Γ. Μώραλης: Συζήτηση με κατοίκους της Α’ Δημοτικής Κοινότητας

Σε ανοιχτή εκδήλωση, στην κατάμεστη αίθουσα του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος στη Μαρίνα Ζέας, ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης πραγματοποίησε την Τετάρτη διάλογο με κατοίκους και φορείς της Α" Δημοτικής Κοινότητας. Μάλιστα, συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Πρόεδρος της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας, Νικήτας Γκόλφης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο δήμαρχος Πειραιά στην εισήγησή του, τα τέσσερα τελευταία χρόνια το έργο της δημοτικής

αρχής είναι ιδιαίτερα σημαντικό, με έργα που υλοποιήθηκαν και στην Α΄ Δημοτική Κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μώραλης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάπλαση της πλατείας Πηγάδας και στη δημιουργία μιας νέας παιδικής χαράς, στην ανάπλαση του πεζόδρομου της Ιάσωνος και σε παρεμβάσεις που έχουν γίνει και γίνονται ανά διαστήματα στην παραλία της Φρεαττύδας, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης εκτεταμένων αναπλάσεων, δεδομένου ότι ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός. Μίλησε, δε, για τις ανακατασκευές παιδικών χαρών, τις αναπλάσεις πεζοδρομίων και πλατεών, καθώς και τις αναπλάσεις πρασίνου. Είναι χαρακτηριστικό, όπως τόνισε ο δήμαρχος Πειραιά, πως μετά από δωρεά του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη φυτεύτηκαν φοίνικες στην περιοχή.

Έργα έγιναν και σε αθλητικούς χώρους και γήπεδα στην περιοχή, με τον Γιάννη Μώραλη να επισημαίνει ιδιαιτέρως τις ανακατασκευές του κλειστού γυμναστήριου «Σαλπέας» και του γηπέδου μπάσκετ του Πορφύρα, του γηπέδου του Φοίνικα, με μελέτη του Δήμου Πειραιά και υλοποίηση από την Περιφέρεια Αττικής. Μίλησε επίσης για την τοποθέτηση 150 νέων πινακίδων οδών περιμετρικά του λιμανιού, για τη διευκόλυνση των δημοτών και τη σωστή καθοδήγηση των επισκεπτών κρουαζιέρας και όχι μόνο ενώ τοποθετήθηκαν δύο νέα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, ένα στην πλατεία Πηγάδας και ένα στη Μαρίας Χατζηκυριακού, έξω από τα σχολεία, έτσι ώστε – όπως σημείωσε ο κ. Μώραλης – «να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά μας για την ανακύκλωση».

Στη συζήτηση με τους κατοίκους της Α" Δημοτικής Κοινότητας αναφέρθηκαν οι εργασίες συντήρησης στις 11 σκάλες επί της Ακτής Θεμιστοκλέους, οι ασφαλτοστρώσεις 23 δρόμων, καθώς και οι ανακατασκευές οδοκλιμάκων και στην κατασκευή νέων αγωγούς λυμάτων, όπως και η επικείμενη ανάπλαση της Πειραϊκής, η οποία ήδη έχει δρομολογηθεί και θα αρχίσει η υλοποίησή της σε λίγους μήνες, με εξασφαλισμένους πόρους από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση.

Όσον αφορά, δε, στην επέκταση της προβλήτας κρουαζιέρας στην Πειραϊκή, η οποία προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού στην COSCO ως υποχρεωτική επένδυση, ο κ. Μώραλης υπογράμμισε ότι «η άποψή μας είναι και την έχουμε εκφράσει δημόσια, αλλά και στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, ότι για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές μελέτες, προκειμένου να εξασφαλιστούν τόσο η εύρυθμη λειτουργία της πόλης όσο και ο περιορισμός της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Όσο για τις κινητοποιήσεις, θα ήθελα να πω σε όσους τις οργανώνουν ότι η προσπάθεια αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης των κατοίκων, εναντίον της δημοτικής αρχής θα καταλήξει στο κενό. Επιρρίπτουν ευθύνες σε εμένα προσωπικά – είπε ο Δήμαρχος – και όχι στους Βουλευτές ή τους Υπουργούς, οι οποίοι ψήφισαν τη σύμβαση παραχώρησης, ή σε άλλες δημοτικές ομάδες, οι οποίες δεν έχουν μιλήσει όλα αυτά τα χρόνια και τώρα δήθεν συντάσσονται με τον αγώνα των κατοίκων. Το ενδιαφέρον τους για την Πειραϊκή είναι όψιμο και εξυπηρετεί μόνο πολιτικές σκοπιμότητες».

Ο Δήμαρχος Πειραιά σημείωσε ότι παρόλο που οι αλλαγές στην πόλη δεν είναι ακόμα μεγάλες ή καθοριστικές, η Δημοτική Αρχή είναι υπερήφανη γιατί έχει βάλει γερά θεμέλια, ώστε η πόλη να προχωρήσει μπροστά και να προοδεύσει. «Βεβαίως και υπάρχουν αδυναμίες, βεβαίως και έχουν γίνει λάθη, βεβαίως και υπάρχουν προβλήματα που μας ξεπερνούν και δεν εξαρτιόνται αποκλειστικά από εμάς. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα και σημαντικά θέματα, τα οποία δεν τα έχουμε αφήσει στην άκρη, αλλά συνεχίζουμε να εργαζόμαστε γι΄ αυτά», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την ανάπτυξη του Πειραιά με την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, που χρηματοδοτήθηκε με 80 εκ. ευρώ, τόνισε ότι «πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό και σε συνδυασμό με άλλους πόρους που έχουμε εξασφαλίσει, περίπου 30 εκ. ευρώ, υλοποιούμε στον Πειραιά το μεγαλύτερο αναπτυξιακό σχέδιο στην ιστορία της πόλης. Ο Πειραιάς αυτή τη στιγμή παρουσιάζει μια πολύ μεγάλη δυναμική και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς προορισμούς στη χώρα και σε αυτό έχουμε συμβάλλει και εμείς, ως μια δημοτική αρχή εξωστρεφής, η οποία υποστηρίζει τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος και δουλεύοντας εξίσου σκληρά».

Keywords
Τυχαία Θέματα