Κοροναϊός: Συνεχίζονται οι δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ώρες μετά την ανακοίνωση θανάτου εθελοντή που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου που παρασκευάζουν η εταιρεία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για τον κοροναϊό, δεδομένης της ανάγκης για σωτήρια παρασκευή εμβολίου που θα βάλει τέλος στον εφιάλτη που ζει ο πλανήτης.

Ο εθελοντής άφησε την τελευταία του πνοή στη Βραζιλία τη Δευτέρα, ωστόσο η είδηση του θανάτου

του είδε το φως της δημοσιότητας το απόγευμα της Τετάρτης χωρίς να γίνονται γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Η υγειονομική υπηρεσία Anvisa της Βραζιλίας αρκέστηκε να δηλώσει πως εθελοντής του εμβολίου που έχουν δημιουργήσει η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την Covid-19 απεβίωσε, ενώ βραζιλιάνικα ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο θάνατος οφειλόταν στις επιπλοκές του κοροναϊού.

Ωστόσο, η υπηρεσία δεν έδωσε επίσημες περισσότερες διευκρινίσεις για τον θάνατο του εθελοντή, επικαλούμενη το απόρρητο των πρωτοκόλλων.

Δεν μετείχε στο ενεργό σκέλος της κλινικής δοκιμής του εμβολίου

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, ο εθελοντής δεν είχε πάρει το εμβόλιο αλλά εικονικό εμβόλιο, το λεγόμενο placebo.

Όπως επισημαίνει πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης, η κλινική δοκιμή του εμβολίου θα είχε διακοπεί αν ο εθελοντής ο οποίος απεβίωσε μετείχε στο ενεργό σκέλος της.

Η δήλωση αυτή επομένως ενδέχεται να σημαίνει ότι ο άτυχος άνδρας μετείχε στην ομάδα ελέγχου, δηλαδή δεν του είχε χορηγηθεί το εμβόλιο για την Covid-19 αλλά ένα άλλο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα.

Οι συμμετέχοντες στις δοκιμές δεν γνωρίζουν σε ποια ομάδα ανήκουν, αν δηλαδή λαμβάνουν το εμβόλιο ή ένα ψευδοφάρμακο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αναμένεται επίσημη επιβεβαίωση από την εταιρεία.

Συνεχίζονται οι δοκιμές

Όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές της Βραζιλίας, η κλινική δοκιμή του εμβολίου θα συνεχιστεί παρά τον θάνατο του εθελοντή.

Η Οξφόρδη δεν ανησυχεί για την ασφάλεια της δοκιμής εμβολίων και οι ρυθμιστικές αρχές της Βραζιλίας συνέστησαν να συνεχιστεί, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του πανεπιστημίου Stephen Rouse.

Στο μεταξύ, κλινική δοκιμή του εμβολίου στις ΗΠΑ βρίσκεται σε αναμονή για περισσότερο από ένα μήνα. Οι μελέτες σταμάτησαν παγκοσμίως τον Σεπτέμβριο όταν βρετανός εθελοντής αρρώστησε, αλλά ξανάρχισε στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και την Ινδία τις τελευταίες εβδομάδες.

Πάντως, με τις προσωρινές παύσεις στις μελέτες εμβολίων να είναι συχνές, η AstraZeneca και η Οξφόρδη δέχονται ισχυρή πίεση για να αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιπλοκές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα