ΗΠΑ: Ψηφοφορία στη Βουλή για το θέμα των εκλογών του 2016

Η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει την Πέμπτη για την παράδοση αντιγράφου της κατάθεσης που έδωσε ενώπιόν της ο Ρότζερ Στόουν.

Το αντίγραφο της κατάθεσης θα παραδοθεί στον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, μετά τις ανησυχίες των Δημοκρατικών ότι ο Στόουν ενδεχόμενα παραπλάνησε το Κογκρέσο σχετικά με τις επικοινωνίες που είχε με τα WikiLeaks, σύμφωνα με δήλωση μέλους

της επιτροπής στο CNN.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να εκθέσει σε νομικό κίνδυνο τον Στόουν, έμπιστο συνεργάτη του Τραμπ, ενώ ο ίδιος βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της έρευνας που διεξάγει ο Μάλερ για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Παράλληλα, η ίδια εξέλιξη καταγράφεται λίγο πριν από την ανάληψη του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς τον Ιανουάριο.

Ο επερχόμενος πρόεδρος της ίδιας επιτροπής Άνταμ Σιφ από την Καλιφόρνια έχει υποσχεθεί να παραδώσει στον Μάλερ αντίγραφα όλων των καταθέσεων που έδωσαν μάρτυρες για την υπόθεση αυτή ενώπιον της επιτροπής, στο πλαίσιο της έρευνας του Κογκρέσου για την υπόθεση της Ρωσίας.

Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη της Επιτροπής Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς και δήλωσαν στο CNN ότι έχουν την πρόθεση να ψηφίσουν θετικά σήμερα για την παράδοση των αντιγράφων της κατάθεσης του Στόουν στον Μάλερ.

Τα αντίγραφα ζητήθηκαν επίσημα από τον Μάλερ την Παρασκευή, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας “The Washington Post.”

Ο Σιφ αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις στο CNN, ενώ ένας εκπρόσωπος του σημερινού προέδρου της επιτροπής, Ρεπουμπλικάνου Ντέβιν Νούνες δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων.

Το αίτημα του Μάλερ για την παράδοση των αντιγράφων είναι το πρώτο που υποβλήθηκε στην επιτροπή, σχετικά με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές που έγιναν στις ΗΠΑ το 2016, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, που επικαλέστηκε πηγές που έχουν λάβει γνώση για την πορεία των εξελίξεων.

Ο Στόουν βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των μελών της ομάδας ερευνών που έχει συστήσει ο Μάλερ, καθώς ο ίδιος διερευνά και το ενδεχόμενο πιθανής συνωμοσίας μεταξύ της Ρωσίας και μελών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Μάλερ βρίσκεται το ενδεχόμενο να υπήρξε μυστική επικοινωνία μεταξύ του Στόουν και των WikiLeaks, αλλά και το πλαίσιο των επαφών που είχε με τον (τότε) προεδρικό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Κοναγουέι που είναι υπεύθυνος της έρευνας που διεξάγεται για την Ρωσία από το Κογκρέσο, δήλωσε στο CNN ότι θα ψηφίσει θετικά σήμερα, προκειμένου να δοθεί το αντίγραφο της κατάθεσης του Στόουν στον Μάλερ, υπό την προϋπόθεση της διατύπωσης επίσημου αιτήματος.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν αρνητικά σε μία προηγούμενη κίνηση του Σιφ να δώσει στον Μάλερ αντίγραφα των μαρτυρικών καταθέσεων καθώς το χαρακτήρισαν ως “κόλπο,” ενώ ο ειδικός ανακριτής δεν το είχε αιτηθεί επίσημα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αιτιάζουν την αντίθεσή τους στην δημοσιοποίηση αντιγράφων καταθέσεων στην μη διατύπωση επίσημου αιτήματος, όπως διαφάνηκε από τις τελευταίες τοποθετήσεις τους. “Εάν ο Μάλερ το είχε ζητήσει θα τα είχαμε στείλει,” δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν γνώριζε πότε έγινε το επίσημο αίτημα.

Ο Στόουν από την πλευρά του δήλωσε στην χθεσινή Washington Post ότι δεν είχε ενημερωθεί σχετικά με το αίτημα του Μάλερ, τονίζοντας ότι είναι βέβαιος ότι η κατάθεσή του δεν θα δώσει επιχειρήματα στον Μάλερ, προκειμένου να ασκήσει δίωξη εναντίον του. “Δε νομίζω ότι ένας λογικός δικηγόρος που θα τα διαβάσει θα συμπεράνει ότι έχω διαπράξει ψευδορκία, που απαιτεί πρόθεση, αλλά και αποδείξεις,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στόουν.

Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI για την Ρωσία τον Μάιο του 2017, αμέσως μετά την απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ.

Παράλληλα με τα ανακριτικά, ο ίδιος έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών, υπό την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).

Keywords
Τυχαία Θέματα