Κοροναϊός: Φόβος για εξάπλωση στην Ελλάδα - Χτύπησε την πόρτα της Τουρκίας

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές για τον νέο κοροναϊό καθώς μετά τα πρώτα κρούσματα στη Γαλλία, ύποπτα περιστατικά έχουν εντοπιστεί και στη γειτονική Τουρκία.

Επιστήμονες θεωρούν πιθανό το σενάριο, αν ο ιός συνεχίσει να ταξιδεύει με τους ίδιους ρυθμούς όπως σήμερα, να περάσει και τα ελληνικά σύνορα.

Οπως μετέδωσε  το CNNTurk, δύο Κινέζοι υπήκοοι, οι οποίοι εργάζονται σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην περιοχή Σουλτάχανε της επαρχίας Ακσαράι, που βρίσκεται στην κεντρική Τουρκία, αισθάνθηκαν ζάλη και

ναυτία, ενώ είχαν τάση για έμετο.

Στην Κίνα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει τα 2.744, με 769 από αυτά να εντοπίζονται μόλις τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ υπάρχουν φόβοι για ύπαρξη πάνω από 40.000 κρουσμάτων.

Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα για την διάδοση του κοροναϊού, εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο απολογισμό των κινεζικών αρχών, που λαμβάνει υπόψη μόνο τις επισήμως εντοπισμένες περιπτώσεις.

Ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να διπλασιάζεται κάθε έξι ημέρες, για να φθάσει στο ανώτατο σημείο τον Απρίλιο και τον Μάιο, στις ζώνες που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με μία επιδημία, ανέφερε ο ερευνητής. Αν ληφθούν δραστικά μέτρα, ο ρυθμός μετάδοσης μπορεί να μειωθεί, σημείωσε.

Τα θύματα έχουν φτάσει τα 81 σε όλη την Κίνα.

Παράλληλα, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένου των: ΗΠΑ, Ταϊλάνδη, Αυστραλία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Καναδά, Καμπότζη, Γαλλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Βιετνάμ και Νεπάλ.

Υποπτα κρούσματα στην Τουρκία

Οπως κάνουν γνωστό τα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία αναπαράγουν την είδηση ως πρώτο θέμα, αποφασίστηκε συνολικά εννέα εργαζόμενοι με χώρα καταγωγής την Κίνα -μεταξύ των οποίων και οι δύο που νόσησαν- να μεταβούν σε νοσοκομείο της περιοχής για λόγους δημόσιας υγείας.

Οι Κινέζοι νοσηλεύονται σε ειδικό δωμάτιο, ενώ στο προσωπικό του νοσοκομείο δόθηκαν ειδικές αντιλοιμωξιογόνες μάσκες.

Από την πλευρά της, η τουρκική διεύθυνση Υγείας ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και αναλύσεις, χωρίς να κάνει γνωστά τα αποτελέσματα.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ασθενή με οριστική διάγνωση κοροναϊού» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά.

Ο κ. Κοτζά δήλωσε ότι μόνο ένα άτομο εξετάζεται στο Ακσαράι, ενώ ανέφερε πως το αποτέλεσμα του δείγματος, αν είναι δηλαδή θετικό ή αρνητικό, ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, η κατάσταση του ασθενούς κρίνεται καλή.

Δείτε πού βρίσκεται η επαρχία Ακσαράι στον χάρτη:

Παίρνει μέτρα η Ελλάδα

Σε πλήρη επαγρύπνηση και επιχειρησιακή ετοιμότητα έχουν τεθεί όλες οι υγειονομικές Αρχές της χώρας, με τα νοσοκομεία να βρίσκονται σε συναγερμό, ώστε αν χρειαστεί να αντιμετωπιστούν τα πιθανά κρούσματα.

Το ιατρείο του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να ελέγχονται ύποπτα συμπτώματα ταξιδιωτών που φτάνουν στη χώρα.

Παράλληλα, τη Δευτέρα, πάρθηκε η απόφαση αναστολής όλων των οργανωμένων εκδρομών τόσο στο εσωτερικό της Κίνας όσο και στο εξωτερικό με απόφαση των κινεζικών αρχών. Αυτό σημαίνει ότι ισχύει και για την Ελλάδα.

Η πρέσβης τη Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zhang Qiyue σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια τον ενημέρωσε για τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κίνα ώστε να ελεγχθεί η επιδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός.

Όπως σημείωσε η πρέσβης, οι κινεζικές αρχές έχουν αναστείλει όλες τις οργανωμένες εκδρομές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

Ο υπουργός Υγείας από την πλευρά του ενημέρωσε την κινεζική αντιπροσωπεία για τα μέτρα πρόληψης που ήδη έχουν λάβει οι ελληνικές υγειονομικές αρχές τόσο στα αεροδρόμια, όσο και στα νοσοκομεία.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να υπάρχει σύνδεσμος συνεχούς επικοινωνίας μεταξύ υπουργείου Υγείας-ΕΟΔΥ και κινεζικής πρεσβείας.

Σε ποιες χώρες έχει εξαπλωθεί ο κοροναϊός

Εκτός Κίνας ο κοροναϊός έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 15 χώρες.

Αναλυτικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα διεθνώς:

5 στις ΗΠΑ5 στην Ταϊλάνδη4 στην Αυστραλία4 στη Σιγκαπούρη3 στη Γαλλία3 στη Μαλαισία3 στην Ταϊβάν3 στην Ιαπωνία2 στον Καναδά2 στο Βιετνάμ2 στη Νότια Κορέα1 στο Νεπάλ1 στην Καμπότζη1 στη Σρι ΛάνκαΗ «γκάφα» του ΠΟΥ

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διόρθωσε σήμερα την εκτίμησή του για το μέγεθος της απειλής που συνδέεται με τον νέο κοροναϊό, χαρακτηρίζοντάς το «υψηλό» σε διεθνές επίπεδο και όχι «μέτριο», όπως έγραφε έως σήμερα στις αναφορές του εξαιτίας ενός «λάθους στη διατύπωση», όπως παραδέχθηκε.

Έως σήμερα, ο ΠΟΥ έγραφε ότι ο κίνδυνος είναι «πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και μέτριος σε διεθνές επίπεδο»

«Πρόκειται για ένα σφάλμα διατύπωσης και το διορθώσαμε» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος τύπου του οργανισμού που εδρεύει στη Γενεύη.

«Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αλλάξαμε την εκτίμηση σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει, όμως αυτό το λάθος ξέφυγε» στις εκθέσεις σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση, συμπλήρωσε η αξιωματούχος.

Ο ΠΟΥ δημοσίευσε έξι εκθέσεις από την έναρξη της κρίσης.

Detailed epidemiological information from more people infected is needed to determine the infectious period of the new #coronavirus (2019-nCoV).

WHO Situation Report 26 January 2020 https://t.co/DAIdpqarKO pic.twitter.com/KoqcDLfgdy

World Health Organization (WHO) (@WHO) January 27, 2020

Στην έκτη έκθεση σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, που δημοσίευσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, ο ΠΟΥ διόρθωσε την ανάλυσή του, επιβεβαιώνοντας ότι «η εκτίμησή του σχετικά με τον κίνδυνο (…) δεν έχει αλλάξει (…): πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και υψηλός σε διεθνές επίπεδο».

«Επρόκειτο για ένα λάθος στη διατύπωση στις εκθέσεις της 23ης, 24ης και 25ης Ιανουαρίου, το οποίο διορθώσαμε» εξήγησε στο AFP η εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ.

Η διόρθωση αυτή δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο ΠΟΥ δεν θεωρεί πως η επιδημία συνιστά μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εύρους».

Keywords
Τυχαία Θέματα