Αδειάζει η κλεψύδρα για τη συμμορία του Μιχαλολιάκου – Τα ανεκδιήγητα ελαφρυντικά με τα οποία ζητούν οίκτο

Τα τελευταία τους νομικά όπλα με επιχειρήματα για γέλια και για κλάματα έριξαν στην αίθουσα του Εφετείου – μέσω των συνηγόρων τους – οι πρώην βουλευτές και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση και ένταξη στην εγκληματική οργάνωση σε μία προσπάθεια να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά ώστε να μειώσουν τις ποινές ή να γλιτώσουν τη φυλακή.

Οι συνήγοροι των στελεχών της Χρυσής Αυγής

επικαλούνται εκτός του σύννομου βίου και άλλα επιχειρήματα, έωλα έως και εκτός πραγματικότητας.

Επί έντεκα ώρες αμέσως μετά την απόφαση επί της ενοχής, οι συνήγοροι ανέπτυξαν τις θέσεις τους προβάλλοντας ό,τι έκριναν πως θα ευνοήσει τους εντολείς τους στην μείωση της ποινής.

Με τα πρωτοκλασάτα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης να απουσιάζουν καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας από τη δικαστική αίθουσα, οι συνήγοροί τους επικαλέστηκαν μία σειρά ελαφρυντικών τα οποία προκαλούν οργή στα θύματα των μελών της ναζιστικής οργάνωσης.

Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος, υποστηρίζει διά του συνηγόρου ότι πρέπει να του χορηγηθούν ελαφρυντικά καθώς είναι αφοσιωμένος οικογενειάρχης που έχει παράξει έργο. Ο δικηγόρος του μάλιστα, Τάκης Μιχαλόλιας, δεν απέφυγε την αθλιότητα όταν αναφέρθηκε στη μεγαλειώδη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο.

Ο πρώην υπαρχηγός της εγκληματικής συμμορίας των νεοναζί, Ηλίας Κασιδιάρης, ζητά ελαφρυντικά ως παρεξηγημένο πρόσωπο, φορτωμένο με αρνητική προβολή.

Ο… φιλόζωος και πιστός χριστιανός Γιάννης Λαγός ζητά να του αναγνωριστούν επίσης ελαφρυντικά. Δήλωσε μάλιστα δια του δικηγόρου του ότι με τις τόσες αγαθοεργίες πρέπει να του αναγνωριστεί όχι μόνο ο σύννομος αλλά ο έντιμος βίος. Παράλληλα, ο νεοναζί ευρωβουλευτής από τις Βρυξέλλες δήλωσε προκλητικά πως τη Δευτέρα θα είναι στο δικαστήριο, εάν βέβαια δεν βγει θετικό το τεστ του κοροναϊού.

Ο επίσης φιλόζωος και παντρεμένος δυο φορές με την ίδια γυναίκα, Νίκος Μίχος, φαίνεται πως έχει ξεχάσει την εποχή που πρωτοστατούσε στην κεφαλή των νεοναζιστικών ταγμάτων εφόδου και ζητά πλήθος ελαφρυντικών, δηλώνοντας μάλιστα ειλικρινή μετάνοια.

Ο Γιώργος Γερμενής, ο άνθρωπος του μεροκάματου και του μόχθου που έβρισκε διέξοδο στην τέχνη αιτείται ελαφρυντικά επικαλούμενος το γεγονός ότι η δίκη για τις εγκληματικές του πράξεις του στέρησε τη διεθνή καριέρα στη μουσική.

Ο χρυσαυγίτης δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, κατά τους δικηγόρους δεν είναι τίποτα άλλο από ένας εργατικός διανομέας και άνθρωπος του μόχθου. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι μέσα στη φυλακή και ήταν… Παναγίτσα.

Προκλητικοί μέχρι τέλους

Οι αγορεύσεις κινήθηκαν σε έναν άξονα που περιείχε δεικτικές εκφράσεις, έντονη πολιτική κριτική, ειρωνικές εκφράσεις, ακόμη και έμμεσες αιτιάσεις για την κρίση του δικαστηρίου. Από πολλές τοποθετήσεις δεν έλειψαν οι προαναγγελίες προσφυγών, με ήρεμους αλλά και υψηλούς τόνους, εναντίον της απόφασης.

Κορυφαίο από αυτά τα θέματα που τέθηκαν στο δικαστήριο είναι «η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας» εξαιτίας των δηλώσεων πολιτικών προσώπων που προηγήθηκαν της απόφασης καθώς και της κινητοποίησης με το σύνθημα «δεν είναι αθώοι». Υπονοήθηκε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, επίσης εκ μέρους κατηγορούμενου, πως δεν είναι εκτός του σχεδιασμού της επόμενης ημέρας και μία προσφυγή για κακοδικία: «δεν θα πληρώσει το κράτος , θα πληρώσετε εσείς».

Η ώρα των ποινών

Μετά την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία το νεοναζιστικό μόρφωμα, είναι εγκληματική οργάνωση, το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται  στην  τελική απόφαση για τις ποινές, μία απόφαση που θα κρίνει ποιοι θα οδηγηθούν και για πόσο στη φυλακή.

«Κλειδί» θα αποτελέσει η ετυμηγορία των δικαστών επί των ελαφρυντικών στη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Υπενθυμίζεται ότι για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης το πλαίσιο ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές θα κυμανθούν από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.

Σε όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξης. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό, οι ποινές θα είναι από 1 έως 5 έτη κάθειρξης.

Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας προβλέπονται ισόβια ενώ για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών πολυετείς καθείρξεις.

Τι είπε στο MEGA η δικηγόρος της  οικογένειας Φύσσα

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου, ο δικηγόρος, Δημήτρης Αναστασόπουλος και η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου για την απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής και την επικείμενη απόφαση επί των ποινών.

Σύμφωνα με την κ. Τομπατζόγλου, η καταδικαστική απόφαση είναι μια πρώτη πάρα πολύ μεγάλη νίκη. Η οικογένεια του Παύλου Φύσσα, περιμένει τώρα τη δικαίωση όχι μόνο για τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του γιου τους, αλλά και για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής.

Όπως εξήγησε, οι άνθρωποι αυτοί έχουν καταλάβει ότι το θέμα δεν αφορά μόνο αυτούς, αλλά ότι είναι ένα βαθιά πολιτικό πρόβλημα που έπρεπε να λυθεί συλλογικά για όλη την κοινωνία.

Για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την απόφαση επί των ποινών, ο κ. Αναστασόπουλος υποστήριξε πως από την στιγμή που πρόκειται για απόφαση επί της ενοχής, δεν μπορούμε να μιλάμε για ενδεχόμενο ατιμωρησίας.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αναγνώριση ελαφρυντικών ή όχι, θα ακολουθήσει η κρίση για αναστολή. Εκεί, οι συνήγοροι υπεράσπισης θα κάνουν έφεση και θα υποβάλουν αίτημα για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Τα επόμενα βήματα

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί των ελαφρυντικών το πρωί της Δευτέρας, το δικαστήριο θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο που είναι οι ποινές, οι οποίες θα επιβληθούν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι με ή χωρίς ελαφρυντικά.

Αρχικά, τον λόγο θα λάβει η εισαγγελέας για να προτείνει ποινές και μετά θα αγορεύσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης. Αφού ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων το δικαστήριο θα διασκεφθεί και θα ανακοινώσει την απόφασή του επί των ποινών.

Ακολούθως, οι δικαστές πρέπει να αποφασίσουν και για τον αν θα χορηγήσουν ή όχι αναστολή στην εκτέλεση των ποινών που θα επιβάλλουν σε όσους έκριναν ενόχους μέχρι τη δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Για να γίνει αυτό απαιτείται και πάλι πρόταση από την εισαγγελέα αλλά και αγορεύσεις των συνηγόρων της υπεράσπισης, με πληροφορίες να αναφέρουν πως αυλαία στη δίκη μπορεί να πέσει ακόμη και την ερχόμενη Τετάρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα