Γιατί η Ρωσία απειλεί να φύγει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό;

Η Μόσχα θα μπορούσε να αποσυρθεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) αν οι ΗΠΑ δεν άρουν τις κυρώσεις κατά της ρωσικής διαστημικής βιομηχανίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν προέβη στην επίμαχη δήλωση μιλώντας στο κοινοβούλιο ενόψει συνάντησης μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν, μεταδίδει το Reuters.

Όπως εξήγησε ο Ρογκόζιν, η Ρωσία

αδυνατεί να εκτοξεύσει ορισμένους δορυφόρους επειδή οι αμερικανικές κυρώσεις εμποδίζουν την εισαγωγή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων που απαιτούνται στις διαστημικές επιχειρήσεις.

«Οι πύραυλοί μας είναι περισσότερο από αρκετοί, δεν έχουμε όμως με τι να τους εκτοξεύσουμε» είπε ο Ρογκόζιν, στον οποίο έχουν επιβληθεί προσωπικές κυρώσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

«Έχουμε διαστημικά σκάφη των οποίων η συναρμολόγηση έχει ολοκληρωθεί, λείπει όμως ένα συγκεκριμένο chipset που δεν μπορούμε να αγοράσουμε λόγω των κυρώσεων» παραδέχτηκε.Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης άρχισαν να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Νέες κυρώσεις ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τις ΗΠΑ ως αντίδραση στην ανάμειξη της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές, τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων και τη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο Ρογκόζιν δήλωσε πως η Ρωσία θα μπορούσε να αποσυρθεί από τον ISS το 2025 αν δεν αρθούν οι κυρώσεις.

«Η απόφαση βρίσκεται στα χέρια των Αμερικανών εταίρων μας» είπε.

Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να θέσει σε τροχιά δικό της διαστημικό σταθμό μέχρι το 2030, εφόσον εγκρίνει το σχέδιο ο Πούτιν.

Σε τροχιά από το 1998, ο ISS λειτουργεί ως πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο αποτελούμενο από μια ρωσική και μια αμερικανική υπομονάδα. Εκτός από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και οι διαστημικές υπηρεσίες της Ιαπωνίας και του Καναδά.

Παρά τις ρωσικές επιφυλάξεις, οι ΗΠΑ θα ήθελαν να διατηρήσουν τον σταθμό σε τροχιά έως το 2030. Μάλιστα ο νέος διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως ενδεχόμενη ρωσική αποχώρηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια νέα διαστημική κούρσα ανάμεσα στις ΗΠΑ από τη μία πλευρά και τη Ρωσία και την Κίνα στην άλλη.

Οι σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσιγκτον επιδεινώθηκαν περαιτέρω φέτος όταν ο πρόεδρος Μπάιντεν αποκάλεσε τον Πούτιν «δολοφόνο» και επέβαλε δέσμη νέων κυρώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα