ΗΠΑ: Η Γερουσία ακυρώνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ηχηρό «χαστούκι» δέχτηκε ο Ντόναλντ Τραμπ από την αμερικανική Γερουσία, η οποία πέρασε πρόταση ώστε να ακυρωθεί το μέτρο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο αμερικανός πρόεδρος.

Η πρόταση που πέρασε με 59 υπέρ, σηματοδοτεί τη δεύτερη επίπληξη της Γερουσίας στον Τραμπ μέσα σε δύο ημέρες. Οι γερουσιαστές την Τετάρτη ενέκριναν ψήφισμα που αποσκοπεί στον τερματισμό της στήριξης των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία στον πόλεμο με Γεμένη, απορρίπτοντας την πολιτική του Τραμπ προς το βασίλειο.

Το

μέτρο είχε υπογραφτεί από τον Τραμπ με στόχο τη χρηματοδότηση του τείχους που επιθυμεί να χτίσει στα σύνορα του Μεξικού.

Η απόφαση της Γερουσίας η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους αποτελεί πλήγμα για τον Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος έχει υποσχεθεί να απαντήσει με άσκηση βέτο.

Δώδεκα Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές συστρατεύτηκαν με τους Δημοκρατικούς, υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο που είχε ήδη εγκριθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίο διακηρύσσει ότι «η εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο πρόεδρος στις 15 Φεβρουαρίου 2019 (…) ακυρώνεται».

Ο Τραμπ είχε δημοσιεύσει αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter την Πέμπτη ότι η ψηφοφορία για το ψήφισμα από τους ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές, θεωρείται παράλληλα και ψήφος στήριξης στην Πρόεδρο της Δημοκρατικής Βουλής Νάνσι Πελόζι.

Ο Γερουσιαστής της πλειοψηφίας της Βουλής, Μιτς ΜακΚόνελ, ωστόσο, δήλωσε ότι ο Τραμπ «λειτουργούσε στο πλαίσιο του ισχύοντος νόμου» και ότι αν οι γερουσιαστές δεν ήθελαν τις εξουσίες που παρέχονται στον πρόεδρο βάσει του Εθνικού Νόμου Έκτακτης Ανάγκης, «τότε θα πρέπει να το τροποποιήσουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα