Εμβόλιο AstraZeneca: Ο EMA συνιστά να μην χορηγηθεί σε ασθενείς με ιστορικό συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής

Kαμπανάκι κινδύνου σήμανε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων συστήνεται όσοι έχουν παρουσιάσει το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής να μην εμβολιαστούν κατά της COVID-19 με το σκεύασμα της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Vaxzervia.

Η επιτροπή ασφαλείας συστήνει το σύνδρομο να προστεθεί στις πληροφορίες για το προϊόν ως νέα

παρενέργεια του εμβολίου αυτού, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο το Reuters.

Η επιτροπή διενήργησε μια εις βάθος ανασκόπηση 6 περιπτώσεων συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής σε άτομα που είχαν λάβει το AstraZeneca. Οι περισσότερες περιπτώσεις εμφανίστηκαν σε γυναίκες και εντός 4 ημερών από τον εμβολιασμό. Τρεις από αυτούς που είχαν προσβληθεί είχαν ιστορικό συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής και ένας από αυτούς πέθανε στη συνέχεια.

Από τις 27 Μαΐου 2021, περισσότερες από 78 εκατομμύρια δόσεις είχαν χορηγηθεί στην ΕΕ / ΕΟΧ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι είναι το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής

Το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής είναι μια πολύ σπάνια, σοβαρή κατάσταση που προκαλεί διαρροή υγρών από μικρά αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή αγγεία), με αποτέλεσμα πρήξιμο κυρίως στα χέρια και τα πόδια, χαμηλή αρτηριακή πίεση, πάχυνση του αίματος και χαμηλά επίπεδα λευκωματίνης στο αίμα (ένα σημαντικό αίμα πρωτεΐνη).

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να γνωρίζουν τα σημεία και τα συμπτώματα του συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής και τον κίνδυνο επανεμφάνισης σε άτομα που είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με την πάθηση.

Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca, θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια εάν παρουσιάσουν ταχεία διόγκωση των χεριών και των ποδιών ή απότομη αύξηση βάρους τις ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Αυτά τα συμπτώματα συνδέονται συχνά με αίσθημα λιποθυμίας (λόγω της χαμηλής αρτηριακής πίεσης).

Keywords
Τυχαία Θέματα