Η «Μεταποιήτρια» Calypso άνοιξε τα… προεκλογικά χαρτιά της αποκλειστικά στο koutipandoras και τον Αντ. Μποσκοΐτη (video)

Υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στο διαδίκτυο, ανεβάζοντας βίντεο που σατιρίζουν την επικαιρότητα και, κυρίως, όχι μόνο αυτήν. Αγαπάει τα vintage υλικά, τους δεινόσαυρους της κρητιδικής περιόδου, το λαϊκό τραγούδι της δεκαετίας 1955 – 65, τη δημοτική παράδοση, τον Αϊζενστάιν, την τεχνολογία που τρέχει με φρενήρεις ρυθμούς και τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Είναι πλούσια, πραγματικά υπέρκομψη, αν και ανύπαντρη μεγαλοκοπέλα. Είναι και αριστερή επίσης, αλλά αδέσμευτη, υπεράνω κομμάτων.

Τελευταία, βέβαια, δίνει κι αυτή τον προεκλογικό

της αγώνα κατά της «επάρατης Δεξιάς» στη χώρα αυτή, φτιάχνοντας σύντομα βίντεο με πρωταγωνιστές τους πολιτικούς αρχηγούς. Είδαμε τον Τσίπρα ως Βασιλάκη Καΐλα και Έλενα Παπαρίζου, τον Μητσοτάκη ως βασιλιά Κάρολο και παρουσιαστή των δελτίων ειδήσεων σε όλα τα κανάλια, τον Κουτσούμπα ως μικρή Φανίτσα από την «Κάλπικη λίρα», τον Βαρουφάκη ως Βίρνα Δράκου και τον Ανδρουλάκη ως Ινδόπουλο – παιδί της Ναργκίς στη «Γη ποτισμένη με ιδρώτα».

Απ’ όλα έχει ο μπαξές της Calypso με το που κάθεται στον υπολογιστή της κι αρχίζει το έργο της! Ένα έργο που σχολιάστηκε και από τον Αλέξη Τσίπρα κατά την πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στο «Πάμε Δανάη»: «Βλέπουμε τα βίντεο αυτά με τα παιδιά μου και ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια» εξομολογήθηκε στην εκπομπή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ε, μετά κι απ’ αυτό, πιστεύω ότι επιβαλόταν μία συνέντευξη με τη δημιουργό των βίντεο, που αυτοπροσδιορίζεται ως «μεταποιήτρια» και που μιλάει για πρώτη φορά δημόσια, ανοίγοντας τα χαρτιά της και την καρδιά της. Ως bonus με τη συνέντευξη της, μας χαρίζει και τα πιο δημοφιλή βιντεάκια της, που έκαναν θραύση στα social media όλες αυτές τις μέρες που ο χρόνος για τις εκλογές μετράει αντίστροφα.

Όλα αυτά τα βίντεο που ανεβάζετε, ως κόνσεπτ, μόνη σας τα σκέφτεστε ή δέχεστε και προτάσεις από φίλους στα σόσιαλ;

Ναι, δέχομαι προτάσεις και αυτός είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να μπλοκάρω χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα. Μου στέλνουν συνέχεια: «Φτιάξε τη Βλαχοπούλου ή αυτό με τη Μελίνα» κλπ. Ότι είναι δηλαδή πιο mainstream, εγώ όμως δεν δουλεύω έτσι. Ψάχνω και βρίσκω σκηνές από πιο ψαγμένα πράγματα. Η σκηνή με τη Σκάλα της Οδησσού, ας πούμε, από το «Θωρηκτό Ποτέμκιν», ήταν απάντηση στις παραγγελίες που σας έλεγα με τη Βλαχοπούλου, τον Κωνσταντάρα και τη Μελίνα.

Θέλετε να δείξετε το επίπεδο σας δηλαδή.

Ακριβώς, αν και τα επίπεδα είναι για τους επίπεδους.

Πάντως, αξιοποιήσατε κάποιες ιδέες από τους followers σας;

Έχω μια πολύ καλή φίλη, τη Μαρία, η οποία, παρόλο που δεν έχει στενή σχέση με τα social, διαθέτει πολύ καλό μάτι και γούστο και γελάμε πάρα πολύ όποτε βρισκόμαστε. Η φωνή της, μάλιστα, ακούγεται στο βίντεο με τον Λαμπέτη που της τηλεφωνούν από το γραφείο του Μητσοτάκη. Το βίντεο με το «My Debate Rocks» πρώτα με τη Μαρία το είχαμε συζητήσει. Βλέπαμε μαζί το debate κι επί τόπου σκεφτήκαμε το concept του επόμενου βίντεο.

Πως διαχειρίζεστε τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία; Ένας οποιοσδήποτε άλλος πιθανώς να μη μπορούσε να τα φτιάξει όλα αυτά.

Ζούμε σε μια συναρπαστική – το συναρπαστική χωρίς θετικό ή αρνητικό πρόσημο – εποχή όπου, με την τεχνητή νοημοσύνη, ο οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει με μεγάλη ευκολία εικόνες, βίντεο και οτιδήποτε άλλο. Ένας οποιοσδήποτε άλλος, θα έφτιαχνε κάτι διαφορετικό γιατί δεν είναι η Calypso. Αλλά με τέτοια ευκολία που ακόμα και πριν από 6 μήνες θα ήταν ανέφικτο. Είμαστε τεχνολογικά όντα. Χωρίς την τεχνολογία, δεν θα επιβιώναμε σε αυτόν τον πλανήτη. Θα επιβίωνε βέβαια ο πλανήτης, αλλά αυτό είναι μια διαφορετική κουβέντα.

Πόσο χρόνο σας παίρνει η δημιουργία του κάθε βίντεο;

Περίπου όσο μια αποτρίχωση ή ένα ημιμόνιμο ακρυλικό στο φουρνάκι. Η αλήθεια είναι, όμως, πως ένα βίντεο μπορεί να μου πάρει μέχρι και οχτώ ώρες. Να με ταλαιπωρήσει μια λεπτομέρεια του, που θέλω να είναι «to the point», οπότε το δουλεύω ξανά και ξανά μέχρι να έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το βίντεο με τα περισσότερα views ήταν το «My Debate Rocks», που ανέβηκε κατευθείαν και δε χρειάστηκε ν’ αλλάξω ή να προσθέσω τίποτα.

Είναι και λίγο σπαζοκεφαλιά να κατεβάζετε ιδέες για το ποιο θα’ναι το βίντεο της επόμενης μέρας μέχρι την Κυριακή 21 Μαΐου;

Είναι και δεν είναι. Γνωρίζεις πώς λειτουργεί η έμπνευση. Ή που θα σε καταβρέxει με την μάνικα ή που θα παρακαλάς για μια στάγονα. Εγώ ευτυχώς δεν πάσχω απο ξηρασία αυτή την εποχή. Δεν είναι επικαιρικά τα βίντεο, απ’ αυτά που χάνονται πολύ γρήγορα. Εγώ θέλω να έχουν και μια διαχρονικότητα. Έτσι, ακόμη και κάτι επίκαιρο να πάρω, θα προσπαθήσω να του δώσω έναν χαρακτήρα διαχρονικό, ώστε να «μείνει».

Θα κάνατε βίντεο, π.χ., με τη Σακελλαροπούλου μπροστά στον Φράκτη στον Έβρο;

Ναι, φυσικά. Αρκεί να μην ήταν κάτι άγριο και απωθητικό. Δεν είναι αυτή η αισθητική μου προσέγγιση και πάντα η αισθητική είναι και πολιτική προσέγγιση.

Ο Τσίπρας αναφέρθηκε με χιούμορ σ’ αυτά τα βίντεο στο «Πάμε Δανάη». Έχουν χιούμορ οι πολιτικοί; Ο Μητσοτάκης, ας πούμε, θα θυμώνει λες ή θα γελάει κι αυτός με τη σάτιρα;

Νομίζω πως και ο Μητσοτάκης θα γελάει, αν έχει χιούμορ. Αλλά καλύτερο θα ήταν να ρωτήσετε τους επικοινωνιολόγους του. Όπως είπε ο Αλέξης στην ίδια εκπομπή, «Ο Κυριάκος είναι ένας πάρα πολύ πειθαρχημένος άνθρωπος και δεν θα έκανε τίποτα χωρίς να συμβουλευθεί τους επικοινωνιολόγους του». Επρόκειτο, κατά τη γνώμη μου, για ένα epic άδειασμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς των πρωθυπουργό. Το να είναι κανείς τόσο πειθαρχημένος και να μην κάνει τίποτα χωρίς τη συμβουλή των «ειδικών», τον αναδεικνύει σε…puppet. Ήταν κάτι που μπορεί οι πολλοί να μην το έπιασαν, αλλά ούτε λίγο, ούτε πολύ, αυτό ήθελε να πει ο Τσίπρας. Έξυπνο σφάξιμο με το μπαμπάκι, που λένε.

Τι είναι πιο δύσκολο στο όλο κόνσεπτ, η τεχνική αρτιότητα των βίντεο ή η σημειολογία; Ο Βαρουφάκης, ας πούμε, αντιμετωπίζεται σαν ένας χαρακτήρας στον εκτός δράσης χώρο έναντι του Τσίπρα και του Μητσοτάκη. Το ίδιο με τον Βαρουφάκη θα έλεγα και για τον Ανδρουλάκη.

Η τεχνική αρτιότητα δεν ήταν ποτέ κάτι δύσκολο για μένα. Οι πρωταγωνιστές αυτή τη στιγμή είναι ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης, οι άλλοι δύο έχουν προς το παρόν δεύτερο ρόλο. Βέβαια, ένας δεύτερος ρόλος μπορεί να διεκδικήσει Όσκαρ και να κερδίσει το κοινό και τις εντυπώσεις. Αλλά αυτό θα το δούμε από τις εκλογές και μετά.

Ποιο βιντεάκι έχει πάει καλύτερα από views και για ποιο λόγο πιστεύετε;

Αναμφίβολα, όπως σας είπα ήδη, το «My Debate Rocks», όπου στο συγκεκριμένο ριάλιτι show υπάρχει πολύ σκληρός ανταγωνισμός ανάμεσα στα μοντέλα και βλέπουμε την πρωταγωνίστρια να παραδέχεται δημόσια τις αδυναμίες του ως το φιλελεύθερο μοντέλο.

Σας έχει ασκηθεί κριτική ακόμη κι από σκληροπυρηνικούς κουλτουριάρηδες που δεν τους αρέσει τα πρόσωπα από την «Κάλπικη λίρα», λόγου χάριν, να βγαίνουν ως Άδωνις ή Κουτσούμπας. Τι έχετε να τους πείτε;

Μπροστά μου δεν έχουν τολμήσει να πουν κάτι. Από την άλλη, δεν μπορώ να δεχτώ όλες αυτές τις εικονολατρίες με τα ιερά και τα άβατα. Τα αριστουργήματα της τέχνης είναι επικαλυμμένα με το teflon της ιστορίας οπότε κανένας λεκές δεν μπορεί να τα μαγαρίσει. Σε ότι αφορά τη δική μου προσέγγιση, εγώ μια ταπεινή μεταποιητρία είμαι, το μεροκάματο βγάζω. Ας το σεβαστούν αυτό.

Υπάρχετε πολλά χρόνια στα σόσιαλ και κάνετε ένα είδος προωθημένης, σουρεαλιστικής, μα ποτέ κακόβουλης σάτιρας. Το κάνετε για την πλάκα σας πρωτίστως ή θεωρείτε πως γίνεται έτσι κι ένας αγώνας;

Το κάνω γιατί δεν θα μπορούσα να μην το κάνω. Βγαίνει αυτόματα σαν να μου το υπαγορεύει το σύμπαν χωρίς όμως να του ζητήσω απολύτως τίποτα. Δεν πάσχω από τέτοιου είδους γονιδιακή αφέλεια. Αν είναι πλάκα ή αγώνας είναι κάτι που δεν με αφορά καθόλου.

Πως δεν σας αφορά; Διαλέξατε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, την προεκλογική, για τα βίντεο σας, τα οποία κατά μία έννοια αβαντάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα βίντεο μου αβαντάρουν αυτούς που θεωρώ πιθανούς στο να βοηθήσουν να φύγει αυτή η κυβέρνηση και ν’ αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα. Τυχαίνει απλά την παρούσα στιγμή να εκφράζεται μέσα απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό. Αυτή την εποχή πρέπει να σκεφτούμε όλοι πολύ σοβαρά. Δεν είμαστε σε μία ήρεμη πολιτική περίοδο ώστε να έχουμε πολλές επιλογές. Εγώ θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε άλλη περίοδο πιθανότατα να μην ψήφιζα, αφού δεν με εκφράζει σ’ όλα τα επίπεδα. Συγκριτικά με τους άλλους, ωστόσο, είναι η μόνη διέξοδος. Και δικιά μου, επίσης.

Σας γοητεύουν τα vintage υλικά. Τι άλλο ακόμη;

Αυτή την εποχή με γοητεύει η τεχνητή νοημοσύνη και η φυσική βλακεία γιατί πρόκειται για ένα εκρηκτικό αλληλοεξαρτώμενο δίπολο αντίστοιχο της ύλης και της αντιύλης.

Το διαβόητο «ΜΓ» που συνεχώς το μεταφέρουν αεροπλανάκια στα βίντεο σας, το θεωρείτε μία πετυχημένη βρισιά ή ξεπέφτει ενίοτε σε χαμηλά επίπεδα;

Το «ΜΓ» δεν είναι δικιά μου έκφραση. Εγώ ως μεταποιήτρια έχω την υποχρέωση να αφουγκραστώ την κοινωνία και να μετουσιώσω ότι προσλαμβάνω από αυτήν. Αν ο στίχος που όλες μας ενώνει ήταν μια βωμολοχία ή ένας στίχος του Γκάτσου ή των Mazoo and the Zoo πάλι θα το χρησιμοποιούσα χωρίς να διεκδικήσω την πατρότητά του.

Πολλοί ακόλουθοι σας δεν έχουν την ευκαιρία να σας συναντήσουν από κοντά, όπως γίνεται με εμάς ακριβώς αυτή τη στιγμή. Αν σας χαρακτήριζα μεγαλοκοπέλα, θα συμφωνούσατε;

Πώς να μην συμφωνήσω, Αντώνη μου. Με ταξί ήρθες; Με το 166 θα φύγεις, Αντώνη μου!

Θα δηλώνατε αντιδεξιά εκ θέσεως και εκ φύσεως;

Εγώ πιστεύω πως γεννιόμαστε εκ φύσεως όλες δεξιές και παραμένουμε έτσι μέχρι το προγλωσσικό στάδιο. Μετά μορφωνόμαστε, ωριμάζουμε και ως αποτέλεσμα γινόμαστε αντιδεξιές εκ θέσεως.

Αν παντρευτείτε κι ανοίξετε σπίτι, θα τα σταματήσετε τα βίντεο αυτά;

Τι λες καλέ; Εγώ είμαι ικανή να κλείνω σπίτια πιο εύκολα και από το AirBnB! Τα βίντεο θα τα σταματήσω μόνο όταν λευτερωθεί η Κρήτη από τους κριτικούς!

Τι θα πείτε αν χαρακτηριστείτε τρολλ του ΣΥΡΙΖΑ; Να’σαστε άραγε μέλος του κόμματος και να μην το ξέρουμε, να μας το κρατάτε κρυφό;

Τώρα με φέρνετε σε δύσκολη θέση, διότι θα αναγκαστώ να παραδεχτώ πως για να φτιάξω όλη αυτή τη σειρά των βίντεο η Κουμουνδούρου μου έγραψε το εξοχικό της στο Σούνιο, το οποίο νοικιάζει βέβαια. Μην τα σκαλίζεις, Αντώνη μου, δεν μπορώ τόσες ειλικρίνειες.

Πιστεύετε ότι ασκείτε μια μορφή ψηφιακής στρατευμένης τέχνης; Ή, απλά, δίνετε μια μάχη κι εσείς απ’ ένα ευρύτερα προοδευτικό ακομμάτιστο μέτωπο;

Θα σας πω μόνο πως όταν η τέχνη αναγκάζεται να πάει φαντάρος, τότε τα πράγματα δεν είναι καλά ούτε για την τέχνη ούτε για την κοινωνία. Δυστυχώς, όμως, ζούμε σε μια τέτοια εποχή. Απ’ το σχολείο μας μάθαιναν πως όταν η τέχνη γίνεται στρατευμένη, χάνει την ουσία της και υπηρετεί μία πολιτική σκοπιμότητα. Σε εποχές, όμως, που δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς, πρέπει κι η τέχνη σου να’ναι στρατευμένη. Δεν θα μπορούσα, ας πούμε, ενώ έξω στην κοινωνία γίνεται της πουτάνας, εγώ να ζωγραφίζω ωραία τοπία ή απλά να αλλάζω τις φάτσες των πολιτικών για πλακίτσα. Οφείλεις να πάρεις θέση, αυτή είναι η άποψη μου. Ειλικρινά, δεν θα ήθελα να εκλαμβάνεται ως στρατευμένο αυτό που κάνω, δεν θα ήθελα να υποστηρίζω ανοιχτά τον Τσίπρα ή τον Βαρουφάκη ή οποιονδήποτε άλλον, αλλά καλώς ή κακώς το επιβάλλει η εποχή.

Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή τη συζήτηση, που την περιμένει πολύς κόσμος.

Μα, γι’ αυτό αποδέχτηκα την πρόταση σας και σας τραπέζωσα στο Κεφαλάρι. Τι νομίζετε, θα το έκανα αυτό συνέχεια; Όχι, βέβαια, για τους χιλιάδες followers μου το έκανα μία και καλή!

* Επισκεφτείτε τη σελίδα στο facebook με τα έργα της Calypso:

** Επισκεφτείτε το playlist των βίντεο της Calypso από το κανάλι της στο YouTube:
EKLO-YESS #0 | TON POULO

Keywords
αντ, video, αντ, mazoo and the zoo, σας ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ, vintage, τσιπρας, συριζα, bonus, media, εκλογες, views, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, συγκεκριμένο, mazoo, ταξι, κρητη, facebook, youtube, www.facebook.com, www.youtube.com, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βαρουφακης, γραφειο υπολογιστη, ξανα, κοινωνια, βλαχοπουλου, βγαινουν, βωμολοχια, βιντεο, γνωμη, εικονες, σουνιο, φυσικη, youtube, αγριο, αδωνις, αισθητικη, ανθρωπος, απλα, βγαινει, γινεται, δευτερο, δυστυχως, δικη, διαδικτυο, δικτυα, ελενα, ευκαιρια, ευκολα, ειλικρινα, ειπε, υπαρχει, εκρηκτικο, εκφραση, εμπνευση, εννοια, εργα, ενιοτε, εποχη, εποχες, ευχαριστώ πολύ, τεχνη, τεχνολογια, εξυπνο, ιδεες, ιδια, ιδιο, ειδος, η φωνη, θετικο, κυβερνηση, λογο, ματι, μηνες, μητσοτακης, μοντελα, μορφη, μπορεις, μαρια, νοημοσυνη, παντα, ουσια, παιδι, παιδια, πλακα, πρωταγωνιστες, ρολο, συγκεκριμένο, συζητηση, συνεχεια, συντομα, σειρα, σκηνες, σπιτι, σπιτια, συμπαν, σχολειο, τοπια, φυσικα, φωνη, φορα, χιουμορ, χρονος, οντα, ωρες, αγωνας, bonus, εξοχικο, γελαμε, χωρα, καρδια, κυριακη, mazoo and the zoo, mazoo, media, μπροστα, σκηνη, θελω να, υλικα, vintage, views
Τυχαία Θέματα