Διεθνή ΜΜΕ: Πιο ελεγχόμενο από ότι νομίζουμε το πολιτικό πόκερ του Τσίπρα

Στο «κατ' επείγον» αίτημα ψήφου εμπιστοσύνης του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ύστερα από τη χθεσινή παραίτηση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, αναφέρονται πολλά δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου.

«Ελλάδα: Ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε την παραίτησή του, πριν την ψηφοφορία για τη Μακεδονία» τιτλοφορεί η Λιμπερασιόν. Το δημοσίευμα εξηγεί

ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε από το ελληνικό Κοινοβούλιο να προχωρήσει «άμεσα» σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του, μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας, ένθερμου αντιπάλου κατά της νέας ονομασίας της «Μακεδονίας», την οποία οι Έλληνες βουλευτές θα πρέπει σύντομα να επικυρώσουν.

«Το Μακεδονικό ζήτημα δεν μου επιτρέπει να μη θυσιάσω την υπουργική θέση μου» είναι τα λόγια του κ. Καμένου προς τα μέλη του κόμματός του, ανακοινώνοντας την «απόσυρσή του από την κυβέρνηση». Ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι για ιστορικούς λόγους το όνομα «Μακεδονία» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλη χώρα εκτός από την Ελλάδα και έχει δηλώσει ότι το κόμμα του, Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Η Βόρεια Μακεδονία προκαλεί κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα» τιτλοφορεί στην ιστοσελίδα της η «Λε Μοντ». Το άρθρο υπενθυμίζει ότι «το θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας είχε ήδη οδηγήσει τον περασμένο Οκτώβριο στην παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, αρχιτέκτονα της συμφωνίας, ο οποίος θεώρησε ότι δεν είχε επαρκή υποστήριξη από τον κ. Τσίπρα στις κακές σχέσεις του με τον κ. Καμμένο. Από εδώ και πέρα, η αποχώρηση του αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα, ενώ οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο».

Μετά την αποχώρηση του εταίρου του, ο Αλέξης Τσίπρας επωφελήθηκε της ευκαιρίας για να δοκιμάσει ένα νέο παιγνίδι πολιτικού πόκερ ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, γράφει η ανταποκρίτρια Μαρίνα Ράνφεμπεργκ. Παραθέτει, στη συνέχεια, δήλωση του Μάνου Παπάζογλου, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών: «Το πολιτικό πόκερ του Αλέξη Τσίπρα είναι πάντα πολύ πιο ελεγχόμενο από όσο νομίζουμε. Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι η ψήφος εμπιστοσύνης θα περάσει, όπως και η συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά, η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αδύναμη και φθαρμένη. Για σημαντικές ψηφοφορίες, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα όφειλε να εξασφαλίσει 180 ψήφους. Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μοιάζει όλο και πιθανότερο και μία νέα φάση πολιτικής αστάθειας ξεκινάει για την Ελλάδα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας απαλλάχθηκε από έναν σύμμαχο με τον οποίο είναι ιδεολογικά αντίθετος και έτσι, ενόψει των εκλογών, θέλει να πλησιάσει την Κεντροαριστερά, πράγμα που έπραξε με τη χθεσινοβραδυνή ομιλία του κατά τη διάρκεια της οποίας κάλεσε «τις προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν για την επόμενη μέρα».

«Κύμα-σοκ για την κυβέρνηση Τσίπρα, η προσεχής ψηφοφορία για τη Μακεδονία» είναι ο τίτλος του περιοδικού «Λε Πουέν». Το άρθρο εξηγεί ότι ο Πάνος Καμμένος, «θεωρώντας ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι αποκλειστικά μέρος της ελληνικής ιστορικής κληρονομιάς, χαρακτηρίζει ως "αντισυνταγματική" τη συμφωνία των Πρεσπών και ζητά δημοψήφισμα». Στο ίδιο άρθρο περιλαμβάνεται δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, σύμφωνα με την οποία υποσχέθηκε ότι οι βουλευτές του κόμματός θα αρνηθούν την εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα διότι «η αναποτελεσματικότητα και ο λαϊκισμός δεν μπορούν να ανταμείβονται».

Η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε τη διάλυση της συμμαχίας Τσίπρα-Καμμένου ως «προγραμματισμένο κυβερνητικό διαζύγιο» με στόχο την «εξασφάλιση της επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών». «Ωστόσο, η ψηφοφορία αυτής της εβδομάδας θα μπορούσε να προκαλέσει τη σύγκληση των επόμενων βουλευτικών εκλογών που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο. Θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τον Μάιο για να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές» καταλήγει το δημοσίευμα.

«Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, αποχωρεί από την κυβέρνηση εξαιτίας της αντίθεσής του στη συμφωνία, στην οποία έχουν καταλήξει Αθήνα και Σκόπια για την ονομασία της "Μακεδονίας"», υπογραμμίζει η «Ουμανιτέ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για το τέλος ενός κυβερνητικού συνασπισμού, πράγμα που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές.

Το 2015, ο «γάμος» τους επέζησε της υπογραφής ενός τρίτου μνημονίου λιτότητας. Το «διαζύγιο» ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο λαμβάνει χώρα τώρα.

Κατά την εφημερίδα, χθες το πρωί, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Καμμένος, επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, επιβεβαίωσε την παραίτησή του. Εκείνο που οδήγησε στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν η συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία της «Μακεδονίας».

Για το εάν ο πρωθυπουργός σκοπεύει «να πάει στις κάλπες τον ερχόμενο Μάιο», το δημοσίευμα αναφέρει ότι «χθες ακόμα ο κ. Τσίπρας απέρριψε κάθε σενάριο για πρόωρες εκλογές και θέλει να πιστεύει ότι το χρονοδιάγραμμα θα υπαγορευτεί από την ολοκλήρωση των μεγάλων σχεδίων που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη».

Αυστρία: Η ελληνική Βουλή αποφασίζει

Οι πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου εικοσιτετραώρου στην Ελλάδα σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών, ήταν ένα από τα κύρια θέματα της σημερινής ωριαίας "Μεσημβρινής Ραδιοεφημερίδας" του Α΄ Προγράμματος της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας, έχοντας απασχολήσει εν συντομία και τα προηγούμενα ωριαία δελτία ειδήσεων της.

Στο σχετικό ρεπορτάζ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν και απ΄ ευθείας σύνδεση με την Αθήνα και την εκεί ανταποκρίτρια, τονίζονταν, μεταξύ άλλων, πως η ελληνική Βουλή πρόκειται να αποφασίσει αργά το βράδυ της Τετάρτης ως προς το εάν θα συνεχίζει να κυβερνά στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είχε θέσει την προηγούμενη ημέρα θέμα παροχής εμπιστοσύνης, έπειτα από την ανακοίνωση της εγκατάλειψης του κυβερνητικού συνασπισμού από τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Πάνο Καμμένο και το κόμμα του των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Όπως επισημαινόταν στο ρεπορτάζ, αιτία για την εξέλιξη αυτή είναι ένας συμβιβασμός στην διαφορά ως προς το όνομα με την γειτονική "Μακεδονία", στον οποίο δεν συμφωνεί ο Καμμένος -- "ένας δεξιός λαϊκιστής" -- και στην βάση του οποίου η "Μακεδονία" πρέπει να αλλάξει το όνομα της, για να μην συνεχίσει η Ελλάδα να μπλοκάρει την προσέγγιση της χώρας αυτής με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός χρειάζεται στη Βουλή 151 ψήφους από το σύνολο των 300, το κόμμα του διαθέτει 145 βουλευτές και σύμφωνα με τον Τύπο στην Ελλάδα ο αριστερός πρωθυπουργός έχει καλές πιθανότητες να βρει τις απαραίτητες έξι ψήφους βουλευτών"» αναφερόταν στο δημοσίευμα.

Επίσης, στο ρεπορτάζ έγινε παραπομπή στην πρόσφατη υπερψήφιση από την Βουλή στα Σκόπια της αλλαγής του ονόματος της χώρας σε "Βόρεια Μακεδονία", μία συμφωνία που, όπως σημειωνόταν, μπορεί αναμφίβολα να χαρακτηριστεί "ιστορική", καθώς η αντίσταση εναντίον της υπήρξε μαζική και επιπλέον από αυτή εξαρτάται, μεταξύ άλλων, η ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα