«Απογοητευμένη» η Ουάσινγκτον από τη στήριξη της Τουρκίας στον Μαδούρο

Απογοητευμένη δηλώνει η Ουάσινγκτον από τη στήριξη της Τουρκίας στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος «πιστεύουμε ότι ο μοναδικός νόμιμος θεσμός που απομένει (στη Βενεζουέλα) είναι ο (Χουάν) Γκουαϊδό», ο πρόεδρος του κοινοβουλίου που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας στις 23 Ιανουαρίου, είπε ο αξιωματούχος αυτός σε μια ομάδα δημοσιογράφων, υπενθυμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον τον έχει αναγνωρίσει.

«Όμως δεν έχει την ίδια άποψη η τουρκική κυβέρνηση

και αυτό μας απογοητεύει», πρόσθεσε.

«Μιλήσαμε στους Τούρκους, όπως μιλήσαμε και σε πολλές άλλες κυβερνήσεις στον κόσμο, για να μοιραστούμε τις απόψεις μας και να τους ζητήσουμε να ενωθούν μαζί μας, αναγνωρίζοντας ως παράνομο το καθεστώς του Μαδούρο. Όμως (οι Τούρκοι) δεν ανταποκρίθηκαν θετικά μέχρι τώρα», συνέχισε.

Ο αξιωματούχος αυτός είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει τις εμπορικές συναλλαγές της Άγκυρας με το Καράκας και κυρίως τις εξαγωγές χρυσού προς την Τουρκία, για να καθορίσει αν παραβιάζουν τις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Βενεζουέλα. «Εξετάζουμε το είδος των εμπορικών δραστηριοτήτων και αν παρατηρήσουμε μια παραβίαση των κυρώσεων, προφανώς θα δράσουμε», είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης, ο χρυσός που εξήχθη στην Τουρκία το 2018 ήταν αξίας περίπου 900 εκατομμυρίων ευρώ. Στα μέσα Ιανουαρίου Βενεζουέλα και Τουρκία συμφώνησαν να αυξήσουν τις εξαγωγές αυτές.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στον Νικολάς Μαδούρο την περασμένη εβδομάδα και του εξέφρασε την υποστήριξή του, καλώντας τον να κρατήσει «ψηλά το κεφάλι».

Keywords
Τυχαία Θέματα