Φοροελαφρύνσεις - ανάσα για νέους γονείς: Από επίδομα μέχρι μείωση ΦΠΑ σε βρεφικά είδη

Σε νέες φοροελαφρύνσεις για τη στήριξη των νέων ζευγαριών καθώς και των οικογενειών προχωράει η κυβέρνηση.

Μόλις οριστικοποιηθεί η σχετική λίστα δεκάδες κωδικοί βρεφικών ειδών θα μεταταχθούν από το ΦΠΑ 24% σε ΦΠΑ 13%.

Ειδικότερα, πέρα από τα βασικά είδη διατροφής (βρεφικό γάλα κι άλλα τυποποιημένα προϊόντα), ο ΦΠΑ επιβαρύνει με 24% όλες τις υπόλοιπες δαπάνες

μιας οικογένειας.

Πορτ μπεμπέ, καροτσάκια, βραστήρες, αποστειρωτές, καρεκλάκια. Σε χαμηλό ΦΠΑ 13% πέφτουν, επίσης, τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, διευκολύνοντας έτσι τις οικογένειες να προμηθεύονται τα ενδεδειγμένα μέσα μεταφοράς, με χαμηλότερο κόστος.

Επίσης, ενίσχυση στα νέα ζευγάρια θα δώσει και το νέο ειδικό επίδομα των 2.000 ευρώ, με συνολικό κόστος γύρω στα 180 εκατ. ευρώ, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι οι γεννήσεις κυμαίνονται σε 88- 90 χιλιάδες ετησίως. Από το επίδομα θα εξαιρεθούν μόνο οι έχοντες υψηλό εισόδημα, που μένει να διευκρινιστεί ποια είναι αυτά τα επίπεδα.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προσαύξηση του βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος των 8.636 ευρώ κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο που βαρύνει κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.

Και το μέτρο αυτό θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά. Συνεπώς, θα προκαλέσει μείωση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου επί των μισθών και των συντάξεων που θα καταβάλλονται από το επόμενο έτος.

Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες τα οφέλη από την εφαρμογή του μέτρου αυτού θα γίνουν αντιληπτά το 2021 κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν για το 2020.

Διαβάστε επίσης: Η ελληνική οικογένεια «νίκησε» την κρίση

Αν και απομένουν οι τελικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για το κόστος των παρεμβάσεων στη φορολογική κλίμακα, υπολογίζεται ότι μια τετραμελής οικογένεια με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, θα έχει ελάφρυνση από 200 ως 540 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα