Καιρός : Η «Πηνελόπη» φέρνει νέες καταιγίδες και χιόνια – Προειδοποίηση για πλημμύρες

Η «Πηνελόπη» σαρώνει τη χώρα προκαλώντας πολλά προβλήματα ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι το επόμενο διήμερο θα έχει έντονα καιρικά φαινόμενα, με βροχές, καταιγίδες και χιόνια.

Σύμφωνα με το meteo.gr, βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και βαθμιαία στροφή των ανέμων από το μεσημέρι και από τα βόρεια σε βορειοανατολικούς θυελλώδεις και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο περιμένουμε για σήμερα Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018. Τα φαινόμενα στα νότια και μετά το μεσημέρι στο Βόρειο Αιγαίο

θα είναι κατά τόπους ισχυρά, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται στα κεντρικά και βόρεια ορεινά ηπειρωτικά και από το απόγευμα βαθμιαία σε χαμηλά υψόμετρα της Δυτικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία 3-4 βαθμούς χαμηλότερη), 11 έως 16 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 9 έως 15 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 15 έως 19 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη (τοπικά στη Βόρεια Κρήτη η μέγιστη θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη), 15 έως 19 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 20 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο αρχικά από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, όπου από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ και τοπικά τις πρωινές ώρες ισχυροί 6 μποφόρ.

Νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες, με τοπικές βροχές και αργότερα σποραδικές καταιγίδες περιμένουμε την Τετάρτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 18 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, όπου μετά το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης τη νύκτα.

Νεφώσεις με παροδικές βροχές περιμένουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου, με αισθητή πτώση από το απόγευμα. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και αργότερα ισχυροί 6 μποφόρ.

Την Πέμπτη σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, κακοκαιρία θα επικρατήσει κυρίως στην κεντρική, ανατολική και νότια χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και την επικράτηση πολύ θυελλωδών βοριάδων στα ανατολικά και στο Αιγαίο όπου οι εντάσεις τους θα φτάνουν και τα 10 μποφόρ.

Προβλήματα

Η κακοκαιρία που πλήττει το σύνολο της Δυτικής Ευρυτανίας προκάλεσε προβλήματα στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο από τις κατολισθήσεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε στην Δημοτική Ενότητα Αγράφων, όπου μετά την γέφυρα της Παλαιοκαρυάς προς Τρίδεντρο σημειώνονται σοβαρές κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων με αποτέλεσμα να κλείσει η πρόσβαση προς τα χωριά Τρίδεντρο-Επινιανά, Μάραθο, Βραγγιανά, Μοναστηράκι και Τροβάτο από μεριά του Καρπενησίου. Μοναδική πρόσβαση για αυτά τα χωριά μόνο από Καρδίτσα.

Με δυσκολία κινούνταν χθες οι οδηγοί στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού, στο ύψος της περιοχής Χαλίκι εξαιτίας τηςυπερχείλισης χειμάρρου τα νερά του οποίοι χύνονται πάνω στο οδόστρωμα της Εθνικής οδού.

Στο χωριό Ζευγαράκι του δήμου Αγρινίου πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι. Παρά τα προβλήματα οι αρμόδιοι είναι άφαντοι λένε οι κάτοικοι ενώ το τραγικότερο είναι ότι δεν έγιναν οι αναγκαίες παρεμβάσεις προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή.

«Πλημμυρίσαμε ξανά, δεν μπορούμε να μπούμε στα σπίτια μας, οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης κρύβονται αφού δεν φρόντισαν να καθαρίσουν τα ρέματα, να φτιάξουν δρόμους και τα απαραίτητα έργα εδώ και ένα χρόνο. Πνιγόμαστε και δεν ιδρώνει το αυτί τους, δεν σηκώνουν ούτε καν τα τηλέφωνα. Θα μας θυμηθούν μόνο στις εκλογές» δήλωσαν οι κάτοικοι οι οποίοι είναι αγανακτισμένοι από την κατάσταση που βιώνουν και φοβούνται ακόμη και τις ζωές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα