ΙΟΒΕ: Φόβοι για ύφεση 4,6% και ανεργία 27,6% το 2013

Η τριμηνιαία έκθεσή του, του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) εντοπίζει θετικές ενδείξεις, αλλά και στοιχεία που γεννούν προβληματισμούς, αφού προβλέπει για το 2013 ύφεση της τάξης του 4,6%, μηδενικό πληθωρισμό και την ανεργία στο 27,6%.

Καλούς «οιωνούς» αποτελούν, κατά το πρώτο δίμηνο του 2013, η επιτυχία θετικού γενικού ισοζυγίου, η εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος, ο «επαναπατρισμός» των καταθέσεων. Ωστόσο παράγοντες όπως η συνεχιζόμενη ύφεση και η αδυναμία βελτίωσης του φοροεισπρακτικού φορέα, αλλά και οι «εμπλοκές» με την Τρόικα

εμποδίζουν, την αλλαγή του κλίματος.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που προχωράει κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις, θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά που έχει ανάγκη για να κινηθεί η οικονομία.

Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ερωτηθείς σχετικά, στη διάρκεια παρουσίασης των εκτιμήσεων του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, απάντησε ότι η συμφωνία της συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank και οι νεότερες εξελίξεις δεν συνδέονται άμεσα με τις διαδικασίες αυτές.

Ο αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ, κ. Μωυσής Ραφαήλ και ο διευθυντής Έρευνας, κ. Άγγελος Τσακανίκας, σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης στην χώρα, ανέφεραν ότι είναι πιθανόν η ύφεση να επιδεινωθεί το 2013 σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του ΙΟΒΕ (-4,6%), αν και θα είναι σε κάθε περίπτωση ηπιότερη του 2012. Μάλιστα ο κ. Τσακανίκας δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να υπάρξει μια θετική έκπληξη όσον αφορά τους ρυθμούς του ΑΕΠ λόγω των καλών προοπτικών του τουρισμού αλλά και προοπτικών για πραγματοποίηση επενδύσεων στη χώρα μας στα επόμενα τρίμηνα.

Όσον αφορά την ανεργία επισημάνθηκε ότι προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2013 στο 27,6%. Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι, τονωτικά στην απασχόληση τους αμέσως προσεχείς μήνες μπορεί να επενεργήσει η επίτευξη της επανεκκίνησης των έργων στους μεγάλους οδικούς άξονες και σχετικά προγράμματα επανένταξης στην αγορά εργασίας.

Για τον πληθωρισμό η εκτίμηση του ΙΟΒΕ είναι ότι θα είναι φέτος μηδενικός, δηλαδή για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες θα έχουμε σταθερότητα τιμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα