Μήδεια : Χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας - Αποκλεισμένοι δρόμοι - Ισχυρή σύσταση για αποφυγή μετακινήσεων

Την Αττική χτυπάει, εκτός των υπολοίπων περιοχών της χώρας, η κακοκαιρία Μήδεια με ισχυρές χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και πολλά προβλήματα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τις μετακινήσεις καθώς οι δρόμοι ανοιγοκλείνουν ενώ έχουν σημειωθεί ατυχήματα και εγκλωβισμοί ανθρώπων στα αυτοκίνητά τους.

Το έστρωσε και στο κέντρο της Αθήνας

Οι δρόμοι έχουν καλυφθεί με χιόνι στα βόρεια προάστια, στην Κηφισιά, στη Νέα Ερυθραία, την Πεντέλη, τα Μελίσσια, τη Βαρυμπόμπη

και τον Αγιο Στέφανο.

Πυκνή κατά διαστήματα είναι η χιονόπτωση και στο κέντρο της Αθήνας με αποτέλεσμα να έχουν καλυφθεί με τον λευκό πέπλο αυτοκίνητα, πάρκα, παρτέρια ακόμα και πολλά σημεία στους δρόμους και τα πεζοδρόμια.

Στα Ανω Πατήσια, το Γαλάτσι τη Νέα Ιωνία το Παγκράτι, τον Νέο Κόσμο αρκετοί δρόμοι έχουν καλυφθεί με χιόνι, ενώ την ίδια εικόνα παρουσιάζουν ακόμη και συνοικίες των Νοτίων Προαστίων όπως η Νέα Σμύρνη, το Παλαιό Φάληρο, η Καλλιθέα και ο Αλιμος.

Εγκλωβισμένοι

Στη διάρκεια της νύχτας, δέκα άτομα εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης στην Αττική και τη Χαλκίδα.

Η πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει σε τουλάχιστον 3 διαφορετικές περιπτώσεις προκειμένου να απεγκλωβίσει και να μεταφέρει σε ασφαλές σημείο τους επιβαίνοντες.

Ολοκληρώθηκε μεταφορά 8 ατόμων σε ασφαλές σημείο από ακινητοποιημένα οχήματα, εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης, στη Δ.Ε. Άνοιξης του δήμου Διονύσου Αττικής. Επιχείρησαν 2 #πυροσβέστες με 1 όχημα, ενώ συνέδραμαν εθελοντές πυροσβέστες.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) February 16, 2021

Στην Ανοιξη του δήμου Διονύσου Αττικής απεγκλωβίστηκαν 8 άτομα, και από ένα άτομο στην Παιανία και τη Ριτσώνα του δήμου Χαλκιδέων.

Σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκε ένα άτομο στην Παιανία Αττικής από ακινητοποιημένο όχημα καθώς και ακόμα ένα άτομο στη Ριτσώνα του δήμου Χαλκιδέων συνεπεία της έντονης χιονόπτωσης. Επιχείρησαν 4 #πυροσβέστες με 2 οχήματα και 3 πυροσβέστες με ένα όχημα αντίστοιχα.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) February 16, 2021

Δίπλωσε λεωφορείο

Μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, διακόπηκε για αρκετή ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος της ΕΡΤ, καθώς δίπλωσε αστικό λεωφορείο.

Αρκετά αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν εν μέσω της σφοδρής χιονόπτωσης και, εντέλει, με την παρέμβαση της αστυνομίας η κίνηση αποκαταστάθηκε μιάμιση ώρα αργότερα.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της Αττικής όπως στον δήμο Διονύσου, στην Εκάλη, τη Δροσιά, τη Νέα Ιωνία και τη Βούλα.

Τα προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτρισμού προκλήθηκαν κυρίως από πτώσεις δέντρων και κλαδιών.

Ισχυρή σύσταση

Ισχυρή σύσταση σε εργαζομένους και κατοίκους στον Βόρειο Τομέα Αθηνών και την Ανατολική Αττική να αποφύγουν τις μη αναγκαίες μετακινήσεις πριν τις 10:00 το πρωί εξέδωσε στα μεσάνυχτα της Δευτέρας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:

Σύμφωνα με την ΕΜΥ τα καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και για το λόγο αυτό απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους κατοίκους και τους εργαζόμενους του Βόρειου Τομέα Αθηνών (Δήμοι Πεντέλης (Μελίσσια, Πεντέλη, Νέα Πεντέλη), Κηφισιάς (Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη), Μεταμόρφωσης, Πεύκης – Λυκόβρυσης, Αμαρουσίου, Ψυχικού – Φιλοθέης (Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Φιλοθέη), Χολαργού – Παπάγου, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Βριλησσίων, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου) και της Ανατολικής Αττικής (Δήμοι Ωρωπού (Ωρωπός, Αυλώνα, Κάλαμος, Συκάμινος, Πολυδένδρι, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μαλακάσα, Καπανδρίτι, Αφίδνες), Μαραθώνος (Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Γραμματικό, Βαρνάβας),  Ραφήνας – Πικερμίου, Διονύσου (Άγιος Στέφανος, Δροσιά, Διόνυσος, Άνοιξη, Σταμάτα, Κρυονέρι, Ροδοπόλεως), Αχαρνών (Αχαρνές, Θρακομακεδόνες), Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα), Παιανίας (Παιανία, Γλυκά Νερά), Σπάτων – Αρτέμιδος,  Λαυρεωτικής (Λαυρεωτική, Κερατέα, Άγιος Κωνσταντίνος), Σαρωνικού (Καλύβια Θορικού, Ανάβυσσος, Σαρωνίδα, Κουβαράς, Παλαιά Φώκαια),  Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κρωπίας, Μαρκοπούλου – Μεσογαίας) να αποφύγουν τις μη αναγκαίες μετακινήσεις πριν τις 10:00 το πρωί.


https://tv.in.gr/uploads/20210215/222027_t_video5861772645481056578.mp4https://tv.in.gr/uploads/20210215/222355_t_video5861772645481056579.mp4

Οι μεν κάτοικοι στις περιοχές αυτές να μην προβούν σε οποιαδήποτε μετακίνηση που μπορούν να αποφύγουν, ή να αναβάλλουν για αργότερα, οι δε εργαζόμενοι που χρειάζεται να μετακινηθούν από και προς τις περιοχές αυτές, σε συνεννόηση με την εργοδοσία τους να μετακινηθούν και αυτοί μετά τις 10:00 το πρωί.

Η χιονόπτωση θα είναι συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και συστήνεται μεγάλη προσοχή σε όλους τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Πάνω από όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Πρόβλεψη για σήμερα Τρίτη

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στα υπόλοιπα τμήματα του νομού κατά της διάρκεια της νύχτας και θα συνεχιστούν κατά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης.

Στους προγνωστικούς χάρτες παρουσιάζεται ο ολικός υετός (βροχή/χιόνι) που αναμένεται τη νύχτα της Τρίτης και το μεσημέρι της Τρίτης 16/02 σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης υψηλής ανάλυσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Οι μπλε αποχρώσεις υποδεικνύουν την εκδήλωση βροχής/χιονόνερου και με μωβ αποχρώσεις παρουσιάζεται η ένταση των χιονοπτώσεων.

Δείτε live πως κινείται η κακοκαιρία

Η «Μήδεια» έχει ήδη προκαλέσει πολλά προβλήματα και στην υπόλοιπη Ελλάδα με αποτέλεσμα πολλοί δρόμοι να είναι κλειστοί και η διέλευση των οχημάτων να γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σε αρκετές περιοχές οι δρόμοι είναι κλειστοί, ενώ αλλού επιτρέπεται η διέλευση των οχημάτων μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω του χιονιού.

Εκλεισε από τις 7 το απόγευμα της Τρίτης η Εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας και η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου σήμερα Τρίτη το πρωί.

Καλλιάνος : Κομμένη στα δύο η χώρα

«Κομμένη» στα δύο την Τρίτη η χώρα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA Γιάννη Καλλιάνο. Αλλού θα έχουμε μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, αλλού οι χιονοπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα πυκνές.

«Ηλιο με δόντια» θα έχουν τα Επτάνησα, τις κεντρικές και δυτικές περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και τα περισσότερα σημεία της Θεσσαλίας, τη Θράκη, την Ήπειρο και την Αν. Μακεδονία.

Άλλος καιρικός Θεός, στην νότια Χαλκιδική, στο Πήλιο, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην αν. Στερεά, την Αττική, στα βορειανατολικά της Πελοποννήσου και ολόκληρο το Αιγαίο.

Αναμένονται χιονοπτώσεις μέχρι και τις πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές, πλην της Λέσβου.

Στις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη θα χιονίζει πάνω από τα 300 μέτρα. Χιονοπτώσεις που θα απασχολήσουν και περιοχές των Δωδεκανήσων.

Θα κατρακυλήσει ο υδράργυρος

Ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει, οι άνεμοι ισχυροί ως 9 μποφόρ.

Χιονοπτώσεις αναμένονται στην Αττική με θερμοκρασία από -2 ως 4 βαθμούς κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις και η θερμοκρασία από -6 ως και 3 βαθμούς κελσίου.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία – Πού χρειάζονται αλυσίδεςΑπαγορευτικό απόπλου

Σε ισχύ είναι το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο, που σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

 Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού τα δρομολόγια πραγματοποιούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Δεν πραγματοποιούνται επίσης τα δρομολόγια στη γραμμή Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα και Αρκίτσα -Αιδηψός.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές και τροποποιήσεις δρομολογίων που μπορεί να υπάρξουν σε πολλές περιοχές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά

Αρκετοί δήμοι αποφάσισαν το κλείσιμο των σχολείων την Τρίτη ούτως ώστε να μην κινδυνεύσουν τα παιδιά λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών και της έντονης χιονόπτωσης που αναμένεται τις επόμενες ώρες.

Κεντρική Μακεδονία

Ειδικότερα, κλειστά θα μείνουν αύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία ύστερα από σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ο ίδιος, σε δήλωσή του, επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω του συνεχιζόμενου ολικού παγετού και κατόπιν συνεννόησης με τους δημάρχους των 38 Δήμων της περιοχής, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την Πολιτική Προστασία, αλλά και τους επτά τοπικούς αντιπεριφερειάρχες.

Κλειστοί θα μείνουν σήμερα και οι παιδικοί σταθμοί.

Όπως, άλλωστε, έγινε γνωστό, για την Τετάρτη δεν θα ληφθεί ενιαία απόφαση από την Περιφέρεια αλλά αποφάσεις από κάθε Δήμο ξεχωριστά, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.

Μαγνησία και στις Σποράδες

Επίσης, κλειστά και σήμερα θα είναι όλα τα σχολεία του Δήμου Βόλου μετά από απόφαση του δημάρχου Αχιλλέα Μπέου, αφού οι καιρικές συνθήκες λόγω του χιονιά και του παγετού είναι πολύ δύσκολες, τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους διδάσκοντες σε όλο τον μητροπολιτικό Βόλο.

Η απόφαση για τη μη λειτουργία των σχολείων για δεύτερη ημέρα αφορά όλες τις εκπαιδευτικές δομές του Βόλου, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τόσο μέσα στην πόλη όσο και περιφερειακά αυτής. Κλειστοί θα παραμείνουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία και στην υπόλοιπη Μαγνησία με αποφάσεις των δημάρχων Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου.

Δεν θα λειτουργήσουν επίσης και τα σχολεία στα νησιά των Σποράδων, δηλαδή σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο, αφού εξακολουθούν τα νησιά να μην ηλεκτροδοτούνται για περισσότερες από 24 ώρες, λόγω της μεγάλης ζημιάς στον υποσταθμό της ΔΕΗ στον Λαύκο του Νοτίου Πηλίου.

Χίος

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης. Ύστερα από συνεννόηση με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου αποφάσισε τη διακοπή της διά ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στο νησί.

Πιο συγκεκριμένα, κλειστά θα παραμείνουν από τη Δευτέρα 15/2 έως και την Τετάρτη 17/2 τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Φλώρινα

Στη Φλώρινα, με απόφαση του δημάρχου, Βασίλη Γιαννάκη, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή (χιονόπτωση και χαμηλές θερμοκρασίες).

Καρδίτσα

Η δημοτική αρχή ανακοίνωσε πως την Τρίτη τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ολόκληρο τον δήμο Καρδίτσας θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστοί θα παραμείνουν και οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Ο Δήμος Μουζακίου, τέλος, ανακοίνωσε πως, λόγω χιονοπτώσεων και χαμηλών θερμοκρασιών, την Τρίτη θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί.

Το σφοδρότερο σε ένταση και όγκο χιονιού φαινόμενο της τελευταίας 12ετιας Ενα από τα πιο σφοδρά κύματα κακοκαιρίας των τελευταίων ετών είναι αυτό που σφυροκοπά από το βράδυ της Κυριακής ολόκληρη τη χώρα.Δεν είναι τυχαίο, ότι  ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, σημείωσε στο πλαίσιο της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε για την εξέλιξη της κακοκαιρίας,  ότι αποτελεί το σφοδρότερο σε ένταση και όγκο χιονιού φαινόμενο της τελευταίας δωδεκαετίας.Πολικές θερμοκρασίες με τσουχτερό κρύο στη Βόρεια Ελλάδα

Για δεύτερο 24ωρο η «Μήδεια» χτύπησε σφοδρά τη Βόρεια Ελλάδα. Πολικές θερμοκρασίες, τσουχτερό κρύο και το λευκό του χιονιού να δεσπόζει.

Αυτή είναι η εικόνα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, με το κύμα κακοκαιρίας να βρίσκεται σε εξέλιξη και να συνθέτει σκηνικό βαρυχειμωνιάς με ισχυρό παγετό αλλά και ειδυλλιακές εικόνες.

Καστοριά

Στην Καστοριά, το χιόνι έφτασε έως την άκρη της λίμνης. Η εικόνα θυμίζει πίνακα ζωγραφικής. Η ομορφιά της Καστοριάς μπορεί να εντυπωσιάζει, ωστόσο όλοι όσοι ήταν αναγκασμένοι να είναι κοντά στην παγωμένη λίμνη έψαχναν ασφαλές καταφύγιο, ακόμη και οι πάπιες.

Το χωριό Κλεισούρα στην Καστοριά θάφτηκε κάτω από τόνους χιόνι. Τα εκχιονιστικά του δήμου ήταν στους δρόμους καταβάλλοντας προσπάθεια ώστε να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι, η ποσότητα του χιονιού όμως ήταν τόση που κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο.

Κοζάνη

Στην Κοζάνη, ένας άντρας κάνει σκι μέσα στην πόλη.

Το ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας σημειώθηκε στην Κοζάνη, με τον υδράργυρο στο Μεσόβουνο να κατρακυλά στους -20 βαθμούς Κελσίου καταγράφοντας τη χαμηλότερη θερμοκρασία σε όλη τη χώρα.

Οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης καλύφθηκαν από χιόνι, τα εκχιονιστικά δεν σταμάτησαν στιγμή, αλλά πάλι ο όγκος του χιονιού ήταν τόσο μεγάλος που σε όλο τον νομό κυριάρχησε ένα λευκό πέπλο.

Καλαμπάκα, Τρίκαλα, Πτολεμαΐδα

Πανέμορφο το τοπίο από ψηλά και στη Καλαμπάκα. Tα χιονισμένα Μετέωρα έχουν «χαθεί» κάτω από το χιόνι.

Πόλος έλξης το χιονισμένο κέντρο των Τρικάλων και κυρίως οι όχθες του Ληθαίου ποταμού.

Οι Τρικαλινοί κάνουν το αγαπημένο τους χειμερινό σπορ, το σκι δίπλα στο ποτάμι.

Λευκό το τοπίο και στην Πτολεμαΐδα. Οι κάτοικοι από νωρίς το πρωί με φτυάρια στα χέρια καθάριζαν δρόμους και αυλές των σπιτιών.

Τα σχολεία θα είναι κλειστά σε πολλές περιοχές, ενώ επί ποδός θα βρίσκεται και απόψε το βράδυ ο κρατικός μηχανισμός.

Keywords
αθηνα, χιονια, μηδεια, διακοπες ρευματος, νέα, Βαρυμπόμπη, αλιμος, χαλκιδα, february, ανοιξη, ΕΡΤ, ΕΜΥ, κερατεα, https, meteo.gr, μπλε, μωβ, live, ελλαδα, mega, αιγαιο, κρητη, θεσσαλονικη, ισχύ, πειραιας, σχολεια, μπεος, κδαπ, δεη, φλώρινα, καστορια, κοζανη, τρικαλα, κινηση στους δρομους, προγνωστικα στοιχηματος, καθαρα δευτερα, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, δεη διακοπες ρευματος, διακοπες δεη, διακοπη ρευματος, www.meteo.gr, meteo, τελος ακινητων, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2016, χιονι, υδραργυρος, φλώρινα, αυτοκινητα, γλυκα, εθνικη, εικονες, ευβοια, θρακη, ιωνια, κδαπ, κηφισια, κυκλαδες, μωβ, νησι, νησια, ογκος, ομορφια, πηλιο, πλαισιο, πυροσβεστικη, πυροσβεστικο σωμα, σμυρνη, υψος, χαρτες, χαλκιδικη, ωρα, mega, αυλωνα, αιδηψος, αλιμος, ανοιξη, αρκιτσα, ατυχηματα, αττικη, ατομο, αχιλλεα, βορεια, βορεια προαστια, βραδυ, βρισκεται, γινεται, δευτερο, δημος, δηλωση, διπλα στο ποταμι, δρομολογια, δικτυο, δυτικη μακεδονια, δυτικη, εγινε, ελξης, εξελιξη, επτανησα, επτα, ερυθραια, ετων, ζωης, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, θεος, θεσσαλια, θυμιζει, εικονα, κελσιου, κυμα, κυματα, κινηση, κηφισιας, κρυονερι, λειτουργια, λεωφορειο, λογο, μακεδονια, μηκος, μηκος κυματος, μπλε, μετεωρα, νεα σμυρνη, νυχτα, οδος, οχηματων, οχηματα, οχημα, οχθες, παιδια, παλαιο φαληρο, πεντελη, πλοια, προβληματα, πρωι, ρεκορ, ρηγα, ριτσωνα, σαρωνιδα, συγκεκριμενα, σωμα, στυρα, τριτη, ισχύ, φαληρο, φτυαρια, ψυχικο, ωρες, ωρωπου, αδυνατο, αυλες, μποφορ, εκχιονιστικα, february, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερα, λευκο, ογκο, ρηγα φεραιου, θερμοκρασια, χερια
Τυχαία Θέματα