Οι ιστορίες αγάπης συγκινούν πάντα…

Τον Ιανουάριο του 1813 δημοσιεύτηκε το πιο διάσημο βιβλίο της Jane Austen (Τζέιν Όστεν) το οποίο έχει πουλήσει μέχρι σήμερα αρκετά εκατομμύρια αντίτυπα. “Pride and Prejudice” ή στα ελληνικά το γνωστό σε όλους «Περηφάνια και Προκατάληψη» είναι το μυθιστόρημα το οποίο γίνεται φέτος 200 μόλις ετών. Η επέτειος αυτή αποτελεί σημαντικό γεγονός παγκοσμίως και οι φανατικοί αναγνώστες του αναμένουν τις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν ενώ ήδη στις διαδικτυακές κοινότητες έχουν ξεσπάσει συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων.

Ως

γνωστό, βασικός άξονας των βιβλίων της Austen –που υπάρχει φυσικά και στο εν λόγω μυθιστόρημα- είναι η οικονομική ασφάλεια και το κοινωνικό κύρος που προσφέρει ο γάμος σε ένα κορίτσι με έναν αξιόλογο άντρα της ίδιας τάξης και επιπέδου. Σήμερα, με αφορμή την επέτειο, πραγματοποιήθηκε μια έρευνα στη Σκωτία στην οποία απάντησαν γονείς στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι ο γάμος είναι η καλύτερη επιλογή για τα παιδιά τους. Αν και πολλοί έκριναν ότι οι γιοι τους θα είναι ευτυχισμένοι με μια καλή σύζυγο, σε σχέση με τις κόρες, το μεγαλύτερο ποσοστό απάντησε ότι η σωστή εκπαίδευση και η εργασία θα τους εξασφαλίσει οικονομικά και κοινωνικά. Η άποψη αυτή έρχεται φυσικά σε μεγάλη αντίθεση με την άποψη της εποχής της Austen και δη των βιβλίων της. Κατά κάποιο τρόπο όμως, το βιβλίο φαίνεται πως είναι πολύ επίκαιρο. Δύο αιώνες αργότερα, αναγνώστριες σε όλο τον κόσμο ταυτίζονται σε πολλά σημεία με τη συγγραφέα ή πιο σωστά με την πρωταγωνίστρια – Elizabeth.

Οι δύο μεταφορές του βιβλίου που σημείωσαν τη μεγαλύτερη επιτυχία δεν είναι άλλες από την ταινία του Joe Wright το 2005 με το λαμπερό καστ και φυσικά η αλησμόνητη σειρά του BBC, του 1995, με τον Colin Firth. Το γυναικείο κοινό λάτρεψε τον ηθοποιό σε αυτό το ρόλο και ο χαρακτήρας του υπέροχου “Mr.Darcy” έγινε για έναν ακόμα λόγο αγαπητός. Το δίλημμα αν ο ταλαντούχος ηθοποιός είναι ο ιδανικός “Darcy” φυσικά επανήλθε στις συζητήσεις στα social media λόγω του εορτασμού μαζί με άλλα θέματα όπως το αν είναι πρέπον να προστίθενται ερωτικές σκηνές στις ταινίες που βασίζονται στα βιβλία της Austen.

Απλό και ταυτόχρονα πολύπλοκο κατά πολλούς μελετητές, είναι ένα μυθιστόρημα στο οποίο ο αναγνώστης βρίσκει νοήματα ανάμεσα στις λέξεις. Υπαινικτική ειρωνεία, κωμικά στοιχεία, κοινωνικά σχόλια. Παρά τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην εποχή του τότε και του σήμερα, ο ρομαντισμός του είναι αναλοίωτος. Οι ιστορίες αγάπης συγκινούν πάντα, πόσο μάλλον μία ιστορία όπως αυτή…

Keywords
Τυχαία Θέματα