ΚΚΕ: «Αφωνία» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών

Για διάψευση της κυβέρνησης και των κομμάτων του «ευρωατλαντισμού» και τους αφηγήματός τους για τους «ισχυρούς συμμάχους», ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, κάνει λόγο το ΚΚΕ με αφορμή την απάντηση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε δημοσιογραφικό ερώτημα για το αν τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Ελλάδα ή την Τουρκία.

Διαψεύδεται
ο «ευρωατλαντισμός»

«Την ώρα που η κυβέρνηση αποθεώνει με κάθε ευκαιρία τους «ισχυρούς συμμάχους» των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και της ΕΕ ως δήθεν «ασπίδα προστασίας» έναντι της επιθετικότητας της τουρκικής άρχουσας τάξης, έρχονται οι δηλώσεις του εκπροσώπου του State Department, με τη γνωστή στάση «Πόντιου Πιλάτου», με την προτροπή «βρείτε τα για το καλό του ΝΑΤΟ», ακόμη και με την αφωνία του για το ζήτημα της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών, να διαψεύσουν τον εφησυχασμό που καλλιεργούν στον λαό η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του «ευρωατλαντισμού»» τονίζει σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

Οι νατοϊκοί σύμμαχοι ν’ αναζητήσουν διπλωματική λύση

Σημειώνεται ότι, στο ερώτημα εάν αυτά τα νησιά (σ.σ. τα «στρατιωτικοποιημένα») ανήκουν στην Ελλάδα ή στην Τουρκία η απάντηση που έδωσε στο προχτεσινό briefing ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις προέτρεψε τους «νατοϊκούς συμμάχους» να αναζητήσουν διπλωματική λύση και υποστήριξε ότι προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της Ρωσίας ως «συλλογικής απειλής» για τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του State Department
Διαψεύδει τον εφησυχασμό που καλλιεργείται στον λαό για την επιθετικότητα της Άγκυραςhttps://t.co/s3Blzdg9fm

— Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ (@gt_kke) September 28, 2022

Αναλυτικά ο διάλογος (δείτε εδώ την απομαγνητοφώνηση στα αγγλικά) του Νεντ Πράις με τον δημοσιογράφο έχει ως εξής:

Δημοσιογράφος: Η Ελλάδα, πρόσφατα ανέπτυξε δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο status, κοντά στην ηπειρωτική Τουρκία. Σας ανησυχεί ή όχι ότι οι εντάσεις που προκαλούνται από την Ελλάδα κλιμακώνονται;

Βασική έγνοια η Ρωσία

Νεντ Πράις: Η βασική μας έγνοια είναι ότι την ώρα που η Ρωσία έχει και πάλι εισβάλει σε ένα ανεξάρτητο κράτος και η διατλαντική και παγκόσμια κοινότητα στέκεται στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας, δεν είναι η ώρα για δηλώσεις ή πράξεις που θα δημιουργήσουν εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους μας να συνεργαστούν και να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και να επιλύσουν τις όποιες διαφορές, μπορεί να έχουν, διπλωματικά.

Δημοσιογράφος: Πάνω σε αυτό, μπορείτε να μας πείτε εάν αυτά τα νησιά είναι – εάν ανήκουν στην Ελλάδα ή στην Τουρκία;

Νεντ Πράις: Το ξαναλέω: Ενθαρρύνουμε τους ΝΑΤΟικούς μας συμμάχους να επιλύσουν οποιεσδήποτε διαφορές που μπορεί να έχουν διπλωματικά.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η θέση των ΗΠΑ σε αυτό το θέμα;

Νέντ Πράις: Θεωρούμε ότι πρέπει να μείνουμε επικεντρωμένοι σε αυτό που αποτελεί συλλογική απειλή για όλους μας και αυτή είναι η επίθεση της Ρωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα