«Δεν είσαι μόνη»: Κύμα συμπαράστασης στην ηθοποιό Melisa Döngel που βιάστηκε από τον πατέρα της

Κύμα διαμαρτυρίας από δεκάδες γυναίκες και σωματεία έχει πυροδοτήσει στη Τουρκία η  καταγγελία – εξομολόγηση της γνωστής Τουρκάλας ηθοποιού Μελίσα Ντονγκέλ, σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχθηκε από τον πατέρα της στην εφηβική της ηλικία.

Σε μια χώρα που τα περιστατικά τα περιστατικά κακοποίησης ή και δολοφονιών γυναικών να είναι καθημερινό φαινόμενο, δημόσιες καταγγελίες όπως της Ντονγέλ έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στατιστικά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τα οποία το 38% των γυναικών στην Τουρκία θα πέσουν θύμα βίας μια φορά στη ζωή τους.

Η 21χρονη δημοφιλής ηθοποιός που πρωταγωνιστεί στη σειρά Elif, που προβάλλεται και στην Ελλάδα, αποκάλυψε ότι ο πατέρας της την βίαζε και την χτυπούσε, από τα 15 της χρόνια. Μάλιστα όπως έκανε γνωστό, η μητέρα της αρχικώς δεν την πίστευε και όταν τελικά συνειδητοποίησε την αλήθεια, της ζήτησε να μην πει τίποτα σε κανέναν.

Do not stop posting about this angel, Melisa Dongel. #YalnızDeğilsınMelisaDöngel pic.twitter.com/yCHNb0ADuw

— Maruška stan CT fandom (@MasumiyetS) July 6, 2021

Τα νούμερα σοκάρουν

Η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες παραμένουν οξύ πρόβλημα στην Τουρκία, ενώ σύμφωνα με την οργάνωση We Will Stop Femicide, το 2020 δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 300 γυναίκες στη χώρα, διεθνώς γνωστές και ως femicide. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις, που 171 περιπτώσεις από αυτές, «βαπτίστηκαν» στη συνέχεια αυτοκτονίες, με τους ηθικούς δράστες να κυκλοφορούν ελεύθεροι.
Ο σύλλογος «Γυναικείο Καταφύγιο – Μωβ Στέγη», που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη με στόχο τη καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, τονίζει πως: «Σε ένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης στο οποίο το πρώτο λόγο έχουν άνδρες πολλά εγκλήματα σε βάρος γυναικών καταλήγουν σε αθώωση των κατηγορουμένων. Για να «εξηγηθεί» η «αυτοκτονία» οι αστυνομικοί σημειώνουν συχνά στο φάκελο ότι «το θύμα αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα».

Melisa Dongel. A 21-year-old girl who bravely decided to protect her sister from a psychopath. I am proud. Turkey is proud. The world is proud of you. You will win. Just never take the perfect smile off your face, you have our hearts.

• #YalnızDeğilsinMelisaDöngel pic.twitter.com/CulM09UB1e

— T. (@thettasa) July 4, 2021

#YalnızDeğilsınMelisaDöngel

Πλήθος πολιτών στην Τουρκία, ανάμεσά τους και πολλοί καλλιτέχνες, σπεύδει να στηρίξει την Μελίσα Ντονγκέλ, δημόσια με το hashtag #YalnızDeğilsınMelisaDöngel (Μελίσα Ντονγκέλ δεν είσαι μόνη), ζητώντας παράλληλα την αλλαγή της νομοθεσίας για τις υποθέσεις κακοποίησης.

no one alone#YalnızDegilsinMelisaDöngel pic.twitter.com/0wXnqw91rM

— ᴇᴠɪ sᴇʀᴋᴀɴ ʙᴏʟᴀᴛ ᴅᴇsᴇʀᴠᴇs ʙᴇᴛᴛᴇʀ (@mynameis_evi) July 4, 2021

Μερικά χαρακτηριστικά σχόλια:

«Ζούμε σε μια μουσουλμανική χώρα, αλλά δεν υπάρχει γυναίκα που δεν έχει παρενοχληθεί. Κάθε γυναίκα παρενοχλείται στο δρόμο, στη δουλειά, στο σπίτι, παντού, είτε από το πλησιέστερο πρόσωπο είτε από άτομα που δεν έχει γνωρίσει ποτέ».

«Όλα όσα έγραψε είναι συγκλονιστικά. Καμία δεν πρέπει να ζήσει μια τέτοια κόλαση. Είναι μόλις 21 ετών, αλλά την ανάγκασαν να μεγαλώσει, με φόβο και πόνο. Είναι άδικο, ότι αυτό είναι κάτι κοινό για τις γυναίκες. Η Μέλισσα αξίζει δικαιοσύνη».

I’ve always been impressed of her unique relationship with her sister but sometimes there are sad stories behind beautiful things

Keywords
Τυχαία Θέματα