Επιχείρηση ρελάνς από το Μαξίμου

Ανάμεσα σε δύο επείγουσες ανάγκες (της), από τη μια να απενεργοποιήσει τα εσωτερικά μέτωπα και από την άλλη να ενεργοποιήσει ακροατήρια που απομακρύνονται από το κυβερνών κόμμα, με έμφαση και στις πιο δύσκολες για τη ΝΔ περιοχές, κινείται η κυβέρνηση. Η πρώτη προσπάθεια απαιτεί συντονισμό, παρασκηνιακές πυροσβεστικές κινήσεις και διατήρηση λεπτών ισορροπιών. Η άλλη χρειάζεται κυρίως συντεταγμένη εξωστρέφεια. Και για τις δύο, ο στόχος είναι ο ίδιος: μια ρελάνς ώστε το κυβερνών κόμμα να βγει σταδιακά σε δημοσκοπικό ξέφωτο, βελτιώνοντας την εκλογική επιρροή του.

Οι τελευταίες μετρήσεις που αναλύονται στο Μαξίμου δείχνουν κατά πληροφορίες έστω μικρές δημοσκοπικές ανάσες: μαζεύονται οι απώλειες της προηγούμενης περιόδου στα δεξιότερα (στην Αφροδίτη Λατινοπούλου), επανέρχεται μια ισορροπία στη μάχη του Κέντρου μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταγράφονται απώλειες προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ενα γκάλοπ (Marc/ANT1) έδειξε τη ΝΔ να επιστρέφει ύστερα από καιρό στη ζώνη επίδοσης των ευρωεκλογών (28,6% στην εκτίμηση ψήφου), με την Πλεύση Ελευθερίας να εκτοξεύεται (16,2%) και με τρίτο το ΠΑΣΟΚ (13,3%). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβάζει ταχύτητες και δημοσίως. Ο ίδιος έχει προγραμματίσει εκτενή τοποθέτηση στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να ορίσει το πολιτικό πλαίσιο του επόμενου διαστήματος. Η νεοδημοκρατική μάζωξη γίνεται τυπικά για την εκλογή του νέου γραμματέα Απόστολου Βεσυρόπουλου. Στην πραγματικότητα αποτελεί κρας τεστ του εσωτερικού κλίματος, με τοποθετήσεις διψήφιου αριθμού βουλευτών, όπως αναμένεται, αλλά χωρίς ενδείξεις ότι υπάρχει διάθεση να φτάσουν στα άκρα τις όποιες διαφωνίες τους και την έκφραση δυσαρέσκειας. Οσον αφορά τα επιδιωκόμενα ανοίγματα σε κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, αυτά περνούν και μέσα από τις στοχευμένες περιοδείες, όπως η χθεσινή πρωθυπουργική επίσκεψη στη Δυτική Μακεδονία.

Τα εσωτερικά μέτωπα για την κυβέρνηση

1 Οι δημοσκοπικές πιέσεις μεγαλώνουν τον εσωτερικό ανταγωνισμό, με αιχμή τους υπουργικούς διαγκωνισμούς – ενδεικτικό το πρόβλημα που υπήρξε ξαφνικά για το Μαξίμου με τα Σώματα Ασφαλείας στον απόηχο των θετικών ανακοινώσεων για το μισθολογικό των στρατιωτικών. «Δεν λειτουργούμε με όρους δημοφιλίας» ήταν ένα από τα πρώτα μηνύματα της κυβερνητικής έδρας, που ζητάει «χειροπιαστό αποτέλεσμα» μακριά από προσωπικές ατζέντες. Λέει πολλά το γεγονός ότι το Μαξίμου διαχωρίζει τα όρια στα οποία επιτρέπει να κινούνται οι υπουργοί, αφού εκείνοι μπορούν πιο άμεσα να επικοινωνούν τις σκέψεις τους με τον Πρωθυπουργό και κυρίως δεσμεύονται από αποφάσεις του Υπουργικού, από τον τρόπο έκφρασης των βουλευτών που μοιραία θα αναδεικνύουν τοπικά θέματα, που ενδιαφέρουν τους ψηφοφόρους τους. Σαφέστερη τοποθέτηση για τον ρόλο υπουργών – βουλευτών – κομματικών στελεχών σκοπεύει να κάνει ο Μητσοτάκης σήμερα.

2 Οι εσωτερικές τριβές παραμένουν – πότε με μεγαλύτερη πότε με μικρότερη ένταση – από το περασμένο καλοκαίρι, όταν για πρώτη φορά επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, σε μια επεισοδιακή τότε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, απελευθερώθηκαν οι φωνές που (εξακολουθούν να) προβάλλουν το δεξιό DNA της ΝΔ. Για αυτή την ανάγκη για στροφή σε πολιτικές που απασχολούν τον παραδοσιακό «κορμό» του κόμματος ξαναδυναμώνουν οι γαλάζιες τοποθετήσεις – αν όχι ανοιχτά (με «αντάρτες» που πιέζουν με ομαδικό σκληρό κοινοβουλευτικό έλεγχο), τότε στο παρασκήνιο. Στο πρωθυπουργικό γραφείο περιμένουν ότι θα ακουστούν και σήμερα στην κλειστή συνεδρίαση της ΚΟ επικρίσεις και αιτήματα για τον ιδεολογικό προσανατολισμό της κυβέρνησης. Η απάντηση του Μητσοτάκη θα έρθει μέσα από ανακοίνωση νέων διαδικασιών, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή βουλευτών στη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγραμματισμού.

3 Στην προχθεσινή παρουσίαση του 12ετούς αμυντικού προγράμματος στη Βουλή, το κλίμα στα γαλάζια έδρανα δεν ήταν το ιδανικό. Οχι μόνο υπήρξαν κενές θέσεις, αλλά επιπλέον σε νεοδημοκρατικά πηγαδάκια φαινόταν ότι παραμένει ενεργός ένας πυρήνας δυσαρεστημένων στελεχών (για πρόσφατα αυτογκόλ της κυβέρνησης, κυρίως). Μέλη της ΚΟ επιστρέφουν για άλλη μία φορά τα βέλη τους απευθείας προς υπουργούς αλλά και πρωθυπουργικούς συνεργάτες. Θεωρούν ότι με ευθύνη τους καταγράφονται άστοχοι χειρισμοί, υπάρχουν αβλεψίες και συνεχίζονται λάθος εισηγήσεις προς τον Μητσοτάκη.

Δύσκολες ομάδες κοινού και περιοχές

Μέσα σε λίγα 24ωρα ο Μητσοτάκης βγήκε στο TikTok δύο φορές – όχι τόσο με χιουμοριστική διάθεση ούτε για να παρουσιάσει στιγμιότυπα παρασκηνίου από το Μαξίμου, όπως έχει κάνει στο παρελθόν, αλλά για να προβάλει κυβερνητικές πολιτικές (την αύξηση του κατώτατου μισθού, για παράδειγμα). Για τη ΝΔ είναι κρίσιμο να ξαναμιλήσει με τους 20άρηδες, στους οποίους καταρρέει δημοσκοπικά, με την Πλεύση Ελευθερίας να είναι μακράν το πρώτο κόμμα.

Συνολικά όμως οι κάτω των 55 ετών μετατρέπονται σε ένα δύσκολα προσεγγίσιμο ακροατήριο για το κυβερνών κόμμα. Εμπειρος δημοσκόπος μεταφέρει το εξής εύρημα: η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου κινείται πέριξ του (μόλις) 14,5% στους 40-54 ετών, ενώ κρατά τη σαφή υπεροχή στους 55-64 ετών (με ποσοστά άνω του 30%) και στους άνω των 65 ετών (με πάνω από 35%).

Στην επιχείρηση ρελάνς μπαίνουν και γεωγραφικά κριτήρια. Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, την οποία επισκέφθηκε χθες ο Μητσοτάκης, ανοίγοντας με καθυστέρηση τις περιοδείες για φέτος, είναι σταθερά στο κυβερνητικό ραντάρ. Η ενεργειακή μετάβαση έχει πυροδοτήσει ανησυχίες, φέρνοντας αναταράξεις, με τον ίδιο να ανακοινώνει την επέκταση του προγράμματος της επιδοτούμενης απασχόλησης από τη ΔΥΠΑ με επιπλέον 700 θέσεις εργασίας. Συνολικά οι «λαϊκές» περιοχές ανά την επικράτεια (τα δυτικά της Αθήνας, η δυτική Θεσσαλονίκη, η Β’ Πειραιώς κ.λπ.) καθώς και ο Βορράς είναι στο κάδρο, σε συνέχεια και των γαλάζιων ενστάσεων επειδή στο κυβερνητικό σχήμα δεν εκπροσωπείται καθόλου η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη παρά μόνο η Κεντρική Μακεδονία.

Και το «κλειδί» της μεσαίας τάξης

Για την ανάταξη της ΝΔ το «κλειδί» είναι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η μεσαία τάξη. Δεν το δείχνει μόνο το θετικό μομέντουμ που επιχειρεί να χτίσει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση μέσω οικονομίας, αλλά πολύ περισσότερο οι παραπομπές των κυβερνώντων τόσο στη ΔΕΘ του ερχόμενου Σεπτεμβρίου όσο και με ορίζοντα 2027.

Ο Μητσοτάκης προέταξε τις έξι «πρωτοβουλίες που διευρύνουν την περίμετρο και στα εισοδήματα της μεσαίας τάξης» στον εξωδικαστικό, ενώ συνεργάτες του βάζουν στους κεντρικούς στόχους της δεύτερης τετραετίας τη στήριξη «με τη μείωση ακόμα περισσότερων φόρων» της μεσαίας τάξης.

Keywords