοι ανά 1 εκατ. πληθυσμού στην Ελλάδα από κοροναϊό

Από την αρχή της πανδημίας, πάνω από 900 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί και πάνω από 330 βγήκαν από τις ΜΕΘ απόλυτα υγιείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η καθηγήτρια, η θνητότητα στις ΜΕΘ κυμαίνεται στο 35 - 37%, ποσοστό που είναι πολύ μικρό σε σχέση με άλλες χώρες. Συνήθως, οι ασθενείς που πεθαίνουν είναι σε πολύ βαριά κατάσταση.

Συγκεκριμένα, η θνητότητα κυμαίνεται σε 60 ασθενείς ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων, δηλαδή - σύμφωνα με την Αναστασία Κοτανίδου - είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα