ΔΕΘ: Με πακέτο ελαφρύνσεων και ανάπτυξης ο Κυρ. Μητσοτάκης

Στο οικονομικό πακέτο «αξιοπιστίας» και όχι παροχολογίας αναμένεται να αναφερθεί σήμερα το βράδυ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Ο πρωθυπουργός, πρόκειται να ξεδιπλώσει το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης αποφεύγοντας να προχωρήσει σε πλειοδοσία υποσχέσεων.

Το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει σε ένα πρόγραμμα που θα επικεντρώνεται στη στήριξη νέων επενδύσεων και με βασικούς «πυλώνες» τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,

τη μείωση φόρων, καθώς και την εμπέδωση της ασφάλειας σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας.

Το πακέτο μέτρων

Ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο πρώτο δίμηνο της κυβέρνησής του, στη θετική ανταπόκριση των εταίρων και των αγορών που αποτυπώνονται στα ιστορικά χαμηλά που καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τις βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων, την πλήρη άρση των capital controls αλλά και στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση τελικά την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο πεδίο της φορολογίας ο Πρωθυπουργός θα κινηθεί στη βάση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ανακοινώνοντας φοροελαφρύνσεις για όλους: Νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγορά ακινήτων.

Για τα νοικοκυριά ο κ. Μητσοτάκης αφού επαναλάβει τη δέσμευση της κυβέρνησης για διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στα σημερινά επίπεδα θα παρουσιάσει το πακέτο των ελαφρύνσεων που θα ξεδιπλώνεται στην τετραετία και περιλαμβάνει:

Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 22% σε 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.Σταδιακή μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45%.Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.Σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.Διατήρηση του επιδόματος της «13ης σύνταξης».Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ

Για τις επιχειρήσεις ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για τα κέρδη του 2019 και στο 20% για τα κέρδη του 2020 καθώς και τη μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% από 10%. Ως αντιστάθμισμα θα ζητήσει από τους επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε επενδύσεις δημιουργώντας νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, να σεβαστούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και την εργατική νομοθεσία.

Το σχέδιο αναστήλωσης της οικοδομικής δραστηριότητας προβλέπει την αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων, το πάγωμα του φόρου υπεραξίας και τη μείωση φόρου 40% για τις δαπάνες αναβάθμισης των κατοικιών.

Οι ιδιωτικοποιήσεις

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», θα μιλήσει εκτενώς για τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και τη δημόσια διοίκηση δίνοντας μεγάλη έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ καθώς και στις θεσμικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνησή του το προσεχές διάστημα.

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται οι αποκρατικοποιήσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (Ελ. Βενιζέλος) καθώς και των Ελληνικών Πετρελαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς την πώληση του 30% της εταιρείας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών οι μέτοχοι του, το ελληνικό Δημόσιο και η AviAlliance του καναδικού ομίλου PSP, έχουν συμφωνήσει στις αλλαγές ως προς την εταιρική διακυβέρνηση, ξεπερνώντας τα εμπόδια που επιδίωξε να φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση και συγκεκριμένα ως προς τον αριθμό των μελών εκπροσώπησης του κράτους στο διοικητικό συμβούλιο.

Επονται, στο ερχόμενο δίμηνο η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, με την πώληση πλειοψηφικών πακέτων μετοχών των εταιρειών εμπορίας και δικτύων διανομής φυσικού αερίου.

Φυσικά από τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα λείψουν οι ταχύτατες κυβερνητικές ενέργειες για την απεμπλοκή των επενδύσεων του Ελληνικού και των Σκουριών στη Χαλκιδική. Ιδιαίτερη μνεία θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην υπόθεση της ΔΕΗ.

Keywords
Τυχαία Θέματα