Φωτιά στην Κορινθία: Όλες οι ελπίδες στα εναέρια μέσα – Ολονύχτια μάχη με φλόγες και θυελλώδεις ανέμους

Μια ακόμη -τη δεύτερη κατά σειρά- εφιαλτική νύχτα έζησαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Μεγάρων, του Αλεποχωρίου και τον υπόλοιπων περιοχών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Αττικής με την Κορινθία, καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Οι δυνατοί άνεμοι, που άγγιξαν μέχρι και τα 8 μποφόρ κατά τη διάρκεια της νύχτας, αποτέλεσαν το μεγάλο «αγκάθι» στις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων που δεν είχαν -μέχρι το πρώτο φως της ημέρας- και τη συνδρομή εναέριων μέσων.

Λίγο μετά τις 6:00

της Παρασκευής πάντως στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, η οποία δεν έχει ενιαίο μέτωπο αλλά διάσπαρτες εστίες έχοντας κατακάψει περίπου 20.000 στρέμματα παρθένου δάσους, έπεσαν τα εναέρια μέσα σε συνδυασμό με τις αυξημένες επίγειες δυνάμεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην πυρκαγιά επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 89 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ & το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Επίσης, κινητοποιήθηκαν 8 αεροσκάφη, 4 PZL, 2 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής καθώς & 1 ελικόπτερο ως συντονιστικό. Ακόμη, υπάρχει συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες.

Στην #πυρκαγιά στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας επιχειρούν 278 #πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 89 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ & το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Κινητοποιήθηκαν 8 Α/Φ, 4 PZL, 2 E/Π καθώς & 1 Ε/Π του ΠΣ ως συντονιστικό. Συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) May 21, 2021

Πολλά μέτωπα

Σημειώνεται πως την επιχείρηση συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανος Κολοκούρης.

Μάλιστα, ο ίδιος, με σχετικές δηλώσεις στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για «πολλά μέτωπα σε δύσβατη περιοχή», τονίζοντας πως πρώτο μέλημα των Αρχών είναι η οριοθέτηση της πυρκαγιάς και, μάλιστα, εξέφρασε την αισιοδοξία του γι’ αυτό.

Εκκενώθηκαν πολλοί οικισμοί

Μέσω του συστήματος ενημέρωσης 112, πολλοί οικισμοί εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους ύστερα από απόφαση της Πολιτικής Προστασίας.

Χαρακτηριστικά, οι πολίτες που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες- Ντουράκος, κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση τα Μέγαρα για προληπτικούς λόγους.

Μάλιστα, οι κάτοικοι των οικισμών Λιακωτό, Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα έχουν ήδη απομακρυνθεί από την περιοχή με κατεύθυνση προς την πόλη των Μεγάρων για προληπτικούς λόγους.

Επίσης, εκκενώθηκαν και διάφορες μονές όπως η Ιερά Μονή Αγίου Ιερόθεου και, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ την Πέμπτη (20/05), τουλάχιστον τρεις κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές στα Μέγαρα, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής.

Δεν κινδυνεύουν άμεσα οικισμοί

Πάντως, το ευτύχημα είναι ότι λίγο μετά τις 03:00 της Παρασκευής, η ισχύς των ανέμων μειώθηκε ελαφρώς διευκολύνοντας κάπως το έργο των πυροσβεστών να κρατήσουν σε μια σταθερή κατάσταση τη φωτιά.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, νωρίς το πρωί οι πυρκαγιές εκτείνονταν σε Πευκενέα και Χάνι Δερβένι των Μεγάρων, καθώς και στις Αιγειρούσες στο Αλεποχώρι.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι οικισμοί δεν κινδυνεύουν άμεσα, αλλά, λόγω των προβλέψεων για ραγδαία ενίσχυση των ανέμων, η Πολιτική Προστασία έστειλε και πάλι μήνυμα νωρίτερα μέσω του «112», συστήνοντας την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές.

«Να γλιτώσει τα χειρότερα η πόλη των Μεγάρων»

Μιλώντας στο MEGA, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Κωνσταντίνος Φυλακτός, είπε πως η φωτιά έφτασε 500 μέτρα από τη θάλασσα, που βρέθηκε σε έναν από τους οικισμούς που εκκενώθηκαν στο Αλεποχώρι.

Όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος, οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης, αλλά και της πρόβλεψης ως προς την κατεύθυνση που θα πάρει η φωτιά.

«Κατέβηκα από την πλευρά του Αγίου Ιωάννη Μακρινού, εκεί υπάρχει ένα μέτωπο περίπου 10 χλμ, το οποίο έχει πλησιάσει την πόλη των Μεγάρων περίπου στα 6 με 7 χλμ.» επισήμανε ο κ. Φυλακτός δίνοντας εικόνα για το εφιαλτικό βράδυ που είχαν μπροστά τους οι κάτοικοι της περιοχής.

«Προσπαθούμε, όλες οι δυνάμεις τώρα επιχειρούν ώστε να γλυτώσει τα χειρότερα η πόλη των Μεγάρων» αλλά τίποτε δεν είναι αυτή τη στιγμή δεδομένο λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν, με τις φλόγες να πηδάνε στα 300 μέτρα, κατέληξε ο αντιδήμαρχος.

Από ελαιώνα άρχισε η πυρκαγιά

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε την Πέμπτη πως η πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης από καύση υπολειμμάτων σε ελαιώνα, ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν ακραίες με ριπές αέρα έως 8 μποφόρ.

Μάλιστα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως έχουν αποτεφρωθεί περίπου 20.000 στρέμματα ενός παρθένου δάσους.

Keywords
Τυχαία Θέματα