Γνωρίστε τους ήρωες της Επανάστασης του 1821 και τους ιδρυτές του ελληνικού κράτους

Στην αντίστροφη μέτρηση προς τον εορτασμό για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης «ΤΑ ΝΕΑ» συμμετέχουν μέσα από ολοκληρωμένες εκδοτικές προσφορές προς τους αναγνώστες. Από το επόμενο Σάββατο συστήνουν εκ νέου τους «Ιδρυτές της νεότερης Ελλάδας» μέσα από πρωτογενές ερευνητικό υλικό, χρονολόγιο, χάρτες και ξεχωριστό τμήμα τεκμηρίων. Πρόκειται για τις ηγετικές μορφές, η δράση και η ζωή των οποίων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της

Επανάστασης του 1821 και, παράλληλα, ανήκουν στην ιδρυτική στιγμή που οδήγησε στο νεότερο ελληνικό κράτος.

Με την εγκυρότητα γνωστών ιστορικών και ειδικών ο αναγνώστης «επιστρέφει» στην κρίσιμη περίοδο της ελληνικής ιστορίας, που εν μέρει παραμένει άγνωστη ακόμη και σήμερα. Παρακολουθεί το αφήγημα για τη ζωή των μεγάλων «πρωταγωνιστών», όπως ο Ρήγας Φεραίος, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και οι Γυναίκες του Αγώνα, αλλά και τη συμβολή τους στην υπόθεση της Επανάστασης.

Ταυτόχρονα πληροφορείται για την εποχή τους και την πρόσληψη της δράσης τους από τη μεταγενέστερη ιστοριογραφία και επιστημονική κοινότητα. Την επιμέλεια της σειράς, άλλωστε, υπογράφει ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ο οποίος μαζί με τον Πασχάλη Κιτρομηλίδη, ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελούν σήμερα τους «θεματοφύλακες» της ιστοριογραφικής τεκμηρίωσης και έρευνας για τη σημαντική εκείνη περίοδο.

Ο Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ

Η σειρά των τεσσάρων τόμων εγκαινιάζεται στις 7 Δεκεμβρίου με εκείνον για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη (περ. 1780-1827), τον οποίο επιμελείται ο Διονύσης Τζάκης. Η δράση του ήρωα συμπυκνώνει ως έναν βαθμό τις συγκρούσεις και τις αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν την περίοδο 1821-1830. Πήρε μέρος στην έναρξη του Αγώνα στην περιοχή της Αρτας, αλλά τον Μάιο του 1824 κατηγορήθηκε ως προδότης και καταδικάστηκε από στρατιωτικό δικαστήριο στο Μεσολόγγι. Η προσήλωσή του στον στόχο της εθνικής ανεξαρτησίας έμεινε απαρασάλευτη μετά το 1824 και ως τον θάνατό του στο Φάληρο, τον Απρίλιο του 1827. Διαβάζουμε σχετικά στο κεφάλαιο που αφορά τη συμμετοχή τού Καραϊσκάκη στο πεδίο της Αρτας:

«Στις μάχες αυτές δόθηκε η δυνατότητα σε αρκετούς πολεμιστές να δείξουν τις ικανότητές τους, να αναδειχθούν στο εσωτερικό της ομάδας τους ή και να σχηματίσουν το δικό τους στρατιωτικό σώμα.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ήταν ένας από εκείνους που διακρίθηκαν από τα σώματα που βρίσκονταν στο ορδί (: στρατόπεδο) της Λαγκάδας. Ο απερίσκεπτος τραυματισμός του, στις 8 Ιουνίου 1821, είναι ενδεικτικός του χαρακτήρα του (διακωμώδηση του αντιπάλου), αλλά και του τρόπου με τον οποίο πολεμούσε, δηλαδή στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αυτού του είδους η στάση απέναντι στον εχθρό θα διέκρινε τον Καραϊσκάκη σε όλες τις μάχες που έλαβε μέρος στη διάρκεια της επανάστασης. Αυτός ο τρόπος συμμετοχής στη μάχη, ακόμη και όταν ήταν Γενικός Αρχηγός των ελληνικών στρατευμάτων της Ρούμελης, ήταν ένα από τα στοιχεία που επαύξαναν τον θαυμασμό, δέσμευαν την αφοσίωση των στρατιωτικών του προς το πρόσωπό του και επέτειναν τη μαχητικότητά του σε δύσκολες στιγμές...».

Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν ο τόμος για τον Ρήγα Βελεστινλή (τον οραματιστή της «Ελληνικής Δημοκρατίας»), που επιμελείται ο Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, σε επιμέλεια του Δημήτρη Δημητρόπουλου, και εκείνος για τις Γυναίκες του Αγώνα, σε επιμέλεια της Ευδοκίας Ολυμπίτου.

info

Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου κυκλοφορεί μαζί με «ΤΑ ΝΕΑ - Σαββατοκύριακο» ο πρώτος τόμος της σειράς για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα