Η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για αποτοξίνωση

Το σπίτι σου φροντίζεις να το διατηρείς καθαρό, τι κάνεις όμως με τα τοξικά «σκουπίδια» που έχουν συσσωρευτεί μέσα σου εγκυμονώντας κινδύνους για την υγεία σου; Ενόψει του Πάσχα και της πολυφαγίας, που συνεπάγεται, μπορείς τη Μεγάλη Εβδομάδα, που καταφθάνει να συνδυάσεις νηστεία και αποτοξίνωση, επιτυγχάνοντας το τερπνό μετά του ωφελίμου και βοηθώντας τον οργανισμό και δη τον λιπώδη ιστό να αποσυμφορηθεί από βλαβερές ουσίες, αλλά χωρίς να φθάσεις στα άκρα. Τι μπορεί όμως να περιλαμβάνει μια αποτοξινωτική διατροφή και πώς μπορεί

να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα;

Οι πιο δημοφιλείς δίαιτες αποτοξίνωσης περιλαμβάνουν 1-2 ημέρες δίαιτας με χυμούς και 4-5 ημέρες δίαιτας με φυτικές τροφές, όπως το ρύζι, τα φρούτα και τα λαχανικά στον ατμό. Οι τροφές που αποκλείονται συνήθως είναι η ζάχαρη, το κόκκινο κρέας, τα άλευρα και τα αβγά.

Καλό είναι να γνωρίζεις ότι εάν έχεις οποιοδήποτε θέμα υγείας δεν πρέπει να αρχίσεις μια τέτοια δίαιτα, χωρίς την καθοδήγηση ειδικού γιατί μπορεί να καταστεί επικίνδυνη. Έτσι ή αλλιώς φρόντισε να μην ξεπεράσεις τις πέντε ημέρες. Εναλλακτικά, μπορείς να κάνεις μονοήμερη αποτοξίνωση πιο συχνά, π.χ. μετά από περιόδους καταχρήσεων (π.χ. γιορτές), υπερκόπωσης και στενοχώριας.

Τι θα σε βοηθήσει; Αν καταναλώνεις πολλούς καφέδες μέσα στην ημέρα, φρόντισε να τους μειώσεις σταδιακά. Παράλληλα αύξησε το νερό που πίνεις στο 1,5 με 2 λίτρα την ημέρα και προσπάθησε να πίνεις 1 φυσικό χυμό την ημέρα και 1-2 φλιτζάνια τσάι του βουνού αλλά και smoothies φρούτων και λαχανικών. Μπορείς να πιεις και οποιοδήποτε άλλο αφέψημα της αρεσκείας σου (π.χ. γαϊδουράγκαθο, μάραθο, πικραλίδα, τσουκνίδα που είναι διουρητικά και αιμοκαθαρτικά).

Αντικατέστησε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (ζυμαρικά, μπισκότα, αναψυκτικά κ.ο.κ). τις λιπαρές τροφές (πατατάκια, τηγανητά, κόκκινο κρέας, λιπαρά τυριά) αλλά και το γάλα και το τυρί, που δυσκολεύουν την πέψη με τροφές ολικής άλεσης, λαχανικά που αποτοξινώνουν όπως η αγκινάρα και φυσικά σούπες με φρέσκα λαχανικά (π.χ. πατάτα, καρότα, κολοκυθάκι, κρεμμύδια, μαϊντανό, σέλινο). Αποτοξινωτικές ιδιότητες έχουν κι ο ανανάς, το κάρδαμο, αλλά και ο κουρκουμάς, το λεμόνι, ο λιναρόσπορος, ο μαϊντανός, το μήλο, το σκόρδο και το σουσάμι.

Παράλληλα φρόντισε για την καλύτερη κυκλοφορία του αίματός σου στο σώμα κάνοντας σάουνα και μασάζ, κι αν δεν μπορείς τρίψε το σώμα σου με μια βούρτσα σώματος ή ένα γάντι πριν το πρωινό ντους (με κυκλικές κινήσεις και φορά προς την καρδιά, από τις πατούσες και ανεβαίνοντας προς τα πάνω). Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και σόδα με αλάτι για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων.

Επίσης, μπορείς να τρίψεις την εξωτερική πλευρά των μηρών, τους γλουτούς, τα χέρια και την κοιλιά με αμυγδαλέλαιο ή να προσθέσεις αιθέριο έλαιο αρκεύθου (άγριο κυπαρίσσι), που έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί την κυκλοφορία της λέμφου και του αίματος. Στο πρόσωπο χρησιμοποίησε λάδι λεβάντας.

Παράλληλα φρόντισε να ξεκουράζεσαι, αλλά και να κρατάς μακριά τοξικούς ανθρώπους που σου προκαλούν συνεχώς νεύρα και θλίψη, όποια και αν είναι η φύση της σχέσης σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα