Εφ’ ω ετάχθη
Η δουλειά των επιστημόνων, μεταξύ άλλων, είναι να ερευνούν. Με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν, την εμπειρία τους και τη βιβλιογραφία, διατυπώνουν υποθέσεις, διασταυρώνουν δεδομένα και ενίοτε καταλήγουν σε συμπεράσματα. Δεν διεκδικούν το αλάθητο. Και δεν είναι υποχρεωμένοι να συμφωνούν μεταξύ τους. Οι διαφωνίες, αντιθέτως, είναι χρήσιμες και γόνιμες, καθώς μπορεί να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν μια θεωρία.
Ο καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Καρώνης έκανε τη δουλειά του με αρκετούς περιορισμούς. Η έρευνα τού παραγγέλθηκε 13 ολόκληρους μήνες μετά το δυστύχημα των Τεμπών. Του έλειπαν κρίσιμα στοιχεία, που εξαφανίστηκαν λίγες ώρες μετά την τραγωδία με το περίφημο «μπάζωμα». Υπό άλλες συνθήκες, ενδεχομένως να μπορούσε να φτάσει σε ασφαλή – αν και όχι αδιαμφισβήτητα – συμπεράσματα. Με τους συγκεκριμένους περιορισμούς, έγραψε μια έκθεση 123 σελίδων που καταλήγει σε ορισμένες διαπιστώσεις. Μία από αυτές είναι ότι τα έλαια σιλικόνης μπορεί πράγματι στις συνθήκες του δυστυχήματος να προκάλεσαν πυρόσφαιρα. Μία άλλη είναι ότι από τα στοιχεία του φορτίου της εμπορικής αμαξοστοιχίας και την έκθεση αυτοψίας της ελληνικής αστυνομίας δεν προκύπτει ύπαρξη υλικού που θα μπορούσε να οδηγήσει στον σχηματισμό μιας τέτοιας πύρινης σφαίρας.
Η δουλειά των πολιτικών, μεταξύ άλλων, είναι να υποστηρίζουν, συχνά με υπερβολές ή ακόμη και κραυγές, πράγματα που συμφέρουν την ιδεολογία τους, το κόμμα τους ή τη στρατηγική τους. Δεν είναι περίεργο λοιπόν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης συντάχθηκαν στο παρελθόν με ένα πόρισμα που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο ύπαρξης παράνομου φορτίου στην εμπορική αμαξοστοιχία, ενώ η κυβέρνηση σπεύδει τώρα να υιοθετήσει ένα άλλο πόρισμα που κλίνει προς το σενάριο των ελαίων σιλικόνης. «Επίσημο τέλος», όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν κηρύσσει κανένα πόρισμα. Ενα μέρος της κοινής γνώμης θα συνεχίσει να έχει αμφιβολίες για τα αίτια της φωτιάς που στοίχισαν τη ζωή σε έναν αριθμό νέων ανθρώπων. Ενα μικρό της μέρος θα εξακολουθήσει να πιστεύει σε θεωρίες συνωμοσίας. Το συντριπτικό της μέρος, όμως, θα παραμείνει πεισμένο – και θα έχει δίκιο – ότι αν οι πολιτικοί είχαν κάνει τα προηγούμενα χρόνια τη δουλειά τους, η τραγωδία των Τεμπών θα είχε πιθανότατα αποτραπεί.
Η δουλειά των δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων, είναι να ελέγχουν την εξουσία. Οχι να της επιτίθενται με κάθε ευκαιρία, ούτε φυσικά να την αποθεώνουν, αλλά να παρακολουθούν τα πεπραγμένα της, να τα συγκρίνουν με τις εξαγγελίες της, να αξιολογούν τις επιδόσεις της, να καταγράφουν τις αδυναμίες της, να αποκαλύπτουν τις αντιφάσεις της. Ο ρόλος μας δεν είναι να υποκαθιστούμε τους επιστήμονες ούτε να παριστάνουμε τους εισαγγελείς. Από την άλλη πλευρά, δεν είμαστε υπόλογοι ούτε σε κυβερνήσεις ούτε σε κόμματα, αλλά μόνο στους αποδέκτες των προϊόντων της δουλειάς μας.
Γενικό συμπέρασμα, επί του προκειμένου: οι επιστήμονες μιλούν, οι δημοσιογράφοι σημειώνουν, οι πολιτικοί δρουν. Εκαστος εφ’ ω ετάχθη.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ένταλμα σύλληψης για γνωστό δεξιοτέχνη του κλαρίνου – Κατηγορείται για απάτες με θύματα ηλικιωμένους
- Μητροκτονία στη Λάρισα: Ο πατέρας της 52χρονης έχασε δύο κόρες, στην ίδια ηλικία και μέσα σε δύο χρόνια
- Λάρισα: Σοκάρουν οι μαρτυρίες με τον μητροκτόνο μετά τη δολοφονία – Οι πόζες του 21χρονου στα social media
- Καιρός: Νέα μεταβολή του καιρού από τα δυτικά με βροχές και σποραδικές καταιγίδες – Πρόγνωση από τον Χρ. Παρανό
- Αντεπίθεση Ηλιόπουλου, ρίχνει χρήμα στη νέα ΑΕΚ – Συμβόλαιο 2 εκατομμυρίων σε χαφ
- Κωνσταντοπούλου για το πόρισμα του ΕΜΠ: Ο κ. Καρώνης πρέπει να ελεγχθεί ποινικά
- Μιχάλης Καλλερές: Ο πρώτος αθλητής στο φάσμα του αυτισμού που ολοκλήρωσε το Xterra
- Κοινωνικός τουρισμός: Δεύτερη παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων
- Ολυμπιακός: Ερώτηση για τον…αχάμπαρο σουτέρ (video)
- Εργασία: Πώς οι πολλές ώρες στην δουλειά μπορούν να επηρεάσουν την δομή του εγκεφάλου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Εργασία: Πώς οι πολλές ώρες στην δουλειά μπορούν να επηρεάσουν την δομή του εγκεφάλου
- Αγωγές 12 δισ. ευρώ
- Ο πήχης των απαιτήσεων είναι ψηλά
- Δημοκρατική… θύελλα για το πολυτελές δώρο από το Κατάρ στον Τραμπ
- Ακούστε το νέο τραγούδι του Pan Pan με τη Nalyssa Green – «Είναι η Αγάπη»
- Ναυτιλία-Παράκτιες Κοινότητες και Πολεμικό Ναυτικό: Ο ρόλος της Καλλιθέας» – Η σχέση της Καλλιθέας με τη ναυτική ιστορία
- Ευρώπη: Πώς μπορούν να προστατευθούν τα παιδιά από τον εθισμό στις οθόνες;
- Κρίση
- Εφ’ ω ετάχθη
- Ενα «αντίο» γεμάτο συγκίνηση
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Εφ’ ω ετάχθη
- Ναυτιλία-Παράκτιες Κοινότητες και Πολεμικό Ναυτικό: Ο ρόλος της Καλλιθέας» – Η σχέση της Καλλιθέας με τη ναυτική ιστορία
- Ευρώπη: Πώς μπορούν να προστατευθούν τα παιδιά από τον εθισμό στις οθόνες;
- Κρίση
- Black Friday Summer Edition στο Designer Outlet Athens
- Δημοκρατική… θύελλα για το πολυτελές δώρο από το Κατάρ στον Τραμπ
- Ακούστε το νέο τραγούδι του Pan Pan με τη Nalyssa Green – «Είναι η Αγάπη»
- Κοινωνικός τουρισμός: Μέχρι Πέμπτη οι αιτήσεις για 300.000 vouchers της ΔΥΠΑ
- Η επίδραση του Τραμπ
- Αγωγές 12 δισ. ευρώ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ρόμπερτ Μπέντον: Πέθανε στα 92 του ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος – Βραβευμένος με Όσκαρ για την ταινία «Κράμερ εναντίον Κράμερ»
- Καιρός: Νέα αλλαγή σκηνικού – Βροχές και σκόνη φέρνει το βαρομετρικό INES – Πότε «καλοκαιριάζει» ξανά
- Βίκυ Κουλιανού: Δεν ξαναπαντρεύτηκα γιατί οι σύντροφοί μου ήθελαν παιδιά κι εγώ όχι
- Ο Όμιλος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ενισχύει τη θέση του στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας με την προσθήκη της Torqeedo στο χαρτοφυλάκιό του
- Κοινωνικός Τουρισμός 2025: Παράταση μέχρι την Πέμπτη για τις αιτήσεις
- Σκλήρυνση κατά πλάκας: Οι παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε
- Βουλή: Κοινή ερώτηση Φάμελλου - Χαρίτση για την απόλυση Γενηδούνια - Προάγγελος για κοινή πρόταση προανακριτικής για Καραμανλή και άλλους υπουργούς;
- Σαουδική Αραβία: O Tραμπ χαιρετίζει τη "χρυσή εποχή για τη Μέση Ανατολή" μετά την υπογραφή της συμφωνίας
- Χρήστος Νικολόπουλος για Νότη Σφακιανάκη: "Θεωρώ δύσκολο το να γυρίσει, δεν συμβιβάζεται με τα σημερινά δεδομένα"
- Θεσσαλονίκη: Κρατούμενος παραμένει ο 21χρονος καταζητούμενος στις ΗΠΑ για αποτρόπαιες εγκληματικές δράσεις