Δημόπουλος στο MEGA : Εναλλακτική στρατηγική ο εμβολιασμός περισσότερων με μία μόνο δόση

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού, και τα όσα γίνονται στη Βρετανία, αλλά και τον «πόλεμο» πολιτείας – εκκλησίας για το άνοιγμα των εκκλησιών τα Θεοφάνια.
Αναφορικά με το γιατί πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν οι εκκλησίες, ο κ. Δημόπουλος είπε ότι «Μετά από εορταστικές περιόδους αναμένουμε έξαρση

κρουσμάτων. Με δεδομένο τη θέληση όλων μας να ξεκινήσει η λειτουργία των σχολείων όσο γίνεται νωρίτερα, πάρθηκε η απόφαση για ένα περιορισμό στην κινητικότητα για τη μείωση του ιικού φορτίου».

«Για να παρθεί η απόφαση για τις εκκλησίες θα είχαν προσμετρηθεί οι παράγοντες με βάση τα επιδημιολογικά μοντέλα. Εγώ δεν μετέχω στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Είναι θέματα που αφορούν κεντρικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Νομίζω κανείς δεν έχει διάθεση να έρθει σε διαφωνία με θεσμικούς παράγοντες, όπως είναι η εκκλησία», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Αυτό που έχει σημασία είναι η επιτάχυνση του εμβολιασμού»

«Τώρα αυτό που έχει σημαία είναι να υπάρχει μια εθνική συνεννόηση και μια κοινή προσπάθεια να προχωρήσει ο εμβολιασμός όσο γίνεται πιο γρήγορα. Σε όλο τον κόσμο όλοι προσπαθούν να βρουν τρόπους και να πειστούν οι πολίτες για τον εμβολιασμό και να επιταχυνθεί η διαδικασία της διανομής των εμβολίων που είναι πιο αργή από όσο περιμέναμε», τόνισε ο κ. Δημόπουλος.

«Σε 42 νοσοκομεία εχτές ξεκίνησε ο εμβολιασμός. Από ό,τι γνωρίζουμε ο εμβολιασμός προχωράει κανονικά και αναμένεται να υπάρχει μια επιτάχυνση τις επόμενες ημέρες. Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στην προσαρμογή. Εχτές εμβολιάστηκα. Έχω ένα πόνο στο μπράτσο. Έχουν γίνει μελέτες που δείχνουν ότι αν λέμε στον κόσμο ότι δεν είχαμε τίποτα, και κάνει την πρώτη δόση και έχει κάποια συμπτώματα, δε θα θέλει να κάνει τη δεύτερη δόση», είπε ο κ. Δημόπουλος αναφορικά με τον εμβολιασμό του.

Οι προβληματισμοί για τον περιορισμό ή ακύρωση των δόσεων του εμβολίου

Μιλώντας για την είδηση που αναφέρει ότι στη Μεγάλη Βρετανία ακυρώνεται η χορήγηση της δεύτερη δόσης σε όσους έχουν κάνει την πρώτη, προκειμένου να εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού άμεσα, έστω και με μία δόση, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε: «Δεν είναι μόνο στη Βρετανία, υπάρχουν σημαντικά άρθρα και στις ΗΠΑ, και μια γενικότερη συζήτηση και μαθηματικά μοντέλα που δείχνουν ότι αν έχουμε μεγαλύτερο αριθμό εμβολιασθέντων σε συντομότερο χρονικό διάστημα, που ξέρουμε ότι η πρώτη δόση προσφέρει προστασία 50%, θα έχει ως αποτέλεσμα, ενδεχομένως, μείωση θανάτων κατά 20%.

Η έγκριση είναι για 2 δόσεις με 3-4 εβδομάδες απόσταση μεταξύ τους. Αλλά πολλές φορές σε συνθήκες ενεργούς πανδημίας με χιλιάδες θανάτους την ημέρα, μπορεί το σύστημα να είναι αναγκασμένο να υιοθετήσει άλλες τακτικές. Δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για αυτό, αλλά ξέρουμε ότι με την πρώτη δόση ήδη έχουμε μια προστασία 50%. Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακραίες καταστάσεις, πρέπει να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τον αριθμό των θανάτων».

«Η Μεγάλη Βρετανία είναι ένα καλά οργανωμένο κράτος και πήρε αυτή την απόφαση λόγω του τραγικού αριθμού θανάτων που έχουν. Το ίδιο διαμορφώνεται και στις ΗΠΑ και τη Γερμανία», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη : Καμπανάκι FDA κατά «πειραματισμών» με τα εμβόλια

«Υπάρχει μια θεωρητική πιθανότητα αυτή η τακτική να ενισχύσει τη δημιουργία μεταλλάξεων. Αυτός είναι ο προβληματισμός όταν δίνεις την πρώτη δόση και αφήνεις να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να συζητούν, όμως, τέτοιες τακτικές στη Βρετανία, έχουν εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα», είπε ακόμα στο ίδιο θέμα ο κ. Δημόπουλος.

«Το εμβόλιο καλύπτει και τη μετάλλαξη του ιού»

«Στην περιοχή της ακίδας που είναι η επίμαχη περιοχή που χρησιμοποιεί ο ιός για να προσφύεται πάνω στο κύτταρο, έχουμε αλλαγές σε επτά αμινοξέα. Η μετάλλαξη αφορά επτά αμινοξέα. Το MRNA της Pfizer κωδικοποιεί 1270 αμινοξέα. Επομένως είναι πολύ ευρύτερη η περιοχή που καλύπτει το εμβόλιο, μέσα σε αυτήν περιλαμβάνεται και η μεταλλαγμένη. Είναι εξαιρετικά απίθανο το μεταλλαγμένο στέλεχος να παρουσιάζει αντοχή στο εμβόλιο», τόνισε ο κ. Δημόπουλος αναφορικά με τη μετάλλαξη του ιού.

Κατά πόσο, όμως, μπορεί κάθε κυβέρνηση να αλλάξει το πρωτόκολλο της εταιρίας που δημιούργησε το εμβόλιο;

«Όταν κανείς έχει να κάνει με έκτακτες καταστάσεις μπορεί να πάρει απόφαση ότι θα ακολουθήσει μια άλλη στρατηγική. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις χιλιάδες θανάτους μπορείς να πεις ότι θα εμβολιάσω μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού με την πρώτη δόση και θα πάει η δεύτερη δόση πιο πίσω. Ας πάει η άλλη δόση πίσω για να γλυτώσουμε μερικές χιλιάδες θανάτους», κατέληξε ο κ. Δημόπουλος.

Τι συνέβη με τον υποδιοικητή του Θριασίου που διασωληνώθηκε μετά το εμβόλιο

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε και η κ. Λιάνα Συμπάρδη, επικεφαλής λοιμωξιολόγος Θριάσιου νοσοκομείου, αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με τον υποδιοικητή του εν λόγω νοσοκομείου, ο οποίος μετά τον εμβολιασμό του οδηγήθηκε στην εντατική.

«Τον νοσηλεύσαμε για μία ημέρα. Διασωληνώθηκε και πήγε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Νικαίας. Υπάρχει μια χρονική σύνδεση με το εμβόλιο αλλά ήταν εντελώς τυχαίο. Ο ασθενής ένα με δύο 24ωρα μετά τον εμβολιασμό ανέπτυξε εικόνα αναπνευστικής ανεπάρκειας και θεωρήθηκε ότι αναπτύσσει λοίμωξη αναπνευστικού. Χρειάστηκε να διασωληνωθεί για να γίνει η τελική διάγνωση. Έγιναν αρκετές προσπάθειες για να γίνει η τελική διάγνωση, και τελικά αυτό έγινε την πέμπτη μέρα και όλα μπήκαν στο δρόμο τους. Αποδείχθηκε στο τέλος ότι δεν ήταν λοίμωξη. Το εμβόλιο σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με την επιδείνωση της υγείας του. Χρειάστηκε να γίνει άκρως εξειδικευμένη εξέταση για να αποδειχθεί τι ακριβώς είχε. Δεν είχε καμία σχέση με το εμβόλιο ούτε με τον κοροναϊό. Υπήρξε ανησυχία. Εμείς σαν Θριάσιο έχουμε εμβολιάσει περίπου 300 υγειονομικούς και δεν έχει παρουσιαστεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Αυτό ήταν ένα ξεχωριστό περιστατικό».

«Εγώ ήμουν η πρώτη που εμβολιάστηκα στο Θριάσιο. Ένιωσα έναν ήπιο πόνο στο βραχίονα, μια μικροκόπωση, σε 2-3 24ωρα ήμουν σε άριστη κατάσταση. Ελπίζω ότι ο υποδιοικητής θα έχει καλή έκβαση για αυτό και διασωληνώθηκε σε πρώιμη φάση για να δώσουμε την ευκαιρία στον ασθενή να ανταπεξέλθει και να έχουμε και μία ακριβή διάγνωση», πρόσθεσε η ίδια αναφορικά με τον εμβολιασμό της.

Keywords
Τυχαία Θέματα