Νένα Μεντή ή… Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου;

Η συγκινητική ιστορία της μεγάλης «στιχουργού και ποιήτριας» του ελληνικού τραγουδιού,  Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, αναβιώνει ξανά στην αθηναϊκή σκηνή, από τη νέα χρονιά. Η Νένα Μεντή καλείται να υποδυθεί ξανά ένα ρόλο σταθμό στη θεατρική της πορεία, πλάθοντας, με λιτά εκφραστικά μέσα, την εσωτερική δύναμη και την ορμή της λαϊκής ποιήτριας, η οποία δε λύγισε ποτέ παρά τις κακουχίες της δύσκολης εκείνης εποχής. Το έργο του Πέτρου Ζούλια «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» επιστρέφει από τις 14 Ιανουαρίου στο θέατρο

Χώρα (Αμοργού 20, Κυψέλη). Πρόκειται για μια ιστορία  με αξέχαστα τραγούδια, που γράφτηκαν με ψυχή από μια γυναίκα που έζησε τη ζωή με πάθος. Μια ιστορία που συνδέεται με τις μεγάλες και ιστορικές στιγμές της πολιτικής και κοινωνικής εξέλιξης στην Ελλάδα. Μέσα από την πολυτάραχη ζωή της μεγάλης ρεμπέτισσας ξεδιπλώνεται όλη η νεότερη ιστορία της Ελλάδας, αλλά και η σύγχρονη ιστορία του λαϊκού μας τραγουδιού. Ο βίος της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου «συναντά» την εθνική τραγωδία μιας χαμένης πατρίδας, της Μικράς Ασίας, περνά από την εποχή των μπουλουκιών και της Αθηναϊκής επιθεώρησης για να φτάσει ως τα καταγώγια του ρεμπέτικου και την άνθιση του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.

Μέσα από ένα συγκλονιστικό μονόλογο η Νένα Μεντή ζωντανεύει τη δύναμη, τον πόνο, αλλά και την όρεξη για ζωή που είχε μέσα της η σπουδαία στιχουργός, συνομιλώντας με τα επτά πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή και το έργο της: Τη Μαρίκα Κοτοπούλη, το Γιώργο τον άντρα της, τη Μαίρη την κόρη της, τον Τσιτσάνη, το Χιώτη, τη Ρέα την εγγονή της και τη Μαριόγκα τη μητέρα της.

Το βιβλίο της Ρέας Μανέλη «Η γιαγιά μου η Ευτυχία» με τη δύναμη και την αμεσότητα της προσωπικής μαρτυρίας προσέφερε το υλικό για τη θεατρικής αφήγηση.

Το έργο παρουσιάστηκε για τρία χρόνια στην Αθήνα και  δυο φορές στη Θεσσαλονίκη, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές και βραβεία.

Τη σκηνοθεσία της παράστασης, η οποία θα ανεβαίνει κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Κυριακή,  υπογράφει ο Πέτρος Ζούλιας. Οι τιμές των εισιτηρίων ανέρχονται στα 13 και 16 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα