Νέες διαδηλώσεις -χωρίς μεγάλη συμμετοχή- υπέρ του Μόρσι

Οι υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι διαδήλωσαν σήμερα στο πλαίσιο της κινητοποίησης για την «Παρασκευή των Μαρτύρων» σε όλη την Αίγυπτο, παρά την σκληρή εκστρατεία καταστολής των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Κάιρο, κάνοντας πορείες από τεμένη στο Κάιρο και στην Γκίζα, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Μολαταύτα οι κινητοποιήσεις ήταν πολύ μικρότερες από τις πρόσφατες, γεγονός που

αποδίδεται στην αποδιοργάνωση στις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων, που έχουν αποδεκατισθεί, ενώ ηγέτες της έχουν φυλακισθεί τις τελευταίες ημέρες μετά την κλιμάκωση της καταστολής απ’ τον στρατό.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές χτυπούσαν άδειες κατσαρόλες και φώναζαν συνθήματα εναντίον της απαγόρευσης κυκλοφορίας που συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε η υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει διαδηλωτές στην πόλη Μανσούρα, στο Δέλτα του Νείλου. Κατά την ίδια πηγή, 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές κι αντιπάλους της πόλης Τάντα, επίσης στο Δέλτα, όπου η αστυνομία συνέλαβε 20 υποστηρικτές της Αδελφότητας για παράνομη οπλοκατοχή.

Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο 8ήμερο, κυρίως στις τάξεις των υποστηρικτών του Μόρσι, ενώ άλλοι τόσοι διαδηλωτές και στελέχη της Αδελφότητας έχουν συλληφθεί, ως επί το πλείστον όσοι διοργάνωναν και παρότρυναν σε κινητοποιήσεις.

Οι μεγάλοι οδικοί άξονες παρέμεναν αποκλεισμένοι από άρματα μάχης του στρατού και οδοφράγματα της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές είχαν ανακοινώσει για σήμερα 28 «ειρηνικές πορείες» έπειτα από τη μεσημβρινή προσευχή, όμως μόλις και μετά βίας έγινε κατορθωτό να οργανωθούν κάποιες μικρές πορείες λίγων εκατοντάδων ανθρώπων στην πρωτεύουσα.

Πέρα από τα σκληροπυρηνικά κι αποφασισμένα στελέχη της Αδελφότητας, οι υποστηρικτές του Μόρσι φοβούνται να κατέβουν στους δρόμους εξαιτίας του γεγονότος ότι η νέα εξουσία, που καθοδηγείται ντε φάκτο από τους στρατιωτικούς, έχει αποδείξει πως δεν διστάζει να διατάσσει την αστυνομία να ανοίγει άμεσα πυρ εναντίον των αντιπάλων διαδηλωτών.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το ισχυρό κίνημα από το οποίο προέρχεται ο Μόρσι, μοιάζει να έχει αποδιοργανωθεί. Τα λιγοστά ηγετικά στελέχη που δεν βρίσκονται στα κελλιά τηρούν επιφυλακτική στάση και τα μεσαία στελέχη λένε πως το κίνημα έχει παραλύσει, καθώς δεν λαμβάνουν πλέον «γραπτές» οδηγίες για την οργάνωση των διαδηλώσεων και τη μεταφορά των συμμετεχόντων με λεωφορεία από τις διάφορες επαρχίες, ενώ παρακολουθούνται και τα τηλέφωνά τους.

Αναλυτές προβλέπουν την σταδιακή επιστροφή της Αδελφότητας στην παρανομία, στην οποία βρισκόταν στο μεγαλύτερο μέρος της 85χρονης δραστηριότητάς της. δε φοβούνται ότι πλέον τα πιο ριζοσπαστικά και φανατισμένα μέλη της θα στραφούν στην ισλαμιστική τρομοκρατία.

Η απελευθέρωση του Χόσνι Μουμπάρακ αυτή την εβδομάδα ενέτεινε τους φόβους ότι ο στρατός επιδιώκει να επαναφέρει στη ζωή το καθεστώς του, δύο χρόνια μετά τη λαϊκή εξέγερση που τερμάτισε την διακυβέρνησή του.

Παράλληλα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο να διακόψει τη βοήθεια ύψους 1,5 δισεκ. δολαρίων που χορηγεί η Ουάσινγκτον στον αιγυπτιακό στρατό σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Keywords
Τυχαία Θέματα