Αλβανία: Εξακολουθεί να σείεται η γη κάτω από τα ερείπια

Τις πληγές της μετράει ακόμα η Αλβανία από τον φονικό σεισμό της 26ης Νοεμβρίου που κόστισε τη ζωή σε 52 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τις αρχές, τραυματίστηκαν συνολικά 3.000 άνθρωποι. Επίσης, σημειώθηκαν ζημιές σε 7.900 σπίτια ενώ πάνω από 6.000 εκτιμώνται οι άστεγοι, οι οποίοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, δημόσια κτίρια και σε σκηνές, ενώ και το Κόσοβο έχει από πλευράς του φιλοξενεί κάποιους σεισμόπληκτους.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό, μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, καταγράφηκαν 1.300 μετασεισμοί στο Δυρράχιο και σε άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον Αλβανό σεισμολόγο Ράπο

Ορμένι, όπως μεταδίδει το αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΑΤΑ».

Μάλιστα, ακόμα και σήμερα, Δευτέρα, σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,3 Ρίχτερ 25 χιλιόμετρα από τα Τίρανα με εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Στο Δυρράχιο τα περισσότερα προβλήματα

Στην περιοχή του Δυρραχίου, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα, επιθεωρήθηκαν 469 κτίρια, εκ των οποίων τα 180 κρίθηκαν ακατοίκητα.

Τον αριθμό γνωστοποίησε σε δηλώσεις της η υφυπουργός Εσωτερικών, Ροβένα Βόδα, σημειώνοντας ότι καταστράφηκαν συνολικά 15 κτίρια -8 κτίρια στο Θουμάν και 7 στο Δυρράχιο.

Η κυβέρνηση έχει τοποθετήσει περισσότερους από 800 αστυνομικούς στο Δυρράχιο ώστε να παρακολουθούν την κατάσταση.

Οι αστυνομικοί βρίσκονται λειτουργώντας βοηθητικά στις ομάδες επιθεώρησης των κτιρίων ενώ έχουν τοποθετηθεί και στα κέντρα φιλοξενίας των σεισμοπαθών και συνεισφέρουν επίσης και στα κέντρα συλλογής και διανομής βοήθειας.

Οι αρχές ολόκληρης της χώρας έχουν θέσει ως προτεραιότητα της πληγείσες περιοχές.

Συγκεκριμένα, μετά την τραγωδία:

-έχουν πραγματοποιηθεί 1990 επισκέψεις και παροχές βοήθειας στα κέντρα φιλοξενίας των σεισμοπαθών.

-376 ασθενείς με χρόνιες παθήσεις λαμβάνουν θεραπεία

-πραγματοποιείται εμβολιασμός κατά της γρίπης σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, ηλικιωμένους, έγκυες και παιδιά έως 5 ετών

-1500 παιδιά λαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη

– 300 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη

Χείρα βοηθείας από την ΕΕ

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του πρεσβευτή της ΕΕ στην Αλβανία, Λουίτζι Σορέκα, οι Βρυξέλλες κινητοποίησαν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας την ημέρα του σεισμού, με πολλές ομάδες έρευνας και διάσωσης να φτάνουν στη χώρα.

«Μέσα στη θλίψη και το φόβο, αυτή η εβδομάδα έχει δείξει τους αδιάσπαστους δεσμούς μεταξύ των Αλβανών και των φίλων τους στην ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σορέκα.

Η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Olta Xhacka, δήλωσε ότι 780 διασώστες από την ΕΕ και άλλες χώρες βοήθησαν προκειμένου «να μην χαθούν περισσότερες ζωές».

Ομάδα της ΕΕ ηγείται των επιχειρήσεων εκτίμησης και καταγραφής των ζημιών, καθώς και της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας. Συνολικά έξι κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αποστείλει 50 πολιτικούς μηχανικούς, ενώ αναμένεται η άφιξη περισσοτέρων, προκειμένου να αξιολογηθούν οι ζημιές, σε συνεργασία με τις αλβανικές αρχές.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, εκτιμάται ότι περισσότεροι από 3.000 έχουν τραυματιστεί και χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι, ενώ οι περιοχές που «χτυπήθηκαν» σοβαρά από τον σεισμό είναι το Δυρράχιο -δημοφιλής τουριστικός προορισμός που απέχει 33 χιλιόμετρα από τα Τίρανα- και το Θουμάν.

Πώς περιγράφουν οι κάτοικοι τον φονικό σεισμό

Οι περιγραφές των κατοίκων για όσα συνέβησαν είναι συγκλονιστικές. Οι περισσότεροι νιώθουν τυχεροί που είναι ζωντανοί, όμως είναι αναγκασμένοι να ζουν στις σκηνές καθώς, τα σπίτια τους έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Το One Channel και ο Λεωνίδας Καπερναράκος βρέθηκαν στη γειτονική χώρα από την πρώτη στιγμή και μεταφέρουν το ρεπορτάζ.

Τα μέλη μιας οικογένειας στο Θουμάν άνοιξαν όχι μόνο την πόρτα του σπιτιού τους αλλά και την καρδιά τους στον απεσταλμένο μας, περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές που έζησαν όταν χτύπησε ο φονικός σεισμός.

Οι συνεχόμενοι μετασεισμοί δεν δημιουργούν καμία ασφάλεια στους κατοίκους της περιοχής με αποτέλεσμα ακόμα και εκείνοι που θα μπορούσαν να μείνουν στα σπίτια τους να ζουν προσωρινά στις σκηνές που έχουν στήσει έξω από τις αυλές τους.

Η κάμερα του Οne Channel κατέγραψε αποκλειστικά τις πρώτες αυτοψίες σε σπίτια στο Θουμάν από τους Έλληνες πολιτικούς μηχανικούς.

Οι πρώτες εκτιμήσεις πάντως για τα σπίτια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές κάνουν λόγο για κακοτεχνίες και παραβάσεις. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης μόνο στα Τίρανα επλήγησαν 1192 κατοικίες και 265 πολυκατοικίες ενώ 8 σχολεία έχουν κριθεί ακατάλληλα. Στο Δυρράχιο 19 μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα όπου στεγάζονται από 100 μέχρι 250 οικογένειες είναι ακατοίκητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα