Φόβος για συνωστισμό στις παραλίες λόγω καύσωνα – Πρόταση να ανοίξουν οι οργανωμένες πλαζ

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση και στην Πολιτική Προστασία  με το πρώτο κύμα καύσωνα που φαίνεται ότι θα χτυπήσει τη χώρα μας το Σαββατοκύριακο.

Με τον καιρό να θυμίζει Αύγουστο θεωρείται βέβαιο και λογικό να πλημμυρίσουν οι παραλίες.

Ωστόσο την ίδια ώρα οι οργανωμένες πλαζ θα είναι κλειστές, πράγμα που σημαίνει πως δεν αποκλείεται να δούμε εικόνες συνωστισμού στις ελεύθερες.

Παρόμοια κατάσταση άλλωστε υπήρξε περίπου και το περασμένο Σαββατοκύριακο καθώς εκατοντάδες Αθηναίοι επισκέφτηκαν

τις ελεύθερες παραλίες για μία βόλτα ή για μπάνιο.

Δύο μέλη λοιπόν της ειδικής επιτροπής για τον νέο κοροναϊό από το υπ. Υγείας έκαναν γνωστό πως στο τραπέζι έχει πέσει το σχέδιο να ανοίξουν οι οργανωμένες πλαζ, τηρώντας πάντα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Άλλωστε η περίοδος είναι κρίσιμη για τους ειδικούς, καθώς δεν θέλουν να δουν ξανά τόσο τις εικόνες συνωστισμού που δημιουργήθηκαν στις παραλίες πριν λίγες μέρες, όσο και τις γεμάτες πλατείες που αποτελούν και εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Στο τραπέζι η πρόταση να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες

Ειδικότερα όπως έκανε γνωστό ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Χαράλαμπος Γώγος στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε το ερώτημα αν θα πρέπει ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ το απόγευμα της Δευτέρας ο κύριος Γώγος ανέφερε πως το θέμα παραμένει ανοιχτό και οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο καθηγητής η συζήτηση για το άνοιγμα των ελευθέρων παραλιών ξεκίνησε μετά τις εικόνες του Σαββατοκύριακου όπου ελεύθερες παραλίες γέμισαν από κόσμο και σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες δεν τηρούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας

Σύμφωνος και ο κ. Σύψας

«Με ανησυχεί η κοσμοσυρροή στις παραλίες αυτό που προκαλεί την εξάπλωση της πανδημίας είναι ο συνωστισμός. Εάν δεν τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων ο ιός μεταδίδεται πολύ ευκολότερα, είτε είμαστε σε ανοιχτό χώρο είτε είμαστε σε κλειστό χώρο, επομένως διακινδυνεύουμε ορισμένα πράγματα με το συνωστισμό», ανέφερε από την πλευρά του και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας.

Ο κ. Σύψας επιβεβαίωσε τις σκέψεις να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στις ελεύθερες που επιλέγουν οι πολίτες.:

«Έχουμε ένα λόγο παραπάνω, υπό την προϋπόθεση ότι μας το επιτρέψουν οι καμπύλες της επιδημίας και η επίδραση των προηγούμενων μέτρων».

Βατόπουλος: Αυτά πρέπει αν προσέχουμε στην παραλία

Από την πλευρά ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Άλκης Βατόπουλος τόνισε πως όσον αφορά τις παραλίες , αυτό «είναι ένα ζήτημα που θέλει προσοχή και χρειάζεται πολλή αυτοοργάνωση».

Ο καθηγητής επανέλαβε στην ΕΡΤ ότι ο κόσμος πρέπει να αποφεύγει το συνωστισμό στις παραλίες, να προσέχει τις επιφάνειες που πιάνουν πολλοί άνθρωποι, να πλένει επιμελώς τα χέρια του και να μην αγγίζει το πρόσωπό του. «Ούτε με την άμμο, ούτε με το νερό, ούτε με τις ντουζιέρες, αν ακολουθεί κανείς τα μέτρα, υπάρχει πρόβλημα» εξήγησε.

Στη συνέχεια, ο Αλκης Βατόπουλος επισήμανε ότι οι πισίνες είναι ένα θέμα που απασχολεί την επιτροπή και πως τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθούν οι επιστημονικές εισηγήσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Οπως είπε, το ένα σκέλος είναι «το πόσο χλώριο θα πρέπει να χρησιμοποιείται, ώστε να είναι πιο ασφαλές το κολύμπι ώστε να μην κολλήσουμε κοροναϊό και αφετέρου να μη δημιουργεί άλλα προβλήματα υγείας».

Το δεύτερο μέτρο, τόνισε, θα αφορά στο μέγιστο αριθμό ατόμων που θα μπορούν να βρίσκονται εντός της πισίνας, κάτι που πιθανώς θα καθορίζεται βάσει των τετραγωνικών επιφάνειας

Έτοιμοι οι δήμαρχοι

Την ίδια ώρα τόσο ο δήμαρχος Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης όσο και ο δήμαρχος Γλυφάδας τάσσονται υπέρ του ανοίγματος των πλαζ, ενώ όπως τονίζουν έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Άλλωστε είναι σαφές πως παρ ΄ολο που θα μιλάμε για εξωτερικό χώρο, θα υπάρχουν και εκεί αυστηρά μέτρα προστασίας, ενώ σε καμία περίπτωση οι ξαπλώστρες δεν θα είναι κοντά η μία στην άλλη.

Δήμαρχος Γλυφάδας: Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα

Στην εκπομπή «MEGA Mag» μίλησε ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, για τις προετοιμασίες στις οποίες έχει προβεί ο δήμος προκειμένου να υποδεχτεί τους πολίτες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Σε ελεύθερη παραλία της Γλυφάδας έχουν τοποθετηθεί ομπρέλες με απόσταση δέκα μέτρων μεταξύ τους, ενώ άνθρωποι του δήμου και η δημοτική αστυνομία έχουν επωμιστεί την ευθύνη του ελέγχου για την τήρηση των μέτρων προστασίας.

«Ετοιμαστήκαμε και είμαστε πανέτοιμοι να χαρούμε το καλοκαίρι και φέτος με όλα τα μέτρα προστασίας που χρειάζονται», δήλωσε ο Δήμαρχος.

Για το άνοιγμα των καταστημάτων υποστήριξε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση όμως, η φροντίδα και η προσοχή πρέπει να είναι αυξημένες και θα υπάρξει παρέμβαση αν εντοπιστούν παραβάσεις των μέτρων προστασίας.

Μεγάλη είναι και η ανησυχία για τα καταστήματα εστίασης του δήμου, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα για επέκταση του χώρου τους και τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στο σύνολό τους.

Ο Δήμαρχος, ανακοίνωσε επίσης την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Γλυφάδας, με χώρους αναψυχής και άθλησης, πεζόδρομους και ποδηλατόδρομου

Δήμαρχος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης: Να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες

Ο δήμαρχος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλος τάχθηκε υπέρ της απόφασης να ανοίξουν άμεσα οι οργανωμένες παραλίες, καθώς όπως είπε θα είναι ευκολότερο να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας.

Πρόσθεσε ότι έτσι οι λουόμενοι να διατηρούν τις αποστάσεις, αλλά ο αριθμός του κόσμου που θα πηγαίνει στις πλαζ θα είναι ελεγχόμενος.

Παράλληλα μιλώντας και αυτός με τη σειρά του στον ΣΚΑΪ αποκάλυψε πως για το θέμα του ανοίγματος των οργανωμένων παραλιών είχε επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος του είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή.

Μάλιστα ο κ. Κωνσταντέλος, δήλωσε ότι με τον καύσωνα προ των πυλών είναι επιτακτική η ανάγκη να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες και ήδη ο Δήμος έχει βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τους διαχειριστές των πλαζ της περιοχής και θα είναι έτοιμες να ανοίξουν για το κοινό άμεσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα