Χωράνε μαζί στον Ολυμπιακό Φάλ και Μιλουτίνοφ; Και όμως…

Ο Ολυμπιακός «καθάρισε» τον Παναθηναϊκό στους τελικούς της Basket League με 3-0 και πανηγύρισε το νταμπλ και το πρωτάθλημα πρώτη φορά μετά το 2016. Οι Ερυθρόλευκοι ήταν πολύ καλύτεροι από τον «αιώνιο» αντίπαλο και πήραν τον τίτλο, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να καλείται πλέον να καταστρώσει τα πλάνα του για τη νέα σεζόν.

Ο

έλληνας τεχνικός θα συναντηθεί με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και τους αδερφούς Αγγελόπουλους για την τυπική ανανέωση του συμβολαίου του και θα θέσει επί τάπητος το μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας. Οι νταμπλούχοι Ελλάδας προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα και ο διακαής πόθος του Ολυμπιακού δεν είναι άλλος από τον Νίκολα Μιλουτίνοφ.

Ο σέρβος σέντερ μπορεί να έχει συμβόλαιο με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όμως το γεγονός πως θα φύγει το φετινό καλοκαίρι λόγω της μη συμμετοχής της ρωσικής αρκούδας στην EuroLeague θα τον φέρει ως ελεύθερο στην αγορά. Η σχέση του με τον Ολυμπιακό είναι εξαιρετική, ενώ βρέθηκε και στο ΣΕΦ στο Game 3, όπου αποθεώθηκε από τον κόσμο, ο οποίος ζητούσε από τους Αγγελόπουλους να τον φέρουν πίσω.

Εκτός από το ΣΕΦ ο Μιλουτίνοφ ακολούθησε και στο γλέντι στο Fantasia, και με λίγα λόγια όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Η περίπτωσή του δεδομένα εξετάζεται, το κασέ του επίσης δεδομένα πρέπει να πέσει, όμως ο Ολυμπιακός είναι πολύ πιθανό να κάνει την κίνησή του και να τον ντύσει στα ερυθρόλευκα. Απλώς πρέπει πρώτα να μείνει ελεύθερος, αλλά και να έχει ανανεώσει ο Μπαρτζώκας και να έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση με την περίπτωση του Ντόρσεϊ.

Παρόμοια σωματοδομή, διαφορετικά χαρακτηριστικά

Ο Μιλουτίνοφ λοιπόν είναι πιθανό να τα βρει με τον Ολυμπιακό σύντομα, εφόσον μείνει ελεύθερος από την ΤΣΣΚΑ, ώστε να ανεβάσει ακόμη περισσότερο την ποιότητα του ρόστερ. Φυσικά το μυαλό όλων πάει στο τι θα γίνει στη θέση «5» με τον Σέρβο και τον Φαλ.

Μπορεί λοιπόν να είναι και οι δύο «7 footers», όμως έχουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η σωματοδομή των δύο είναι παρόμοια, όμως ο τρόπος παιχνιδιού διαφορετικός. Όσο κι αν φαίνεται ανορθόδοξο εκ πρώτης όψεως ένα τέτοιο δίδυμο στα σέντερ, ειδικά για το σύγχρονο μπάσκετ, δεν έχει καμία σχέση με το τι μπορούν να προσφέρουν μαζί και πώς θα συμπληρώσουν ο ένας τον άλλον.

Ο μεν Φαλ απέδειξε στην πρώτη του χρονιά στο λιμάνι ότι μπορεί να κυριαρχήσει ανά πάσα στιγμή και στις δύο πλευρές του παρκέ και με οποιονδήποτε αντίπαλο. Μπορεί να παίξει άμυνα, να ποστάρει στην επίθεση, αλλά και να πασάρει σωστά, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο για έναν παίκτη του ύψους του.

Όμως, δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτικός σε καταστάσεις πικ εν ρολ. Ο γάλλος διεθνής «γίγαντας» δε ρολάρει στον αντίπαλο, κάτι απόλυτα φυσιολογικό και πάλι, γι’ αυτό και ο Ολυμπιακός φέτος με εκείνον στο παρκέ δε δοκίμαζε να παίξει με πικ εν ρολ.

Ο Μιλουτίνοφ από την άλλη είναι παίκτης που παρά το ύψος του μπορεί να παίξει πικ εν ρολ. Ταυτόχρονα, μπορεί να σκοράρει με οποιονδήποτε τρόπο από το ζωγραφιστό, ενώ τεχνικά είναι ένα επίπεδο πάνω από τον Φαλ. Ο «Μίλου» έχει μεγαλύτερο ρεπερτόριο στην επίθεση, ενώ αν και είναι αρκετά καλός αμυντικός και rim protector, δεν είναι και εκείνος στο επίπεδο του Φαλ, που φέτος αποτέλεσε το φόβο και τον τρόμο κάτω από τις μπασκέτες. Σίγουρα έχουν αρκετά κοινά στοιχεία, αλλά την ίδια ώρα διαφέρουν κιόλας.

Ο Μπαρτζώκας και η… πρωτοπορία στη θέση «5»

Ο Μπαρτζώκας αναμφίβολα δε θα έλεγε «όχι» στο να αποκτήσει ο Ολυμπιακός τον Μιλουτίνοφ. Και ποιος δε θα τον ήθελε στην ομάδα του και σε όποια κατάσταση και να βρίσκεται. Ο έλληνας τεχνικός μπορεί να τους χωρέσει και τους δυο και να φτιάξει plays τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα για τον καθέναν ξεχωριστά.

Σίγουρα με τη χρονιά που έκανε ο Φαλ δύσκολα δε θα είναι ο βασικός, όμως πλέον με αυτούς τους δύο παίκτες θα πρέπει να μοιραστεί ο χρόνος. Ο Γάλλος φέτος λόγω και των τραυματισμών του Μάρτιν έγινε μόνιμος στην πεντάδα ξεπερνώντας ακόμη και τα 30 λεπτά συμμετοχής σε πολλά ματς.

Με τον Μιλουτίνοφ στη 12άδα όμως δε θα αναλώνεται τόσο και θα παίρνει και «ανάσες» αν καταφέρει να τον πάρει ο Ολυμπιακός. Περίπου 20-25 λεπτά θα βγαίνει στον καθέναν και ανάλογα και σε τι κατάσταση βρίσκεται και σε τι παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός μάς είχε συνηθίσει σε μια άλλη προσέγγιση στη θέση «5» μέχρι πέρσι, αφού ο Φαλ συμπληρωνόταν από τον Μάρτιν και τον Ζαν Σαρλ. Αν οι Πειραιώτες πάρουν τον «Μίλου», τότε αλλάζει ο σχεδιασμός και θα ψάξει έναν παίκτη στις θέσεις 4-5 που να είναι αθλητικός και να θυμίζει τον Αμερικανό.

Με λίγα λόγια, ενδεχόμενη μεταγραφή του Μιλουτίνοφ στο λιμάνι μόνο καλό θα κάνει τόσο στον Ολυμπιακό όσο και στον ίδιον τον Σέρβο, ενώ οι Ερυθρόλευκοι θα καταφέρουν ακόμη μια φορά να αλλάξουν τις ισορροπίες και σε βάθος χρόνου το μπάσκετ.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τους «δίδυμους πύργους», ένα μπάσκετ μιας άλλης εποχής, που όμως ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να επαναφέρει με την απόκτηση του Μιλουτίνοφ. Όπως το 2012 με τον σέντερ «τσέπης» Κάιλ Χάινς έφερε ένα νέο παιχνίδι ο Ολυμπιακός, έτσι και φέτος, 10 χρόνια μετά, θέλει να αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού ξανά.

Keywords
Τυχαία Θέματα