Αποτυχημένο αποκάλεσε ο Τραμπ τον δήμαρχο Λονδίνου μπροστά στην Βασίλισσα

Ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε σήμερα το απογευματινό τσάι με τον πρίγκιπα Κάρολο, αφού προηγουμένως δέχτηκε ένα δώρο από τη βασίλισσα και αποκάλεσε «τελείως αποτυχημένο» τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν, δίνοντας εξαρχής μια πολεμική χροιά στην επίσημη τριήμερη επίσκεψή του στη Βρετανία.

Το θέμα του περιβάλλοντος επρόκειτο να συζητηθεί σε αυτό το διάλειμμα για τσάι στο Κλάρενς Χάουζ, στην επίσημη κατοικία του πρίγκιπα της Ουαλίας και της συζύγου του, δούκισσας της Κορνουάλης.

Είναι γνωστές οι θέσεις του διαδόχου του βρετανικού θρόνου

ο οποίος τάσσεται υπέρ της καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ του Τραμπ που αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η οποία προβλέπει δεσμεύσεις για περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τις χώρες που την υπογράφουν.

«Θα συζητηθεί. Μπορώ να πω ότι έχουμε ένα από τα πιο καθαρά κλίματα του κόσμου αυτή τη στιγμή», είχε δηλώσει την Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος στο βρετανικό ταμπλόιντ The Sun. «Ο αέρας μας και το νερό μας βαίνουν καλώς».

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ έγινε δεκτός το πρωί από τη βασίλισσας Ελισάβετ Β΄στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ υπό τον ήχο των κανονιοβολισμών που ερρίφθησαν προς τιμήν του. Στη συνέχεια η βασίλισσα τού πρόσφερε, όπως το θέλει η παράδοση, ένα δώρο: μια πρώτη έκδοση του βιβλίου «The Second World War» του 1959 που έγραψε ο πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Λίγο αργότερα ο Τραμπ μετέβη, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια, την κόρη του και σύμβουλό του Ιβάνκα Τραμπ και τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ στο αβαείο του Ουέστμινστερ όπου τελούνται οι πριγκιπικοί γάμοι και όπου στέφθηκε βασίλισσα η Ελισάβετ Β’ το 1953. Ο Ντόναλντ Τραμπ στάθηκε μερικά λεπτά μπροστά από τον τάφο ενός άγνωστου στρατιώτη, ενώ η χορωδία έψελνε. Το βράδυ, θα είναι ο καλεσμένος της βασίλισσας σε επίσημο δείπνο.

Οι τιμές αυτές της βρετανικής μοναρχίας προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ δεν είναι αρεστές σε όλους. Προσωπικότητες της πολιτικής όπως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Εργατικός Τζέρεμι Κόρμπιν και ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου αποφάσισαν να αγνοήσουν το δείπνο.

Ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας άπλωσαν πανό ζητώντας «αντίσταση» στον «Τραμπ», στον «ρατσισμό», στον «σεξισμό», στο «μίσος» πάνω σε μια γέφυρα που βρίσκεται απέναντι από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Διαδηλώσεις κατά του προέδρου των ΗΠΑ αναμένονται σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και αύριο, Τρίτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα